Premii pentru tinerii poeţi

            Tinerii scriitori şi poeţi au fost premiaţi astăzi, 26 mai, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului de Poezie „Alexandru Macedonski”, organizată de Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova (CCSC). Concursul, desfăşurat la nivel naţional, a adunat 24 de creaţii care au fost evaluate de cei trei membri ai juriului: conf. univ. dr. Ariana Bălaşa, scriitorul Petrişor Militaru şi poetul Gabriel Nedelea. 
          Cele mai valoroase lucrări prezentate în concurs au fost premiate cu bani, cărţi şi reviste. Au fost acordate două Premii speciale, unul oferit de revista Mozaicul Aidei Hancer din Bucureşti, al doilea de revista Sisif, Roxanei Ştiubei din Craiova şi două menţiuni câştigate de Christian Bistriceanu şi Emilia Zainel.
          Premiul I i-a revenit Danielei Micu din Craiova, al II-lea lui Costel Ionescu din Piteşti, iar locul III a fost ocupat de Maria Birtoceanu (Cluj) şi Maria Dinu (Craiova). Marele Premiu „Alexandru Macedonski” a fost câştigat de Oana Nedelcu din Bucureşti. „Orice premiu de poezie înseamnă un interes faţă de tinerii poeţi, iar într-o societate preocupată de treburi lumeşti, este bine să se păstreze aceste concursuri ca poezia să nu dispară”, a spus Oana Nedelcu despre însemnătatea acestui Festival.

„Marele Premiu al acestui Festival este că ne putem întâlni oameni cu aceeaşi pasiune.”

          Directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Craiova, Dorin Mărgărit, a declarat că prima ediţie a fost bine primită, de accea încearcă să facă din Festival unul de referinţă pentru studenţii din România. Juriul s-a arătat şi el mulţumit de existenţa acestui concurs, Gabriel Nedelea adăugând că „marele Premiu al acestui Festival este că ne putem întâlni oameni cu aceeaşi pasiune.” Petrişor Militaru, scriitor şi membru al juriului, a apreciat evoluţia permanentă a tinerilor poeţi. 
          La Festival s-au putut înscrie tineri care nu au depăşit vârsta de 27 de ani şi care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor. Proiectul organizat de Casa de Cultură a Studenţilor pentru al doilea an consecutiv s-a desfăşurat pe durata unei luni. Iniţial, au fost trimise către toate CCS-uri din ţară regulamentul şi programul, urmând ca doritorii să îşi trimită lucrările până pe 16 mai. Festivalului de Poezie „Alexandru Macedonski” are loc în perioada 25-27 mai, unde participanţii din ţară se bucură de lansări de carte, recital de poezie, lecturi, dezbateri, seri interactive, dar şi de vizite culturale în Craiova. Masa şi cazarea au fost asigurate de CCSC. 
        Prima ediţie a Festivalului de Poezie „Alexandru Macedonski” a avut loc anul trecut, pe 9 mai, fiind iniţiată şi organizată de Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova. Gabriel Nedelea (Craiova) a câştigat în 2011 Premiul „Alexandru Macedonski”.

de Florentina Decă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *