Alex Rusen: „Ca student, ți se pun bețe-n roate. Statul român nu oferă totul”

Alex Rusen este medic stomatolog. A terminat Facultatea la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și, la doar 29 de ani, are propriul cabinet stomatologic și este șeful unei clinici dentare. Încă din copilărie, a simțit că datoria sa este să-i ajute pe ceilalți. Alex este un medic stomatolog atipic. A reușit să îmbine meseria cu stilul său extravagant, hainele la modă și cluburile de noapte, lucruri care, spune el, le plac tuturor oamenilor.
Din pozele de pe facebook, pari un tip pasionat de meseria pe care o practici. Cum a luat naștere această pasiune?
Pasiunea mea a luat naștere încă din copilărie. Sunt o persoană empatică și îmi place să ajut oamenii, indiferent de natura ajutorului pe care îl ofer. Mereu mi-am dorit să fiu medic, însă nu puteam să decid ce specializare să aleg. Prin clasa a VIII-a, am fost la un medic ortodont pentru a-mi pune un aparat dentar și atunci am realizat importanța sănătății dinților și impactul social pe care îl are zâmbetul în viața oamenilor. Chiar dacă pe facebook nu arăt realizările mele profesionale, asta nu înseamnă că stagnez sau că doar mă distrez. Particip în fiecare an la cursuri și congrese naționale și internaționale ca să fiu pus la curent cu ultimele tehnici și materiale. De asemenea, dețin propriul meu cabinet în București și sunt șeful unei clinici din Târgoviște.
Crezi că oferă România tot ce trebuie unui tânăr student la Medicină?
Statul român nu oferă totul. Nu se investesc bani în materiale didactice și aparatură. În cei 6 ani de facultate, nu am primit nimic din partea statului, ba chiar mai mult, a trebuit să îmi cumpăr tot: cărți, materiale, lucruri care nu sunt deloc ieftine. Ca student, ți se pun bețe în roate de către personalul facultății. În alte țări civilizate sunt programe care facilitează viața studenților și care îi ajută să ducă la bun sfârșit facultatea, fără să treacă prin stresul prin care trece un student român.
De ce ar rămâne un tânăr absolvent să profeseze în România?
Din iubirea pentru țară și pentru oameni. Sunt oameni pentru care contează banii mai mult decât pasiunea pentru medicină. Sunt oameni care rămân să ajute și pentru bani puțini. Eu am ales să rămân. Consider că și aici se poate face treabă și câștiga bani. Într-adevăr, cu eforturi mai mari față de sistemul de sănătate din alte țări. Sistemul de sănătate din Romania și salariile medicilor foarte mici încurajeaza cumva șpaga.
Care a fost cel mai dificil caz pe care l-ai întâlnit în profesia de medic stomatolog?
În general, cazurile cele mai complicate sunt cele în care pacientul își neglijează total sănătatea dinților și este foarte dificil de cooperat cu el și de a îl face să înțeleagă. Acestea sunt cazuri complexe care implică adiții de os și implanturi dentare.
Cum află oamenii despre tine?
În general, prin recomandări. Este cea mai bună formă de reclamă. De asemenea, de pe internet și de pe site-ul clinicii mele.
Am observat că, pe lângă meseria pe care o practici, îți plac și hainele la modă și cluburile. Ești un medic stomatolog aparte?
Cred că fiecărui om îi plac hainele și distracția. Consider că fiecare om poate face ce vrea în timpul său liber, atâta timp cât nu îi este afectată viața profeională și își face meseria cu corectitudine și pasiune. Sunt oameni care, în timpul liber, fac ciclism, activități care implică multă adrenalină și care pot fi periculoase.
Ce alte pasiuni mai ai?
Îmi place foarte mult să îmi petrec timpul cu prietenii, să călătoresc, să ascult muzică, să gătesc, să citesc. De ceva timp am început să merg la sală, lucru care îmi creează o stare de spirit mai bună.

Denis ȘCHIOPU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *