Ingineria Electrică, specializări multe, candidaţi puţini

        Facultatea de Inginerie Electrică este nouă, ca denumire, în acest an. Ea s-a format prin fuziunea Facultăţii de Inginerie în Electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială cu Facultatea de Electrotehnică. Cele 285 de locuri la buget îşi aşteaptă studenţii, de pe 16 iulie şi până acum înscriindu-se 208 candidaţi. 
      Despre oferta Facultăţii de Inginerie Electrică ne-a vorbit prodecanul facultăţii, prof. dr. ing. Sergiu Ivanov.
F.D.: Cum sunt mediile de la admiterea din acest an, comparativ cu alţi ani?                        
S.I.: Mediile sunt cele de bacalaureat. Faţă de anul trecut nu sunt mai scăzute, dar faţă de cele de acum doi ani, sunt mai mici. La noi, admiterea se face în funcţie de media de la bac, aşadar nu o putem influenţa.
F.D.: Care este oferta Facultăţii de Inginerie Electrică?
 S.I.:În primul rând, datorită reunirii celor două facultăţi într-una singură, avem două departamente cu şase domenii şi zece specializări. Oferta este variată în domeniul electric şi în electromecanică. Zona facultăţii noastre cuprinde producerea şi valorificarea energiei, chiar şi a celei regenerabile, gestiunea, conversia energetică, tot ce înseammnă partea de forţă intră în sfera de specializări. Distribuţia de consum este la fel de actuală ca oricând.
„Nu am avut atâţia studenţi câte locuri de practică am avut ofertate direct de la parteneri.”
F.D.: Aveţi stagii de practică în timpul facultăţii?                                                                    
S.I.:  Da, la sfârşitul anilor de studiu II şi III. Anul acesta doar cine nu a vrut nu s-a dus  în stagii de practică la societăţile comerciale cu care am avut parteneriat. Stagiile s-au derulat în cadrul unor proiecte europene la care am fost parteneri, iar unii studenţi au fost recompensaţi cu bani. Am avut o ofertă care nici nu s-a completat. Nu am avut atâţia studenţi câte locuri de practică am avut ofertate direct de la parteneri. Aceste stagii de practică sunt o oportunitate pentru studenţi, aceea de a avea un contact cu societăţile comerciale din perspectiva unui job. Din păcate, nu toţi au perceput aşa, unii au plecat acasă. Nu prea am avut de unde să dăm stagiari.
F.D.: Cât de bogată este piaţa de muncă pentru absolvenţi?
S.I.: Locurile de muncă sunt bine plătite pentru producţia şi distribuţia de energie. La utilizarea de energie însă nu stau la fel de bine lucrurile. Cât despre locurile de muncă, absolvenţii se pot integra în întreprinderile mici şi mijlocii. Avem absolvenţi la hidrocentrale, în oraş, la diverse firme.
F.D.: Care sunt neajunsurile acestei facultăţi?
S.I.: Eternul laitmotiv cu aspectul financiar, de subfinanţare pentru activităţile curente. Ne-am dori să mai încercăm să modernizăm, să ameliorăm clădirile. Sunt mari probleme din punctul ăsta de vedere. Din punct de vedere al dotărilor materiale, toţi ne dorim mai mult, dar în urmă cu patru ani, am primit sume importante pentru dotări, aşa că lucrurile sunt acceptabile. Copiii pot vedea nu doar partea teoretică, ci şi aplicaţii în laboratoare. Ne-am dori să facem mai bună partea de infrastructură, dar, în timp, din diferite surse, vom reuşi. Partea dificilă a facultăţii este dată şi de percepţia candidaţilor care au impresia că aceste facultăţi tehnice, electrice sunt foarte dificile. Ele nu sunt grele dacă studenţii sunt motivaţi să înveţe.
de Florentina Decă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *