AIESEC, OSACE, SSM, SSS, SSCR, ASD, ELSA. Organizaţiile şi studenţii

Odată ce legea a hotărât că voluntariatul va conta ca experiență profesională care se poate adăuga la CV, acesta a devenit și mai popular printre studenți. Pentru a afla câteva păreri concrete, am întrebat câțiva studenți de la diferite facultăți și specializări următoarele întrebări:
1. Ce știi despre organizațiile studențești?
2. De ce organizații ai auzit?
3. Ești înscris(ă) într-una? În care?
4. Cu ce se ocupă?/ Ai vrea să te înscrii?
5. Ce beneficii crezi că îți aduce voluntariatul?

Andrei Ungureanu Mohora (Automatică, I)
1. Știu că sunt foarte multe și că pregătesc studenții pentru viitor. De asemenea, dezvoltă anumite calități pe care nu le dobândești oriunde. 
2. AIESEC, OSACE, SSM.
3. Da, sunt în AIESEC.
4. Ne dezvoltă potențialul de lideri prin experiențe practice și stagii internaționale de voluntariat sau practică plătită.
5. Consider că voluntariatul ajută la cunoașterea de sine, te face mai responsabil și să ai o viziune mai clară asupra viitorului.

Gabriela Boldeanu (Medicină, I)
1. Organizațiile studențești sunt organizații non-profit care adună la un loc studenții cei mai activi atât în domeniul lor de activitate, cât și în cel social.
2. Universitatea de Medicina are multe organizații studențești, câte una pentru fiecare facultate. Și avem SSM (Senatul Studenților Mediciniști), SSS (Societatea Studenților Stomatologi). Dar există și asociații naționale, cum este SSCR (Societatea Studenților Chirurgi din România). 
3. Sunt membru al SSM și SSCR.
4. SSM are multe proiecte pe o gamă foarte variată de subiecte, de la educație sexuală până la „Ziua diabetului”, SSM e cu „de toate”. SSCR face trainguri: de la proceduri de chirurgie de bază, la cele complicate.
5. Ca voluntar, în primul rând, cunoști mulți oameni și asta e foarte important, e vorba de multă informație care ajunge la tine. Pe lângă asta, ai și ocazia să îți îmbunătățești abilitățile de prezentare și cunoștințele în general (ești pus în situația de a prezenta ideile echipei, de a scrie un plan de acțiune al unui proiect etc).

Laura Bengescu (Medicină, I)
1. Oferă un avantaj enorm pentru noii studenți, dar și pentru voluntariat.
2. Societatea Studenților Mediciniști Craiova (SSMC) și Societatea Studenților Farmaciști Craiova (SSFC).
3. Sunt înscrisă în SSMC.
4. Se ocupă cu partea de voluntariat a studenților de la Medicină, dar și cu activitatile extra, de genul petrecerilor și evenimentelor. Ne ajută să ne integrăm din punct de vedere social ca studenți și viitori medici.
5. Voluntariatul ajută la dezvoltare personală și profesională, interacțiune cu oamenii, și dezvoltă inițativa de ajuta și a organiza o acțune umanitară și nu numai.

Daiana Ene (Drept, I)
1. Mărturisesc că nu știu prea multe lucruri cu privire la organizațiile studențești cu excepția faptului că se face voluntariat în cadrul acestora.
2. ASD, ELSA, AIESEC.
3. Am fost membră ELSA, dar pentru o perioadă scurtă de timp.
4. Organizează dezbateri pe anumite teme, invită persoane ce profesează  în domeniul dreptului să vorbească despre meseria acestora, organizează întruniri ale consiliului local și multe altele.
5. Consider că voluntariatul aduce ca și beneficiu, într-un prim rând, o mulțumire de natură spirituală și de asemenea este benefic pentru Curriculum Vitae.

Andreea Neață (Litere, română – italiană, III)
1. Ajută studenții să se dezvolte prin organizarea unor stagii de practică și de voluntariat prin intermediul cărora poți cunoaște persone noi.
2. AIESEC.
3. Nu, nu am fost.
4. Da, mi-ar plăcea să ma înscriu.
5. Cred că ajută la creșterea încrederii în sine.

Loredana Vlăescu (Jurnalism, I)
1. Nu știu foarte multe informaţii despre organizaţiile studenţeşti, deşi am tot văzut afişe la avizier.
2. Singurul nume care îmi vine în minte este AIESEC.
3. Nu am fost înscrisă până acum, dar nu exclud şansa înscrierii.
5. Principalul beneficiu este experienţa acumulată, care poate fi bifată în CV. Suntem tineri, mulţi lipsiţi de experienţă, aşa că o activitate de voluntariat poate umple un gol care stă în calea angajării. Probabil că în cadrul acestor organizaţii există şi o atmosferă friendly, deci îţi poţi face cunoştinte noi.

Alexandru Luis Bănuț (Kinetoterapie, I)
1. Prin intermediul asociaţiilor şi ligilor, studenţii care au ceva în comun se cunosc şi realizează 
împreună, pe bază de voluntariat, activităţi variate.
2. În Craiova sunt o mulțime de organizații studențești. Printre acestea se numară: ELSA, AIESEC, SSMC.
3. Nu sunt înscris în nicio organizație studențească deocamdată.
4. Bineînțeles, atâta timp cât ajută la formarea mea profesionala.
5. Voluntariatul aduce o multime de beneficii, printre care: cunoașterea de oameni noi, posibilitatea de a intra în contact cu oameni din mediul în care o să lucrezi și posibilitatea de a învăța o mulțime de lucruri. Îți oferă și sentimentul unui lucru bine făcut.

Radu Saizu (Comunicare și Relații Publice, II)
1. Știu foarte multe despre organizațiile studențești, printre care că sunt organizații non-profit care vor să dezvolte comunitatea.
2. Am auzit despre AIESEC, ASFL, ELSA și OSPECC.
3. În momentul de față fac parte din doua astfel de organizații. Una este AIESEC, care este o organizație la nivel internațional, dar are și filială în Craiova. Cea de-a doua este ASFL.
4. Se ocupă cu dezvoltarea pe plan personal și profesional a studenților.
5. Voluntariatul te dezvoltă, în primul rand, personal. Te face să fii o persoană sociabilă pentru că trebuie să interacționezi cu oamenii din organizația din care faci parte. Mai mult decât atât, voluntariatul te ajută și la nivel profesional; de ceva vreme, voluntariatul este considerat experiență profesională.

Elena Bonea (Comunicare și Relații Publice, I)
1. Recunosc, nu sunt foarte informată în ceea ce privește organizațiile studențești .
2. Așa cum am afirmat anterior, nu cunosc foarte multe, însă am auzit de AIESEC, ASFL și ASFEEA.
3. Nu sunt înscrisă în nicio organizație studențească momentan, dar, pe viitor mă gândesc serios să aplic, întrucât, ca student am nevoie de experiență ce poate fi acumulată întocmai din activități de genul.
4. Da, mi-ar plăcea, însă consider că niciuna dintre cele amintite nu corespund așteptărilor mele. 
5. Voluntariatul  a început să devină „popular” după anul 2005, moment în care s-a transformat din  așa numita munca benevolă în experiență. Beneficiile sunt nenumărate, începând de la  oamenii pe care ai ocazia să îi cunoști și terminându-se cu experiența.


Andrei Ursu (Jurnalism, II)
1. Nu foarte multe, doar că există și au diverse activități. 
2. Am auzit în special de AIESEC, restul nu au reușit să îmi atragă atenția, fie în mod pozitiv sau negativ.
3. Am fost înscris în AIESEC pentru o perioadă scurtă de timp. Mediul era relativ ok, puteam să mă obișnuiesc.
4. Am răspuns mai sus la ambele întrebări.
5. Voluntariatul este o alternativă bună de a câștiga experienâță în anumite domenii și de a te dezvolta personal.

Sabin Nițuică (Automatică, I)
1. Știu că sunt organizații non-profit ce au scopul de a ajuta și îndruma studenții în probleme sociale, economice etc. de-a lungul facultății.
2. OSACE, USR și AIESEC.
3. Da, sunt înscris în OSACE, organizația din cadrul facultății la care studiez.
4. Se ocupă în general cu administrarea facultății: ce ține de cursuri, problemele studenților legate de profesori sau diverse nelămuriri. Mai organizează și diverse traininguri și proiecte.

5. Ca beneficiu, în afară de munca în echipă și experiențe pe diverse planuri, nu văd. Totuși, este o experiență plăcută, ținând cont de faptul că socializezi și poți să fii remarcat ca individ.

Mihaela DĂOGARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *