Studenții din Craiova nu renunță la țigări

Joi, pe 14 noiembrie, în ultima zi a Festivalului Unifest, a avut loc Campania „Un măr pentru o țigară” în Universitatea din Craiova.
Până anul acesta, campania s-a desfășurat în intersecții și a fost un real succes, ne-a spus Claudiu Ionele, student la Medicină Generală. Anul acesta a avut loc la Sala Polivalentă, unde au strâns aproape 40 de țigări, și la Universitatea din Craiova.

Încă de la 9:00, studenții de la SSM (Societatea Studenților Mediciniști) și OSF (Organizația Studenților Farmaciști) au venit în Universitate, au 30 de kilogame de mere, primite anul acesta de la Casa studenților. Erau atât mere galbene, cât și roșii, printre ele și două- trei mai stricate. Erau toți îmbrăcați în halat alb. Singurul băiat din grup purta halat bleu. Cu zâmbetul pe buze s-au oprit în fața magazinului să se organizeze. Trebuiau să îi convingă pe studenți să dea o țigară și să primească un măr. Aveau și cutii pe care erau lipite imagini cu un măr și o țigară făcută nod. Înainte să înceapă campania, două fete au spus că se duc la baie, iar Roxana Borz, coordonator pe Departamentul de Sănătate (OSF) a glumit și le-a spus să nu fumeze țigările adunate de la Sala Polivalentă. Studenții s-au dus la fiecare intrare din Universitate, dar fie nu reușeau să atragă atenția, fie studenții spuneau că nu fumează, iar cei care fumau nu acceptau schimbul. Studenții nu au fost atât de receptivi la acest eveniment și doar 30 au făcut schimbul.


Maria, studentă la FEAA zice că „Ideea e bună, nu îmi place partea cu merele. Dacă îmi dădeau kiwi, piersică sau banană, făceam schimbul”.

La organizarea campaniei au participat doar voluntarii organizațiilor: „Fiind voluntari sunt nevoiți să se implice, pentru că noi ținem cont de proiectele în care ei se implică” a spus Roxana Borz. În schimb, voluntarii din SSM și OSF primesc anumite puncte, bonusuri și participă la diverse conferințe.


Aceasta este înregistrarea promisă tuturor care au citit articolul. 
Echipa Așadar


Adelina CIOCHIA
Foto: Andreea DASCĂLU

6 Comments on “Studenții din Craiova nu renunță la țigări”

 1. Mentionez ca nu am cunostinte specifice jurnalismului,dar ca o prima impresie,exprimarea lasa usor de dorit. "Erau atat mere galbene,cat si rosii, printre ele si doua-trei mai stricate". Serios? Asta e exprimare de elev de clasa a doua, in nici un caz de student la Jurnalism. Inainte sa redactezi articolul,puteai sa te interesezi ce e cu acele mere stricate. Oare chiar crede cineva ca le ofereau studentilor tocmai pe acelea? Ma indoiesc. "Inainte sa inceapa campania,doua fete au spus ca se duc la baie". Bun…Si in continuare ni se prezinta si ce au facut la baie? Amanunt total neinteresant. In plus, sunt foarte multe repetitii ale cuvantului "studentii" si nu numai.
  Te felicit pentru munca ta si pentru efortul de a scrie aceste articole, dar incearca,pe viitor, sa nu mai faci greseli de genul celor tocmai mentionate. Si foloseste articolele ce le scri pentru a relata fapte notabile nu pentru a transmite aspectele negative ale unei campanii… Nu sunteti ziar de scandal.
  Cine citeste articolul respectiv si nu cunoaste cum s-a desfasurat cu adevarat campania,nu ar da doi bani pe aceste organizatii care,credeti-ma pe cuvant,fac o treaba extraordinara. Iti permiti s-o denigrezi oarecum pe Roxana Borz,fara sa stii cat efort a depus si cat s-a implicat pentru realizarea acestui proiect.
  Si mai e acea ultima fraza "În schimb, voluntarii din SSM și OSF primesc anumite puncte, bonusuri și participă la diverse conferințe". SSM si OSF sunt organizatii non-profit. Cam ce fel de bonusuri bonusuri crezi ca primesc voluntarii? Si totusi in care schimb?

  Haideti sa punem in practica ce invatam, dar totodata sa ne respectam unii pe altii!

  Gabriela Stanciulescu
  OSF CRAIOVA

 2. Este pacat, draga domnisoara autoare, ca fiind studenta la jurnalism, nu sunteti capabila sa extrageti esenta evenimentului despre care redactati respectivul articol, si din aceasta cauza sunteti nevoita sa il "imbroboditi" cu relatari irevelante de genul :"2 studente au mers la baie si X le-a spus…etc etc" sau cu parafrazari din declaratiile coordonatorilor de proiect,menite sa strice imaginea evenimentului, in loc sa il promoveze printre cititori! Formularea articolului lasa de dorit si ne raspunde la intrebarea "De ce s-au inmultit peste noapte revistele de scandal din Romania?" "De ce nu se scrie mai mult despre evenimentele si initiativele culturale din tara noastra?" Raspunsul : " Pentru ca facultatile de jurnalism promoveaza studenti care fac ce faceti dumneavoastra, adica distorsoneaza imaginea unor organizatii serioase si a unui eveniment realizat bine si cu foarte bune intentii, de niste studenti care, spre deosebire de dumneavoastra, au facut o treaba buna acolo!

 3. Nu o sa mai repet ceea ce a fost punctat in comentariile anterioare,dar nu pot sa nu remarc inca o parafrazare complet eronata: „Fiind voluntari sunt nevoiți să se implice, pentru că noi ținem cont de proiectele în care ei se implică",cuvinte care nu au fost spuse in nici un caz de Roxana Borz,care spre deosebire de tine,scriitoare de articole,stie ce inseamna VOLUNTARIAT.Daca nu poti parafraza exact ceva,nu mai pune " ".Sunt oameni care stiu ce vorbesc si nu fac astfel de greseli flagrante.Pentru tine,draga domnisoara scriitoare,de articole,VOLUNTÁR, -Ă, voluntari, -e, adj., s. m. și f. I. Adj. (Despre oameni și manifestările lor). 1. Care acționează de bunăvoie, din proprie inițiativă, nesilit de nimeni, în mod conștient; (despre acțiuni) care se face de bunăvoie, fără constrângere. ◊ Act voluntar = acțiune săvârșită de cineva în mod conștient, voit.

  Hai sa ne respectam munca unii altora!Te-as ruga ca data viitoare cand mai scrii un articol,sa depasesti limitele mediocritatii,daca poti,pentru ca suntem satui de cat se promoveaza peste tot non valorile si se calca gratuit in picioare munca unor oameni prin articole rautacioase in care se pierde esentialul.

  Nichita Raluca-Andreea
  OSF Craiova

 4. Dragi colegi, cred cu toată convingerea în libertatea de opinie și expresie. Sper că și voi! Îmi pare rău că v-a deranjat articolul scris de mine, dar sper să înțelegeți, acum sau mai târziu, că nu l-am făcut nici să vă denigrez, nici să vă laud. Am scris ce am văzut. Nu am scos nimic din context, de aceea o să punem pe blog înregistrarea în care Roxana Borz afirmă cele transcrise de mine. Când veți mai avea evenimente și vor fi așa cum vă doriți și voi să fie, cu siguranță vom avea și cuvinte de laudă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *