Suport intelectual fără suport financiar

Eugen Iancu are 21 de ani şi este student la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică, specializarea Robotică, în anul al treilea. A ales această facultate din pasiunea sa pentru electronică, device, software şi gadget-uri. Este implicat în numeroase proiecte şi a câştigat un concurs de proiectare şi construire a roboţilor la Timişoara: „Roboţii au trebuit să urmeze un traseu desenat pe podea cu o linie neagră şi să-şi găsească ieşirea dintr-un labirint. Acolo am luat locul IV”. Acum are un contract cu o firma pentru care creează un soft industrial. „Am primit o tabletă pe care trebuie să creez acest soft. Ideea este următoarea: supraveghetorul se plimbă cu tableta prin fabrică, să zicem că găseşte o neregulă, face poză, o stochează, sincronizează tot, scrie toate detaliile despre aceasta, iar la un moment dat, la sfârşitul zilei, se face sincronizarea cu serverul central din Italia. Se implică în cât mai multe proiecte pentru că iubeşte ceea ce face şi pentru că are avantajul unui CV imbatabil.

Am întrebat dacă profesorii sprijină un student pasionat de ceea ce face, iar răspunsul a fost afirmativ, dar, ca orice student, are nemulţumirile sale. Nu inţelege de ce laboratoarele nu sunt la dispoziţia studenţilor permanent şi de ce nu mai există burse de excelenţă pentru un student cu media 9.92, ca a lui. Ştie însă, că echipamentele din laboratoare sunt foarte scumpe şi greu de găsit, iar teama profesorilor de a nu strica studenţii ceva e mare. În privinţa burselor, priveşte cu ironie situaţia şi menţionează că oricum diferenţa între un student de 7.50 şi unul de 9.92 este de 30 de lei, fapt care îl lasă indiferent la eliminarea definitivă a acestor burse de merit.

Concentrat asupra pasiunii sale, trece cu uşurinţă peste micile nemulţumiri. Acum lucrează la o aplicaţie pentru studenţii de la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică, prin care pot vedea tot ceea ce se afişează la avizierul facultăţii printr-o logare la internet de pe telefonul mobil. Cu siguranţă, Eugen Iancu va continua, cu aceeaşi precizie cu care lucrează, să evolueze printre roboţi şi calculatoare, iar nouă ne rămâne să sperăm că o va face în România.

de Adela TECUCEANU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *