Start freeze!

de Raluca Săcuianu

Piaţa Mihai Viteazul. Acelaşi peisaj urban de început de primăvară. Aceeaşi goană nebună a oamenilor. Este ora două după-amiază şi timpul s-a oprit. Trecătorii par îngheţaţi. Perechi de îndrăgostiţi, tineri pe role, bătrâni cu sacoşe, părinţi şi copii, toţi înmărmuresc la sunetul orologiului ce anunţă ora exactă.

Nimeni n-ar fi crezut, în urmă cu câteva secunde, că totul va încremeni. O zi obişnuită, cu oameni ce se îndreaptă spre o ţintă exactă, a devenit, pentru cinci minute, un freeze mob. Totul s-a oprit. Toţi au format o mulţime îngheţată. Pentru ei, nimic n-a mai existat. Vântul, razele de soare, porumbeii şi rolele, toate au fost date uitării.

Este 10 aprilie, o zi specială pentru tinerii ce luptă împotriva nepăsării şi a indiferenţei. Este timpul pentru „Opreşte şi priveşte!”. Asociaţia I.S. Drăgulescu urmăreşte să atragă atenţia oamenilor, care în fuga lor spre lucruri mai importante, uită să mai privească în jur. Cele „cinci minute de luptă” sunt unice pentru cei care le-au trăit. Anastasia a venit în Piaţă curioasă, temătoare: „Am fost foarte îngândurată. Nu am putut să mă relaxez,mă gândeam ce crede lumea din jur, ce părere are. A fost foarte plăcut pentru mine, mai ales că de aşa ceva n-am avut parte niciodată în Craiova”. Pe Ana o zărim pe o băncuţă, entuziasmată încă de „mişcarea” la care a luat parte. Plină de energie şi zâmbitoare ne spune că experienţa de astăzi n-o va uita niciodată: „Pentru mine, timpul s-a oprit. Era tăcere aici, în centru! Oamenii care treceau se uitau miraţi”.

Semn că ideea celor de la Asociaţia I.S. Drăgulescu nu e chiar aşa abracadabrantă. Freeze mob-ul a fost organizat pentru oameni: „Se merge, pur şi simplu, cu capul în pământ şi am zis să atragem atenţia, să-i facem să conştientizeze că nu suntem singuri şi că avem nevoie să ne uităm şi în jur. Este foarte important să vedem că nu suntem chiar atât de străini între noi”, a spus Petre Diamantu, membru I.S. Drăgulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *