Studenţii învaţă şi se distrează la karaoke

Pe 27 Octombrie, la Lectoratul Francez, a avut loc un concurs de karaoke, exclusiv cu melodii în limba franceză. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Dimanche, în colaborare cu Departamentul de Limbi romanice şi Comunicare. Manifestarea a fost dedicată studenţilor din anul I în vederea unei mai bune integrării şi a socializării lor cu restul studenţilor francofoni.

La concurs au participat 11 fete, formând trei grupe de câte trei şi o pereche de două fete. Iniţial, ele ar fi trebuit să îşi aleagă singure echipele, dar până la urmă au fost grupate aleatoriu de către juriu. Fiecare echipă a interpretat câte două melodii: una trasă la sorţi, cealaltă la libera lor alegere.

Fetele aveau mari emoţii. Nu s-au mişcat prea mult, dar publicul a apreciat felul cum au cântat. Unele nici nu cunoşteau dinainte melodiile. Lidia Gavrilă, din Echipa I, a spus că auzise a doua melodie pe care au cântat-o, „Et si tu n’exsitais pas” – Joe Dassin, cu ani în urmă, în clasa a şaptea, dar nu o ascultase înainte de concurs. Microfonul nu funcţiona foarte bine, aşa că a fost nevoie ca fetele să cânte destul de tare, spre plăcerea publicului prezent.

Participanţii au fost aleşi ţinându-se cont de capacitatea de a citi un text în limba franceză şi de cultura lor cu privire la muzica din spaţiul francofon. Membrii Asociaţiei Dimanche au stabilit regulile concursului şi au ales un repertoriu, din care au făcut parte atât cântecele vechi ale unor artişti consacraţi, cât şi melodii ale generaţiei moderne. Concursul s-a desfăşurat pe grupe, iar cele mai bune trei echipe au primit câte un premiu surpriză.

„Acest eveniment a avut în principal un scop educativ. Muzica este o modalitate mai uşoară şi mai plăcută de învăţare, iar prin implicarea în astfel de activităţi extra-curriculare studenţii îşi pot dezvolta abilităţile de a citi, de a vorbi şi de a înţelege limba franceză. În plus, concursul s-a desfăşurat într-un context cultural, oferindu-le tinerilor oportunitatea interacţionării directe cu o parte a culturii franceze”, spun organizatorii.

Juriul a fost alcătuit din profesoarele Alice Ionescu şi Ancuţa Guţă şi o reprezentantă a studenţilor, Adriana Popa, Master, anul I. După ce au urmărit cu viu interes toate cele patru echipe şi şi-au notat toate impresiile ca să nu le scape nimic, cele trei le-au evaluat prestaţia şi au decis cine a cântat cel mai bine.

Podiumul a fost următorul:
Locul 1 – Echipa 3
Locul 2 – Echipa 2
Locul 3 – Echipa 1.

Cele 3 fete din echipa câştigătoare sunt: Raluca Dumitrescu şi Oana Costache, colege în anul 2 la Master, limba franceză şi Andreea Slavu, studentă în anul 1, la Facultatea de Litere, secţia Română-Franceză.

Publicul, destul de numeros, a fredonat cântecele alături de participante şi le-a aplaudat entuziast evoluţiile. La final, ca o surpriză pentru juriu, toţi cei prezenţi au cântat la unison melodia „Voyage voyage” – Desireless.

“Activitatea Asociaţiei Dimanche va continua cu evenimentul prilejuit de Ziua Internaţională a Toleranţei, pe 16 Noiembrie. Informaţii suplimentare referitoare la această activitate vor fi furnizate la momentul oportun”, anunţă într-un comunicat de presă Purtătorul de Cuvânt al Asociaţiei Dimanche, Loredana Mateescu.



de Ilie Daniela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *