,,Nu mă isterizez când văd ochi oblici pe stradă”

Irina Truşcă este studentă la Facultatea de Sociologie din Craiova, anul al doilea. Până aici nimic extraordinar, dar când în ecuaţie apar numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale plus limba coreeană, rezultă o studentă care se încadrează perfect în rubrica noastră.

,,În liceu profesorii au văzut că am o atracţie aparte pentru sociologie şi au încercat să îmi dezvolte această latură. M-au susţinut şi m-au îndrumat spre această facultate”. Ascensiunea pe scara premiilor a început încă din clasa a şaptea. A participat la olimpiade, concursuri de istorie, proză şi poezie în limba engleză şi franceză. Cel mai important premiu obţinut este la un concurs internaţional de proză în limba engleză, unde a obţinut locul I, dar ,,pentru sufletul meu cea mai importantă este participarea la Olimpiada Naţională de Sociologie”.

Pregătirea poate dura şi până la cinci luni: „Îmi aleg una dintre temele concursului, fac o cercetare, plus un studiu de caz, apoi este corectată de profesor şi trimisă la concurs”. Mărturiseşte că niciodată nu a ajuns la stadiul în care să spună că este pregătită 100%, iar numele de familie constituie un avantaj pentru a scăpa de emoţiile dinaintea concursului: ,,pentru că mă numesc Truşcă intru în concurs mai târziu, deoarece se intră în ordine alfabetică”.

Cât despre limba coreeană, spune că ,,a fost o provocare, e altceva, o pată de culoare. Îmi place să fiu open-minded, să nu mă isterizez când văd ochi oblici pe stradă”. Face meditaţie cu o profesoară din Bucureşti, pe skype (un program folosit pentru conversaţii audio pe internet) ,,este vorba despre modul e-learning de a învăţa o limbă străină. Suntem conectaţi on-line mai multe persoane din toată ţara, facem conferinţă, iar doamna profesoară ne explică diverse lucruri. De la alfabet, gramatică până la frazele cele mai complicate. La Bucureşti mă duc doar când trebuie să dau examenul de limbă, de topic”. Pe lângă această limbă, Irina vorbeşte fluent engleza, franceza şi italiana.

Momentan, Irina se pregăteşte pentru Conferinţa Naţională de Sociologie de la Sibiu şi Petroşani.

de Andreea Drăgoianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *