Cetatea de film şi artă culinară

Text și foto: Andrei Săvulescu


Joi a început, în Portul Cultural Cetate, a doua ediţie a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară. Timp de 10 zile, vor fi proiectate filme şi scurt-metraje, având ca temă centrală Dunărea. Pe parcursul manisfestaţiei, toate cele 10 ţări prin care trece marele fluviu vor avea dedicată câte o zi în care cei prezenţi vor putea să urmărească cele mai reuşite documentare despre „regele râurilor europene”, dar vor putea gusta bucatele tradiţionale fiecărei regiuni dunărene. 

Vineri a fost ziua dedicată României. Începând cu ora 17, participanţii au putut viziona producţii autohtone despre Dunăre, dar şi filme-document despre insula pierdută Ada Kaleh. Prima parte a proiecţiei a fost încheiată de un scurt-metraj românesc, „Cutia de viteze”, realizat de studeţii de la UNATC „I.L. Caragiale”, Bucureşti. Filmul prezină povestea unui detectiv care pleacă în misiune spre Arad. Pe drum, are probleme la cutia de viteze şi este nevoit să caute un service-auto. Se opreşte în apropriere de Jimbolia, unde ajunge la cel mai priceput mecanic în cutii de viteze: Calu`. 

Seara, gazda festivalului le-a pregătit oaspeţilor delicatese dinesciene. Pentru început, bucătarii au pregătit platouri cu sunculiţă de porc afumată, ardei gras, ceapă, pâine la cuptor, iar maestrul i-a invitat pe toţi să guste din rachiul de caise proaspăt făcut în spatele conacului. La cină, masele au fost pline de bunătăţi tradiţionale: roşii cu brânză de capră şi ceapă,  un somn de 28 de kg la proţap, stropit din belşug de Mircea Dinescu cu portocale şi lămâi,  stufat de ied cu mămăligă, amestec de orez cu legume şi plăcintă cu mere. Ziua dedicată României s-a încheiat cu o petrecere de la care nu a lipsit formaţia locală, Mambo Siria. 

Mihai Fulger, critic de film 

Este un festival unic, un concept de succes

Reporter: Care este prima impresie despre festival?
Mihai Fulger: Am ajuns ieri pentru prima dată în Portul Cultural Cetate şi până acum mi se pare un festival excelent, cu atmosferă fermecatoare, cu proiecţii de filme şi degustări de bucate care sporesc farmecul, cu gazde foarte ospitaliere. Din păcate, n-am fost aici la prima ediţie.

Reporter: Cum vi se par filmele care sunt proiectate?
M.F.: În fiecare zi sunt filme dintr-o anumită ţară dunăreană, pentru că tema ediţiei din acest an este Dunărea. Ieri au fost filme germane, azi (vineri, n.r.) au fost filme româneşti şi germane. Au fost filme foarte bune, dar şi filme mai puţin reuşite, dar în general au fost proiecţii de calitate.

Reporter: În comparaţie cu alte festivaluri de film din România, ce aduce nou manifestaţia de la Cetate?
M.F.: În primul rând, este un festival fără o secţiune competiţională, în care în fiecare an filmele sunt adaptate unei anumite tematici. Anul acesta sunt filme dunărene, filme care au ca personaj Dunărea, filme premiate la festivaluri. Este un festival cu un specific chiar din titlu. Este un festival al degustătorilor de filme şi artă culinară, unde plăcerea vizionării unui film se îmbină cu delicile culinare. Este un festival unic în felul lui în România şi chiar în lume. Am înţeles că unii participanţi de anul trecut au copiat acest concept în Albania. Este un concept de succes şi poate la anul va avea şi o competiţie, cine ştie?



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *