Sănătatea tinerilor atârnă de o adeverință

Ca să beneficieze de calitatea de asigurat, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani trebuie să parcurgă mai multe etape până obțin o adeverință de la CJASD.

Conform Legii nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, tinerii care sunt elevi, ucenici sau studenți și care nu realizează venituri din muncă, sunt asigurați fără plata contribuției. Conform aceleiași legi, asigurații au o serie de drepturi, printre care și dreptul la servicii medicale, medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale în mod nediscriminatoriu cu „obligația de a anunța în termen de 15 zile medicul de familie și casa de asigurari de sănătate asupra modificărilor datelor de identitate sau a schimbărilor referitoare la încadrarea lor într-o anumită categorie de asigurați” a declarat Cristina Mîndreci, expert relații publice în cadrul CAS Dolj.
La împlinirea vârstei de 18 ani pentru a menține calitatea de asigurat și, implicit drepturile ce decurg din aceasta,se va prezenta medicului de familie și casei de asigurări o adeverință de elev sau student și un document din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă.

Studenţii ce sunt asiguraţi vor demonstra printr-o adeverință de asigurat, care se obține de CAS Dolj, prezentată medicului de familie. Pentru a obține această adeverință trebuie depus un dosar, care conține „copie după diploma de bacalaureat sau adeverința de absolvire, adeverință de student – eliberată de către unitatea de învățământ – și o adeverință din care să rezulte că nu realizează venituri de la Finanțele Publice” a precizat Rodica Voicescu, medic de familie. Apoi dosarul se depune la CAS Dolj și după trei zile lucrătoare se va elibera adeverința de asigurat valabila un an de zile.
Durata întregii proceduri este, însă, de aproape trei săptămâni, pentru că „se așteaptă cam o săptămână adeverința de la Finaciar, iar o alta, uneori și mai mult depinde de birocrație, până se eliberează adeverința de asigurat” a spus Elena Drăgan, studentă la Facultatea de Peisagistică, în anul II.

de Camelia ZEVELEANU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *