Litere, fizici și preoți

Vineri 15 iulie, au început înscrierile la Litere și Fizică. La Facultatea de Litere, cei mai mulți erau debusolați și nu vorbeau cu oricine. Dacă voiai să-i întrebi ceva, îți spuneau cu zâmbetul pe buze că sunt prea stresați să răspundă sau spuneau că au treabă. Treaba lor se rezuma de fapt la așteptat în fața secretariatului sau la privitul pe geam.
Ușor dezorientat – și parcă își uitase și vârsta – Cosmin Ioniță (19 ani), unul dintre înscriși, și-a depus dosarul la secția Engleză-Italiană pentru că îi place engleza. A terminat liceul în „Elena Cuza”, iar la bac a luat 7,18. „Media nu cred că mă avantajează, dar mi-am mai depus dosarul și la Mecanică și aș alege-o pe aceasta din urmă pentru că îmi place mai mult”.

Au fost patru săli de înscriere astfel că nu s-a aglomerat decât în fața ușii unde se plătea taxa de înscriere. Aici, Daniela Stana (19 ani) ne-a spus că a ales două specializări: „În caz că nu intru la Drept, am ales Română-Engleză și Comunicare și Relații publice”. Dacă intru la taxă, ma retrag. Despre taxa de înscriere ea crede că nu este foarte mare – 123 lei – în comparație cu cea de la Drept, unde este 150 lei.

Două sesiuni de înscrieri la Fizică
Cei de la Facultatea de Fizică aveau lipite afișe care te îndrumau spre sala C230. Însă cele din zona xeroxului te derutau: pe-o parte a zidului, săgețile te conduceau spre capătul culoarului și când ajungeai aici, te întorceai și te învârteai în cerc. În sfârșit, masa la care se depuneau dosarele era așezată pe hol, în fața ușii de la intrarea secundară în Universitate. Aici veniseră două fete care nu erau hotărâte să se înscrie, dar vroiau să știe cu siguranță că se va mai ține și a doua sesiune de înscrieri. „Mi s-a spus că mai pot să vin cu dosarul de pe 1 până pe 15 septembrie, în caz că mă răzgândesc”, a mărturisit Elena Dogaru (20 ani).

La Teologie a mai rămas o singură specializare
Dacă cei de la Litere abia începură, cei de la Teologie continuă seria înscrierilor încă de pe 4 iulie. unde până la finalul zilei s-au înregistrat 51 de candidați. Locuri la taxă nu sunt și conform site-ului Universității sunt 80 de locuri disponibile. Cei care optează pentru această facultate trebuie să știe că specializarea de Asistență Socială s-a eliminat și a mai rămas doar cea de Teologie Ortodoxă Pastorală. Aici s-au înscris doar băieți – pentru că fetele nu mai au cum – și pot deveni preoți sau profesori de religie.

Cu privire la absența afișelor de îndrumare a candidaților, Sorina Venea, secretară ne-a spus: „Pentru că am scos specializarea de Asistență Socială unde se înscriau și fete, am considerat că nu mai sunt necesare afișele. Băieții știu că înscrierile se fac la secretariat și vin aici direct.”
Aici, înscrieri se mai fac până pe 25 iulie, iar la Facultatea de Litere, cu excepția domeniilor Muzică și Teatru până pe 19. La Fizică dosare se mai depun până pe 30 iulie (prima sesiune) și până pe 15 septembrie (a doua sesiune).
Diana Zamfir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *