Viitorii învăţători şi profesori măresc fluxul de candidaţi al Facultăţii de Litere

           Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova se află azi, 24 iulie, în a doua zi a perioadei de înscriere pentru licenţă. Ca să ne facem o idee despre cum evoluează înscrierile anul acesta şi despre oferta educaţională prezentată, am stat de vorbă cu prodecanul facultăţii, conf.univ. dr.  Gabriel Coşoveanu.
Madeline Neagoe: Ce poate oferi  Facultatea de Litere viitorilor studenţi?
Gabriel Coşoveanu: Poate oferi o mulţime de oportunităţi din aproape toate domeniile de interes sau de succes. Tânărul care doreşte o carieră de succes în viaţă are de unde să aleagă. Acesta poate să opteze pentru o carieră de cunoscător de limbi străine, care îi asigură graniţe deschise în toată lumea. De exemplu, cu o combinaţie de engleză-germană, engleză-spaniolă sau engleză-italiană e destul de simplu să te gândeşti la orice formă de angajare în orice stat, regim privat sau la o firmă.
 Facultatea noastră are din ce în ce mai mulţi absolvenţi de la secţia Traducere şi Interpretare care sunt angajaţi la Bruxelles. Tineri ale căror salarii de început sunt în jur de  5000 de euro pe lună.
Candidaţii pot să studieze şi Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar de unde se pot ocupa de cei mici.  Există şi posibilitatea să devină profesori la clasele V-VIII, la liceu sau să facă un doctorat la ciclul 3, pe care îl asigură Facultatea.
Dacă absolvi secţia Comunicare şi Relaţii publice, care are şi un master aferent, atunci poţi să te gândeşti la practic orice post care ţine de primării, prefecturi, tot ce înseamnă imagine, interfaţă cu un  public, dar şi purtător de cuvânt de la stadiul localităţii până la stadiul guvernamental.
M.N: Există stagii de practică sau burse în străinătate la Facultatea de Litere?
G.C: Facultatea de Litere, prin specificul ei, are aproape cele mai multe stagii de felul acesta, evident, prin prisma limbilor straine. Avem parteneriate cu zeci de universitati din Vestul Europei, din Portugalia până în Polonia, din Germania până în Grecia şi desigur vorbim şi mai consistent de Franţa, Belgia, Italia etc.  Sunt zeci de burse oferite în fiecare an, cele mai multe pe un an întreg academic.
Specializările obţinute în străinătate reprezintă un plus pentru diplomă pentru că aceste rezultate, datorate colaborărilor cu partea Occidentală, sunt înscrise în suplimentul de diplomă. Însă, plusul de experienţă se vede nu numai pe hârtie ci şi la orice interviu pe care îl dau absolvenţii Universităţii din Craiova, pentru că acele stagii nu asigură numai note şi specializări suplimentare, ci şi un anumit tip de comportament de tip european. Adică o formă de emancipare suplimentară, o formă de dialog care este mult mai directă şi mai pragmatică decât ce e la noi, deocamdată.
M.N: Dar la nivel local, pe parcursul celor trei ani de studiu, există asemenea acţiuni sau stagii de practică?
G.C:Fără îndoială. Avem specializări la care practica este prevăzută în planul de învăţământ şi este obligatorie. Nu poţi să absolvi fără să faci acel număr de credite rezultat din practică, necesar pentru a căpăta diploma.
La secţia Comunicare şi Relaţii publice avem parteneriate cu posturi de radio, posturi tv, primărie, prefectură, biblioteci, instituţii de învăţământ şi diverse firme.  De exemplu, cine studiază italiană poate să aibă relaţii cu Pirelli, cine studiază engleză poate avea ocazia să poarte dialoguri cu cei de la Ford. Astfel că fără această practică, care se dezvoltă din ce în ce mai mult, nu se poate imagina o carieră relevantă. Noi, în ultimii ani, am început să adaptăm oferta noastră pornind de la provocările pieţei şi să ajustăm cursurile în funcţie de aceasta, astfel încercăm să îi dăm absolventului mai multe şanse de reuşită. Modificarea aceasta se vede de la an la an.
tot ce trebuie să faci este să îţi doreşti şi să înveţi.
M.N:  Aveţi destul de multe locuri atât la buget cât şi la taxă. Cum îi determinaţi pe studenţi să vină la specializările Facultăţii de Litere?
G.C: Noi am  asigurat o campanie de publicitate anterioară, după procedura standard, prin tv, radio, cotidiane sau saptamanale. Am avut intervenţii şi în cadrul Zilelor Porţilor Deschise, unde sute de oameni, potenţiali studenţi şi aparţinătorii lor au pus întrebări, iar noi le-am răspuns tuturor care încearcau să se orienteze pentru un job care să le deschidă un culoar în viaţă. Noi le spunem mereu că acest culoar se poate deschide foarte uşor la Facultatea de Litere, tot ce trebuie să faci este să îţi doreşti şi să înveţi.
M.N: Perioada de înscriere la Facultatea de Litere este între 23 şi 27 iulie, mai târziu faţă de celelalte facultăţi. Este aceasta o strategie să atrageţi cât mai mulţi studenţi?
G.C:Poate fi numit şi un element de tactică sau de strategie. Oricum, noi am calculat perioada aceasta la un interval rezonabil după ce am încheiat licenţa şi după ce s-au afişat rezultatele. De fapt, credem că cine îşi doreşte acest tip de învăţământ vine aici oricum şi oricând şi aşteaptă să îşi depună dosarul.
Pe 29 afişăm rezultatele, iar între 30 iulie şi 1 august confirmăm posturile.
Situaţia este chiar mai bogată decât în anii precedenţi
M.N: Care sunt cele mai cautate specializari ale Facultăţii de Litere?
G.C:Tradiţional, româna în principal plus o limbă straină (engleză, franceză, italină, germană, spaniolă) sau engleza în principal cu încă o limbă numită limba B (franceză, germană, italiană, spaniolă).
Tot tradiţional este căutată specilizarea Comunicare şi Relaţii Publice.
Nici la  învăţământul vocaţional nu au fost niciodată probleme în ocuparea locurilor. La Conservator sunt trei secţii: Pedagogie Muzicală, Interpretare canto, Interpretare instrumente, unde a fost în permanenţă concurenţă.
Începând de anul acesta, de când Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar a fost afiliată Facultăţii de Litere, înregistrăm iar un flux mare de candidaţi. Şi în acest an se respectă în linii mari tradiţia anilor trecuţi. Chiar dacă este abia a doua zi de înscriere sunt candidaţi destui şi concurenţa va fi mare. Foarte probabil vor fi solicitări şi la forma de învăţământ cu taxă. Situaţia este chiar mai bogată decât în anii precedenţi.
M.N: Aţi întâmpinat vreun fel de problemă cu admiterea?
G.C: Nu putem raporta probleme. Sunt însă anumite cazuri când se cere o atenţie sporită, întrucât avem anumite tronsoane cu regim relativ special, cum ar fi situaţia cetăţenilor străini. Tocmai acum au sosit nişte candidaţi sârbi, care puteau ajunge mai devreme, dar au fost împiedicaţi de formalităţile de la vamă şi evident situaţia lor trebuie verificată prin Minister şi pe filierele aferente. Acesta este un tip de situaţie care solicita o atenţie specială pentru că actele trebuie să fie în regulă, iar pe cetăţeanul străin nu îl putem apela pentru clarificare aşa cum apelăm un craiovean care  a completat greşit fişa de înscriere din neatenţie sau din emoţie.
M.N: Cum ar trebui să arate profilul studentului Facultăţii de Litere?
G.C:  Studentul nu trebui să vină neapărat cu un bagaj de cunoştinţe pentru că deocamdată nu există un examen de admitere în scris. Filtrul acela al examenului scris ar dovedi cum că viitorul student nu poate să se înscrie la o specializare de limbă străină dacă în liceu nu s-a întâlnit cu acea limbă străină la nişte cote rezonabile de exigenţă sau dacă nu are o pregătire prealabilă.
La noi poate sa o ia şi de la zero. Condiţiile sunt însă evidente: curiozitatea intelectuală, dialogul pe orice temă cu profesorii care le pot fi parteneri, studentul să fie receptiv şi să îşi dorească un job în domeniu, iar decizia trebuie să vină din pasiune şi nu din presiunea parentală pentru că de acolo rezultă cele mai multe eşecuri şi abandonuri. 
Madeline NEAGOE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *