Legea împotriva fumatului ia pauză de o ţigară

Liceenii şi studenţii sunt una dintre categoriile cele mai predispuse la vicii. Universitatea este dovada vie.
Cu toate că în Universitate se desfăşoară campanii anti-fumat, în bar se promovează tutunul. LCD-uri pe care rulează reclame arată că fumătorii sunt cool, optimişti, sociabili sau gândesc progresiv (ce-o mai fi-nsemnând şi asta?). Afişe cu diferite mărci de ţigări şi să nu uităm de fetele cu poezia: ,,Dacă cumperi un pachet, îţi dau unul gratis. Dacă iei două, îţi dau o brichetă“. Deşi nu au autorizaţie, acestea promovează zi de zi tutunul, nu doar în bar, ci şi în magazin sau la intrarea în Universitate. Despre acest lucru, administratorul Alin Lupescu spune: ,,Nu prea au voie. Am încercat să elimin treaba asta, pentru că noi avem campanie anti-tutun. Ar trebui să li se trimită avertismente prin care să li se spună că nu au voie să vină, dar asta se rezolvă la nivel mai mare”.

Pe coridor, lângă afişul cu fumatul interzis, studenţii pufăie fără reţineri. Este lege, dar nu e nimeni care să o impună şi, mai ales, să o respecte. Se fac anual controale de la Pompieri şi Sanepid. ,,Când au venit cei de la Pompieri, nu era persoană cu ţigară în toată clădirea asta. Bineînţeles, după ce au plecat, toată lumea fuma”, a spus Alin Lupescu. Universitatea nu poate interzice fumatul. Degeaba sunt amenzi de la 5 milioane în sus, dacă nu are cine să le aplice. ,,Eu îmi fac datoria, dar de multe ori mă sfidează. Eu mă duc şi le spun să nu mai fumeze, dar dup-aia tot o aprinde”, a mai adăugat acesta.

„Nu dăm amenzi ca nu avem chitanţiere”


De la intrare şi până în bar, zidurile, uşile, avizierele sunt pline cu anunţuri: ,,Nu stă nimeni să se uite”, ne spune una dintre secretarele prorectorului. Practic nu există nicio lege care să interzică lipirea acestor afişe imorale. Chiar dacă există, nu este nimeni care să o impună sau să dea vreo amendă din simplul motiv că ,,Nu sunt chitanţiere. Nu se înregistrează”, ne declară iar secretara.
Se pare că singura metodă rămâne ruperea afişelor, aşa cum ne-a spus administratorul: ,,Le rup. Am personal. Le dau o dispoziţie şi nu mai vedeţi niciun afiş”.

de Onuţ AL-ŞTEFANII, Loredana ȚÎRDĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *