„Cu 700 de euro te descurci în orice Universitate europeană”

Înscrierile la Universitatea din Craiova sunt în toi. Anul trecut, circa 150 de studenți craioveni au studiat dincolo de granițele țării. Invers, aproape 50 de studenți străini au urmat cursurile Universității din Bănie. Care sunt oportunitățile acestora și de o parte și de alta am aflat de la  prorectorul pe imagine academică și relații internaționale, prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu.
Nicușor Gavrilă:Care este relația Universității din Craiova cu instituțiile de învățământ superior din străinătate?
Cristiana Teodorescu:Este o relație de parteneriat real, chiar una de prietenie. Întreținem de aproape 18 ani relații foarte strânse cu universitățile partenere. Mă refer în special la Universitatea din Dijon, Franța. Colegii din străinătate vin la Craiova ca la ei acasă. Și invers este la fel de valabil. Avem foarte multe proiecte comune care nu țin numai de mobilitatea studențească, dar și de cea a cadrelor didactice: colocvii, teze de doctorat în cotutelă, publicații comune. Toate acestea sunt rezultatul unei colaborări strânse, iar ele confirmă valoarea Universității din Craiova.
N.G.:Ce posibilități au studenții craioveni care vor să plece în străinătate cu bursă?
C.T.:Au foarte multe. Din păcate, ele nu sunt fructificate. Universitatea din Craiova propune în fiecare an un număr foarte mare de burse de mobilitate sau de plasament. Avem raporturi de colaborare cu aproape toate universitățile importante din Europa, mai puțin cele nordice.
O perioadă de Erasmus aduce modificări substanțiale și extrem de oportune pentru tinerii studenți. Dacă până acum, bursa Erasmus era o dată în viață, indiferent de ciclul universitar, acum este o dată pe ciclu universitar, până la 12 luni de mobilitate: nouă luni de mobilitate școlară plus trei de plasament. Un student poate pleca de trei ori într-un ciclu universitar complet, până la 36 de luni.
O perioadă de studii în străinătate atârnă foarte greu nu doar la curiculum vitae, ci și la experiența de viață. Cuantumul bursei s-a modificat și el: 500 de euro, la care se adaugă un supliment de 200 de euro pentru studenții cu o situație socială dificilă. Cu 700 de euro te descurci în orice universitate europeană.
N.G.:Ce facilități au studenții străini care vin să studieze în Craiova?
C.T:Cei care vin la Universitatea din Craiova fac o pasiune pentru modul în care sunt primiți și vin din toate orizonturile posibile. La anul vom avea 20 de bursieri „Eugen Ionescu, dublu față de anul trecut. Apoi, există toate contractele instituționale: acordurile făcute de Universitatea din Craiova cu țări din spațiul non-european: Khazakstan, de pildă, de unde avem un număr crescător de cereri. În fiecare an apar câte 10 studenți de acolo, îndeosebi pe matematică și informatică. Există și bursieri Erasmus care vin: un student din Spania care a venit aici și, plăcându-i foarte mult, a venit încă un an pe cont propriu. La Craiova este un climat favorabil, de toleranță culturală, unde se găsesc oameni de sprijin, unde studenții străini își pot completa formarea universitară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *