Ziua Mondială a Teatrului: urări și recomandări

Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită în fiecare an pe 27 martie. În Craiova, câteva evenimente au marcat această festivitate: ieri, la ora 10:00, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” i-a primit pe elevii clasei a V-a de la Şcoala Nr. 18 „Sf. Dumitru”. Aceştia au prezentat La bulivar, birjar! La bulivar! – spectacol inspirat din schițele lui I.L. Caragiale. Seara, începând cu ora 18:30, la Teatru Național „Marin Sorescu” din Craiova spectatorii au văzut piesa Ce mai taci, Gary? de Toma Grigorie.

A devenit o tradiție ca, în fiecare an, o personalitate marcantă din domeniu să transmită un mesaj la nivel mondial. În 2012, acest privilegiu i-a revenit actorului, scenaristului şi regizorului american, John Malkovich. Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de când se sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului, acesta le-a transmis un mesaj colegilor de scenă: „Vă doresc ca munca voastră să fie convingătoare şi originală. Să fie profundă, să emoţioneze, să îndemne la reflecţie, să fie unică”. John Malkovich a mai adăugat că speră ca adversitățile, cenzura, sărăcia și nihismul să fie învinse, fiind convins că acest lucru trebuie făcut de către colegii săi.

În România, Ion Caramitru, preşedintele Uniunii teatrale din România (UNITER), este cel care a adresat un mesaj tuturor oamenilor de teatru din țară. Acesta a spus: „Nu cred că există azi în România o raportare mai autentică la realităţile neamului decât teatrul. În plină dezvoltare şi degringoladă, societatea românească se oglindeşte în teatru”. Ion Caramitru a mai vorbit de sentimentul lasat de vizionarea unui spectacol: „Dacă mergeţi la teatru azi, vă trataţi cu happy end şi catharsis, plecând acasă oarecum împăcaţi cu tragedia de zi cu zi a tranziţiei”.

de Claudiu Voicilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *