Prof. univ. dr. ing. Eugen Bobașu: „Avem firme la care 90% dintre angajați sunt absolvenți sau studenți ai facultății noastre”

Prof. univ. dr. ing. Eugen Bobașu
Cu cei mai mulți candidați până acum după prima săptămână de înscrieri, Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică este o portiță către viitor. Cei care doresc să învețe tainele roboticii sau cum să pună pe picioare un site își pot depune aici dosarele. Pentru a afla mai multe am stat de vorbă cu decanul facultății, prof. univ. dr. ing. Eugen Bobașu. Printre puține documente, dar la îndemână, decanul ne-a explicat de ce ar alege un absolvent Automatica, ce oportunități de angajare există, situația admiterii și de ce aleg studenții străini să vină să studieze aici.

Alexandru Goșea: De ce ar alege un absolvent Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică?
Eugen Bobașu: Un candidat alege facultatea noastră din mai multe motive. Unul dintre ele este oferta educațională. Facultatea oferă candidaților șapte programe de studiu din patru domenii de vârf ale tehnologiei și microcircuitelor, microelectronicii. În primul rând, avem domeniul de vârf al tehnologiei, Calculatoare și Tehnologia Informației cu două programe de studiu, Calculatoare cu predare în limba română și Calculatoare cu predare în limba engleză. Avem apoi un domeniu numit Ingineria Sistemelor cu două programe de studiu, Automatică și Informatică Aplicată și Ingineria Sistemelor Multimedia. Cel de-al treilea domeniu este Inginerie Electronică și Telecomunicații, cu programul de studiu Electronică Aplicată. Și cel de-al patrulea domeniu se cheamă Mecatronică și Robotică cu două programe, Mecatronică, respectiv Robotică. Toate planurile de învățământ de la toate programele de studiu s-au elaborat pe baza unei experiențe foarte mari a colectivului de cadre didactice de la facultatea noastră și toate planurile sunt actualizate și adecvate cererii pieței de muncă. Acesta ar fi un prim argument. Eu sunt convins că absolventul care alege facultatea noastră se regăsește sau poate să urmeze unul din cele șapte programe, toate atractive în facultatea noastră. În al doilea rând, candidatul care dorește să vină la facultatea noastră se întreabă dacă ceea ce spunem noi, ceea ce punem pe site, informația, cunoștințele pe care dorește să le aibă se pot întâmpla. Sigur că se pot întâmpla întrucât colectivul de cadre didactice de la Facultatea de Automatică este unul foarte valoros, care are rezultate deosebite pe toate planurile, pe planul activității didactice, pe planul direcției de cercetare și de colaborare cu mediul academic și mediul economic. Pe lângă resursa umană, acest colectiv de cadre didactice cu o pregătire deosebită, contează mult și partea aplicativă. Ce pot să garantez candidaților care vin la facultatea noastră este faptul că avem o dotare cum puține universități din țară sau chiar din străinătate au pe parte de IT, pe parte de echipamente de automatizare, pe parte de sisteme flexibile de fabricație, pe parte de roboți. Pot să confirm că s-au investit în facultatea noastră peste 2,5 milioane de euro în ultimii ani cu bani de la buget, bani din cercetare, bani din sponsorizări. E o sumă considerabilă și toate laboratoarele sunt destinate studenților. Și un al treilea lucru care-i determină pe absolvenții de liceu să vină la facultatea noastră îl reprezintă șansa de a găsi un loc de muncă la absolvirea facultății. Suntem căutați și din alte motive. Am încercat să ținem o legătură strânsă cu liceele.

A.G.: Ce sfat le transmiteți candidaților care vor să urmeze această facultate?
E.B.: Le-aș spune așa: să investească în viitorul lor, să investească în pregătirea lor și să vină la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică pentru că nici nu știu ce pierd dacă nu o fac.

A.G.: Aveți anul acesta la dispoziție un total de 386 de locuri. Câți candidați s-au înscris până acum?
E.B.: Până ieri (24.07.2014 – n.r.) se înscriseseră 410 candidați. Mi-e greu să dau o cifră pe buget și taxă pentru că nu sunt centralizate, dar pentru cele 291 de locuri (la buget – n.r.) s-au înscris 410 candidați până ieri. Sigur că mai avem și în continuare înscriere. Noi ne ocupăm cifra bugetată, nu sunt probleme, o să avem și la taxă. Nu am avut probleme în ultimii ani cu ocuparea locurilor bugetate și la taxă.

A.G.: Cum este dinamica înscrierilor față de anii precedenți?
E.B.: Față de anul trecut este o ușoară scădere, care s-a văzut la toate universitățile din țară. Și asta pleacă de la faptul că numărul absolvenților de liceu este în scădere. În primul rând, aproape 25% nu s-au înscris, și apoi au luat 57%. De unde cifră mai mare dacă numărul absolvenților este în continuă scădere? Asta e o problemă pentru învățământul românesc. Nu numai universitar, ci și liceal. Și acolo sunt probleme. Am înțeles că la clasa a IX-a cifra a scăzut dramatic față de anii trecuți.

A.G.: Care sunt cele mai căutate specializări?
E.B.: Toate specializările sunt atractive și tentante, sunt adaptate nevoilor pieței de muncă. Periodic, anumite programe sunt căutate. Acum câțiva ani, era foarte căutată electronica. Acum a ajuns în altă poziție pentru că, în ultimii ani, cele mai căutate sunt cele pe parte de IT. Apoi partea de Ingineria Sistemelor Multimedia, Automatică și apoi și celelalte. Faptul că ne ocupăm locurile la buget înseamnă că suntem căutați la toate programele de studiu.
A.G.: Studenți străini aveți?
E.B.: Studenți străini am avut mai puțini. Mai mult din țările acestea de lângă noi, cum ar fi Serbia. Avem câțiva pe fiecare an. Ei mai vin pe mobilitate Erasmus, mai stau câteva luni pe aici din alte țări. Din Franța, din Anglia, cred că și din Grecia. Așa nu ne putem lăuda cu un număr mare de studenți din afara țării care să vină aici. Avem un singur program în limba engleză, Calculatoare (în limba engleză)și numai acolo pot să vină să-și facă studiile din afara țării. Celelalte programe sunt cu predare în limba română și probabil că și ăsta e un impediment.
A.G.: Și ce-i atrage totuși să vină?
E.B.: Cred că partea aceasta de planuri de învățământ, poate și taxele, că sunt unele rezonabile. Poate și țara noastra care e foarte frumoasă. Poate omenia celor din zona Olteniei, pentru că, în general, poporul român e un popor foarte prietenos. Ce are mai bun îl dă musafirului. Cred că sunt multe aspecte care îi determină. Ei sunt și puțini. Dacă ar fi mai mulți, am face un sondaj de opinie să vedem ce-i determină să aleagă Craiova și  să nu aleagă alte centre universitare.

A.G.: Ce oportunități de angajare pe plan local are un absolvent al acestei facultăți?

E.B.: Șansele (de angajare- n.r.) sunt mari. În domeniul IT numărul firmelor a crescut mult în ultimul timp. Avem în zona Craiovei și a Olteniei un număr mare de multinaționale cu sucursale în România pe parte de IT, pe parte de soft, pe parte de hard, avem partea de automotive, partea de automobile, avem Ford ș.a.m.d. Avem firme la care 90% dintre angajați sunt absolvenți sau studenți ai facultății noastre. Evident că și salariile la firmele respective sunt motivante și îi atrag foarte mult. Avem o colaborare extraordinară cu aceste firme. Am reușit cu sprijinul lor să dotăm laboratoare. Numai o firmă a investit în ultimul an și jumătate în dotarea laboratoarelor peste 40.000 de euro. O altă firmă a dotat un alt laborator. Suntem pe cale să dotăm un laborator cu o firmă mare, fostă Motorola, din America, cu sucursală în București. Avem multe firme cu care colaborăm. De un an jumătate, doi ani, am gândit un parteneriat cu aceste firme. Pe lângă sprijinul logistic, material, sprijinul în laboratoare, am discutat cu domniile lor ce și-ar dori în pregătirea studenților și am modificat anumite capitole de la anumite discipline care i-ar ajuta mai mult pe absolvenții noștri să se adapteze pieței de muncă. Ziua de miercuri, de doi ani, între orele 16-18, este liberă pentru toți studenții în program. Conform unei planificări, vis-a-vis de posibilitățile firmelor, în fiecare zi de miercuri, în această secvență, vin firme să-și prezinte ceea ce fac, să-și prezinte ce doresc, ce internshipuri vor să organizeze, să dea chestionare, să le sondeze dorințele de angajare ale studenților și masteranzilor. Începând cu prima săptămână a lunii octombrie, pe site-ul facultății sunt afișate calendaristic aceste firme. Nu contează mărimea firmei, contează spiritul lor de a sprijini implicarea în organizarea concursurilor. Este firma Hella, firma CS Romania, Nextrom, Ubisoft, Softronic. Avem relații de colaborare și cu Ford, dar pe parte de internship deocamdată, și nu de sprijin. Așa este și SintecMedia. Avem firme de la București, Romtec, Freescale. Cred că avem peste 30 de parteneriate cu firmele din zonă. Acestea sunt cele mai importante. Chiar de acum din vară au venit și alte firme, precum IT Six, să sprijine concursurile de programare. Și noi sperăm să fie un concurs serios, care să intre în tradiție. Noi am dorit să le demonstrăm elevilor că e nevoie de matematică, informatică. Iar dacă sunt la liceu în Craiova, pot să facă o facultate serioasă, cum este Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică și mai mult, pot să își găsească un loc de muncă în oraș, la aceste multinaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *