Ordine şi igienizare în Universitate

 Universitatea din Craiova a intrat în „curăţenia de primăvară”. Schimbările care au loc în Universitate au atras atenţia studenţilor. Nemulţumirile lor erau multe: pereţii murdari şi crăpaţi, toaletele deplorabile, holurile pline de gunoaie, norii denşi de fum. Toate acestea au devenit priorităţi pentru noua conducere, odată cu alegerea rectorului Dan Claudiu Dănişor.

Administratorul Universităţii, Alin Lupescu, ne promite că „toată clădirea o să arate ca o floare”, iar reprezentantul Departamentului de Relaţii Publice şi Imagine Academică, Gabriel Olteanu vorbeşte despre procesul de consolidare în interviul următor.
           
Raluca Săcuianu: De ce au loc aceste schimbări în Universitate?
Gabriel Olteanu: În primul rând, este vorba de curăţenia de primăvară. Orice casă înainte de Paşti se curăţă. Deci, este vorba despre o curăţenie şi o igienizare a spaţiilor de învăţământ, a spaţiilor de acces, cu angajaţii Universităţii şi cu cheltuieli cât mai mici. Toate toaletele intră în renovare, toate vor fi dotate cu utilităţi: săpun lichid, uscător de mâini, hârtie igienică.
R.S: Toaletele au mai trecut prin această schimbare, în anii trecuţi?
G.O.: Au mai trecut. Omul sfinţeşte locul. Un exemplu îl avem la Facultatea de Drept. Adică unde s-a dorit, s-a putut face. Nu conducerea Universităţii trebuie să vină cu această schimbare, ci administratorul fiecărei facultăţi.
R.S: Au legătură aceste măsuri cu schimbarea noului rector?
G.O.: Da, unele măsuri sunt luate de noua conducere, de noul management.
R.S.: Am văzut afişele cu fumatul interzis. Cine dă amenzile?
G.O.: Amenzile pot fi date de pompieri, ei au competenţă pentru a da amenzi. Este o echipă care vine în control, aşa că nu trebuie să fie chemaţi de nimeni. Îmi aduc aminte că au fost aplicate amenzi şi chiar studenţii sunt cei care au primit amenzi. Noi nu facem poliţie şi ordine în Universitate.
„Unde era un tonomat de cafea, era şi spaţiu de fumat.”
R.S.: De ce au fost scoase tonomatele de cafea afară?
G.O.: Unde era un tonomat de cafea, era şi spaţiu de fumat. A avut loc o discuţie cu proprietarii tonomatelor, iar aceştia au preferat ca ele să fie amplasate la căile de acces, în spaţiile exterioare. Nu pot să spun acum, dacă, în viitor, vor rămâne afară.
R.S: Vor fi amenajate spaţii pentru fumat?
G.O.: Da, curţile interioare – toate vor fi reamenajate pentru fumat. Cele şase curţi vor fi spaţii de relaxare, pentru studenţi; ele vor fi amenajate cu băncuţe şi, acolo, fumatul va fi permis.
R.S.: În Universitate vom mai vedea afişe cu baruri lipite pe toate zidurile?
G.O.: Vom mai vedea pe spaţiile şi avizierele special amenajate, de la cele două intrări. Şi, dacă stăm să ne gândim bine, cred că pot fi chiar închiriate pentru afişaj. Ideea este ca acele spaţii de afişaj să fie închiriate, adică Universitatea să câştige de pe urma acestei publicităţi într-un mediu de care profită cluburile, pentru că ele vin cu oferta chiar la grupul ţintă – studenţii.
R.S.: Sălile vor fi renovate?
G.O.: Sălile vor fi, cel puţin, igienizate. Lucruri mărunte: un lavabil nou, să schimbi aerul, să schimbi mobilierul, să fie bine întreţinut. Există facultăţi care au deja aceste lucruri. Ele au avut fonduri proprii. Fiecare facultate ţine o partidă simplă şi ştie ce fonduri proprii are. Să ştiţi că nu au venit bani de la bugetul de stat pentru toalete şi mobilier şi alte chestiuni de genul acesta.
R.S.: Lipsa sălilor va fi rezolvată?
G.O.: Problema este rezolvabilă începând cu anul universitar viitor, pentru că Facultatea de Drept se va muta în noul sediu, şi atunci toate sălile şi spaţiile de învăţământ alocate în acest moment Facultăţii de Drept vor fi libere. Asta înseamnă 15 săli, 4 amfiteatre şi 11 săli de seminar. Ele vor fi alocate facultăţilor care nu au săli pentru cursuri.
R.S.: Ce v-aţi dori să faceţi în Universitate şi nu se poate, în momentul acesta?
G.O.: Sunt multe chestii. Spaţii de învăţământ, toate foarte curate şi bine amenajate.
R.S.: Şi încă o curiozitate, din rândul studenţilor: de ce până acum nu a fost deschisă uşa principală a Universităţii?
G.O.: Pentru că a fost în consolidare şi ar fi însemnat să distrugem ce am făcut. Şi  acum trebuie făcută o izolare foarte bună, pentru că culoarul apropiat intrării este în lucru şi o să vină praf, umezeală şi nu vrem să stricăm ceea ce am făcut deja.
R.S.: Când se va termina consolidarea şi de unde vin banii?
G.O.: E de lungă durată, mai ales că banii vin pe tranşe. Banii vin din buget. Pentru consolidarea clădirii şi pentru igienizare sunt bugete diferite. Cea din urmă implică costuri mai mici. Pentru consolidarea acestei clădiri de patrimoniu vin bani speciali, iar pentru aceste mici igienizări şi pentru curăţenia de primăvară sunt fonduri proprii foarte mici. Costul trebuie să fie minim, să se lucreze numai cu angajaţi ai Universităţii şi cu cheltuieli minime de genul: cumpărăm o găleată de lavabil ca să zugrăvim o toaletă sau o sală de curs. Deci, nu cred că cineva a prevăzut pentru această operaţiune un buget maxim.
de Raluca SĂCUIANU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *