A fi sau a nu fi Erasmus

de Livia Petroşanu

Prin programul Erasmus al Uniunii Europene, studenţii pot ajunge la o altă universitate din Europa, pentru o perioadă de 3-12 luni. Această ofertă este cât se poate de avantajoasă, întrucât sunt scutiţi de plata taxelor universitare, primesc o bursă, iar la întoarcere, studiile sunt recunoscute.

Cum se obţine bursa

Candidaţii trebuie să urmeze câţiva paşi simpli. Fiecare facultate îşi selectează studenţii în funcţie de anumite criterii de competenţă profesională şi lingvistică. Dacă ai fost ales, trebuie să iei legătura cu coordonatorul Erasmus al facultăţii tale, care te va îndruma pas cu pas. Pentru a fi admis, trebuie să fii cetăţean român, să fii student integralist, o medie de minim 8.00 şi să cunoşti limba ţării gazdă. Dosarul trebuie să conţină, pe lângă foaia matricolă şi diploma de Bac, o declaraţie notarială pe propria răspundere din care să rezulte că nu ai mai beneficiat de o bursă Erasmus,o diplomă care să ateste competenţele lingvistice, CV şi scrisoare de intenţie în limba ţării alese. De asemenea, pentru a putea pleca, ai nevoie de o asigurare medicală, iar certificatul de naştere vechi trebuie înlocuit cu unul nou de tip european.

Nu e uşor
Suma alocată diferă de la an la an, dar nu depăşeşte 350 de euro. Chiar dacă obţii bursa Erasmus, ai nevoie şi de alte resurse de finanţare pentru a acoperi toate cheltuielile: drumul, camera de cămin sau gazda, cheltuielile zilnice şi drumeţiile alături de ceilalţi studenţi Erasmus. Toate acestea costă, iar ele pot fi cu greu acoperite doar de bursa primită. O altă problemă sunt cardurile pe care sunt viraţi banii. Înainte de a deschide un cont în euro (căci trebuie să fie in valută, nu în lei) trebuie să te interesezi foarte bine de comisioanele pe care le au băncile. Pentru a mai economisi din bani, de obicei, se poate plăti cu cardul.

Este adevărat că e multă agitaţie, informaţiile vin în ultima secundă şi trebuie să ai nervii tari dacă vrei cu adevărat să pleci. Odată ajuns la destinaţie, vei uita de toate formalităţile care îţi dădeau bătaie de cap şi te vei cuceri lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *