„Sociologii au talent”

Facultatea de Științe Sociale, specializările Sociologie și Asistență socială, din Universitatea din Craiova a desfășurat pe 12 decembrie 2011 cea de-a treia ediție a conferinței anuale de susținere a studiilor de semestru pe tema „Cultura românească între valorile supraviețuirii, religiozitate și modernitate”.

Conferința de susținere a studiilor de semestru a fost împărțită în două secțiuni, prima cu tema „ Religie, mit și magie”, iar cea de-a doua „Valorile românilor și provocările postmodernității”. Cei 19 studenți de la ambele specializări au fost coordonați de către Lectorul Universitar, Constantin Crăițoiu și jurizați de către: Prof. univ. dr. Radu Baltasiu (Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București ), Lect. univ. dr. Ionel Ungureanu (Facultatea de Teologie și Științe ale Educației, Universitatea din Craiova), Cătălin Băicuș (actor Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova) și asist. univ. drd. Simona Mihaiu (Facultatea de Științe Sociale, Universitatea din Craiova).

Conferința a avut loc la Casa Universitarilor : „ Am ales Casa Universitarilor tocmai pentru ca studenții să se comporte relaxat. Universitatea îi face sa se simtă ca la un curs sau seminar. Impune o anumită ordine. Vreau să produc pentru ei un sentiment de nou. Vreau să-și forțeze propriile limite, să vorbească în fața unui juriu. Acum doi ani, conferința s-a încheiat în hohote de râs pentru că ultimul student, Cătălin Fieru , arătând seriozitate, și-a început tema zicându-ne: „Astfel că juriul, format din actori, au început să-l imite, a fost o revelație pentru toată lumea. Actorii ne-au făcut să-l vedem cu alți ochi.” spune Constantin Crăițoiu.

„Am jucat puțin murdar, recunosc!”

În prima secțiune studenții de la Asistență socială și-au prezentat lucrările de la seminar, însă nu au reușit să-și impresioneze profesorul de la clasă. „A fost de lumea amatorilor, fără surse clare. Nici la dicționar nu ați ajuns. Afirmații mincinoase, câteva confuzii. Făceați mai bine dacă m-ați fi întrebat și pe mine”, spune Ionel Ungureanu. Doar unele dintre lucrări au avut parte și de o prezentare inedită. În timp ce-și citea conștiincios tema, un student al Facultății de Sociologie s-a oprit puțin pentru a interpreta melodia „Feeling good” a Ninei Simone, motiv pentru care și-a atras numeroși susținători. Interpretare scurtă, dar voce puternică. „Faptul că am voce reprezintă un mare avantaj. Recunosc! Am jucat puțin murdar”, zice Iosif. El a fost tema unui pariu din timpul pauzei de aproximativ două țigări. „Unul dintre ei va câștiga sigur premiul întâi. Ori Iosif, ori Irina.” spuneau vocile blânde ale colegilor. Într-adevăr, Irina Trușcă, tot un viitor sociolog, a avut una din cele mai frumoase prezentări, a vorbit liber așa cum i s-a cerut. „Irina Trușcă m-a luat pe nepregătite, a uitat de videoproiector, mi-a comunicat lucrul respectiv, chiar dacă nu știam mare lucru despre e-learning.” spune Cătălin Băicuș. Cei doi studenți au reușit să destindă puțin atmosfera.

„Am remarcat dincolo de stângăcie un fond bun și coerent ”

După însemnări, bile albe sau negre, note sau doar analize ale comportamentului studențesc, membrii juriului au deliberat. „Nu dau note ca să nu mă alerge dupa aia vreun student pe stradă. Eu am venit aici pentru că m-a rugat Costi să vin să văd oamenii din studenți. Mă surprinde de fiecare dată felul în care se prezintă o lucrare, vocea ne tradează. Corpul studenților spune ceea ce ei vor să spună”, spune Cătălin Băicuș. Însă Irina Trușcă poate să facă cinste. A fost premiată cu locul întâi pentru tema aleasă și prezentată „Cultura și formele sale în viitor ” dar și cu șansa de a scrie un articol în „Jiunimea”. Timpul și condeiul vor hotărî apoi dacă va rămâne și în redacția Gazetei de Sud. Premiul II i-a fost acordat studentei de la Asistență Socială, Violeta Cauc și temei sale „ Comportamentul religios al studenților din Craiova ”. Claudia Stănescu de la Facultatea de Sociologie, cu tema „Consumul cultural din România” a ocupat locul III. Iar cele două mențiuni studentelor de la Asistență Socială, Roxana Lungu cu tema „ Cultură și Tradiție ” și Alinei Ana Maria Drăgan cu tema „ Raportul dintre religie, gândire magică și mitică ”. Iar în fine, premiul special i-a revenit lui Liliac Iosif cu tema „Cultură și muzică ”. 


Concluziile juriului au fost împărțite. „Câțiva dintre studenți au avut lucrări în care nu s-au regăsit. De aceea, l-am și felicitat pe Iosif. Cred că a fost singurul care a citit, care și-a luat notițe, nu a copiat!”, spune Simona Mihaiu. În timp ce domnul profesor Ungureanu a susținut-o pe Irina Trușcă: „Vroiam să fiți prezenți. De aceea nu cer lucrări de seminar pentru că știu cum se lucrează. De aceea am propus-o pe Irina Trușcă, deși nu am treabă cu internetul, cu e-learningul.” Inițiativa domnului Crăițoiu a fost lăudată. Studenții au fost și ei, dar nu prea. „Am remarcat, dincolo de stângăcie, un fond bun și coerent. Căutăm oameni relaxați. După ce vă găsiți suflu, trebuie să găsiți lucruri care să vă țină în priză”, spune Radu Baltasiu. Conferința s-a încheiat ceva mai târziu decât era stabilit în program. De vină a fost însă zodiacul. Sau poate magia neagră. Dar planetele sigur s-au nimerit în Casa potrivită.


de Carla Berneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *