„Așadar” începe un nou drum în 2015

După câteva luni de întrerupere, revista Așadar revine în viața studenților cu noutăți. Mesaje de început și cuvinte de încurajare ne-au transmis prorectori, decani și jurnaliști craioveni.

Decanul Facultății de Litere, Prof.univ.dr. Nicu Panea ne vorbește cu bucurie despre inițiativa apariției revistei Așadar și revenirea ei în 2015: „Studenții de la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism își exercită această meserie în felul acesta. Este un fel de practică, un fel de antrenament și de voluntariat în același timp. Să sperăm că studenții specializării Jurnalism vor deveni nume celebre ale jurnalisticii românești și că de fiecare dată  își vor aminti cu plăcere că au debutat într-o revistă a facultății lor”.

„Într-adevăr este o inițiativă care va prinde și care este lăudabilă”

Decanul Facultății de Agricultură și Horticultură, Prof. univ. dr. ing. Marin Soare, ne-a felicitat și a spus că este un exemplu de bună practică, de urmat și de alți studenți din centrul universitar craiovean și un mijloc prin care studenții pot să se informeze de noutățile care au loc în campusul universitar. „Este un prilej prin care studenții Facultății de Agricultură și Horticultură să se poată face cunoscuți în centrul universitar craiovean și prin intermediul acestei reviste să-și facă cunoscute preocupările, activitățile la care participă și într-un final pasiunile lor legate de meseria pe care și-au ales-o. Este foarte bine și vă susțin din acest punct de vedere, în măsura în care noi putem să vă ajutăm cu ceva în demersul dumneavoastră de a culege informații, cred că vă pot pune la dispoziție contacte cu studenții facultății noastre, astfel încât să vă cunoașteți mai bine colegii și să faceți ca centrul universitar craiovean să devină mai dinamic, mai activ din punct de vedere al activităților studențești. Este o inițiativă care va prinde și care este lăudabilă, din acest punct de vedere vă asigur de tot sprijinul și vă încurajez să continuați pe această cale, tocmai pentru a scoate cât mai bine în relief activitatea pe care studenții craioveni o derulează.”

„Vă doresc succes și sunt convins că veți și avea dacă sunteți perseverenți”

Revista a primit felicitări pentru inițiativă, pentru efort și implicare și din partea Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, prin decanul acesteia, Prof.univ.dr. Marian Siminică: „E un lucru deosebit că mai faceți ceva și în afară de cursuri și seminare, iar experiența pe care o căpătați din genul acesta de activități o să cântărească foarte mult pentru că un bun profesionist, pe lângă bazele teoretice pe care trebuie să și le însușească trebuie să vadă mai mult decât atât, să treacă dincolo de bariera școlii. Vă doresc să vă implicați în evenimentele desfășurate la nivel de Universitate, să țineți legătura cu decanatele facultăților, cu biroul de comunicare al Universității, să atrageți reprezentanți din asociațiile studențești, pentru că așa puteți să aflați mai ușor ce evenimente se desfășoară. Îmi doresc ca prin intermediul vostru să fie cât mai mulți studenți beneficiari ai acestui gen de evenimente, pentru că uneori este o problemă cu promovarea lor în rândul studenților și revista poate fi un canal de comunicație între Universitate și studenți. Dacă informația va veni și dinspre voi garantat va fi o categorie de studenți care va prinde mai bine informația primită de la voi decât dacă vine de la facultăți. Vă doresc succes și sunt convins că veți și avea dacă sunteți perseverenți.”

„Este o încercare fără riscuri”


Revista s-a bucurat de mesaje de bun venit din partea Președintelui Senatului, prof. univ. dr. ing. Leonardo Geo Mănescu. „Eu vă felicit și vă încurajez să vă implicați în desăvârșirea dumneavoastră profesională construindu-vă propriile instrumente sau dezvoltându-le prin preluare de la generațiile care au făcut ce au putut până la un moment dat. Cel mai bine ar fi să încercați să vă structurați mai clar țintele în materie de comunicare. Întotdeauna, cei care se raportează la promoțiile anterioare și la exponenții de vârf ai acestor promoții își găsesc energie pentru a încerca să parcurgă un drum similar sau să desfășoare o carieră profesională de mai mare succes. Reușita celor care au trecut prin aceeași filieră ca și noi și care prin caracteristici și merite profesionale, prin asiduitate, au reușit să-și construiască o carieră de succes, pot să reprezinte un catalizator pentru demersurile noastre. Sugestia de a lega ceea ce se întâmpă în Universitate de mediul socio-economic în care este ancorată, este bazată și pe constatarea că poate în anumite perioade Universitatea a riscat să se transforme într-un clopot de sticlă, sub care să se întâmple procese sterile, corecte, dar care nu au continuitate în lumea exterioară și riscă să nu fie înțelese și nici suficient adaptate. Este o încercare fără riscuri și acesta este motivul pentru care vă îndemn să o faceți. Cu cât mai devreme posibil, cu atât mai bine.”

„Este un exercițiu pentru viitoarea meserie și sper să fie un exercițiu de nota 10”


Cuvinte de încurajare am primit și din partea Prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu – Prorector Relaţii internaţionale şi imagine academică. „Vă doresc un nou început cu succes, pentru că de fapt, o revistă online este o revistă de mare impact și reprezintă o mare școală pentru studenții de la Jurnalism. O școală care formează minți, spirite, condeie, atitudini și care formează o viziune complexă asupra unei realități complexe. Realitatea Universității din Craiova este una foarte complexă și ilustrarea acestei realități în paginile revistei voastre va fi una de foarte bun augur. Sunt convinsă că veți avea un mare impact în rândul tinerilor Universității din Craiova, dar nu numai și în rândul cadrelor didactice. Această colaborare, acest parteneriat, această logodnă intelectuală trebuie să fie una fericită și trebuie să vă conducă pe voi la performanțe profesionale. Ceea ce ne dorim noi, la Universitatea din Craiova, este crearea unui climat pre-profesional, exact ceea ce faceți voi prin revista Așadar. Este un exercițiu pentru viitoarea meserie și sper să fie un exercițiu de nota 10, care să vă permită intrarea în meserie, deja afirmați în rândurile online ale revistei voastre, cu piciorul drept, cu tot sufletul și cu toată încrederea că în România se poate face jurnalism de cea mai înaltă ținută deontologică și intelectuală. Mult succes!”

„E important ca toată lumea să vadă ce fac studenții noștri, pentru că ei chiar fac ceva”

Ne-a urat success și Prof. univ. dr. Cezar Spînu, Prorector Programe de Studii și Asigurarea Calității. „Este o inițiativă foarte bună, mai ales că voi va trebui în final să deveniți jurnaliști. Deci faceți și practică cu ocazia asta. Sper să aveți succes. Eu o să vă susțin în tot ceea ce vreți voi să faceți și cred că ar trebui să apară din nou și pe format hârtie, pentru că până la urmă este o revistă a studenților Universității noastre și trebuie să se vadă în comunitatea în care trăim și măcar în municipiul Craiova, că studenții fac ceva. E important ca toată lumea să vadă ce fac studenții noștri, pentru că ei chiar fac ceva. Eu vă doresc succes și o să vă ajut cu tot ce pot, de câte ori apelați la mine”, ne-a promis Cezar Spînu.

Presa craioveană a salutat și ea revista Așadar. Jurnaliștii au transmis mesaje de încurajare și câteva cuvinte de început.

„Fiți mereu în priză, mereu atenți la publicul revistei” 

Mihai Firică, realizator Digi24 Craiova ne-a spus: „O revistă studențească rămâne un spațiu al experimentului și al abordărilor curajoase. Sunt convins că voi găsi și în seria nouă multe articole interesante din partea unor viitori colegi. Respectați exigența cititorului, cel care trebuie convins să vă fie fidel și la viitorul număr. Fiți mereu în priză, mereu atenți la publicul revistei. Este singura sugestie pe care vă rog să o acceptați din partea celui care, în urmă cu două decenii, a coordonat redacția unei reviste scrise de studenții craioveni. Așadar, spor la treabă și subiecte interesante, că energie, imaginație și îndrăzneală știu că aveți!”

„Apariția unei reviste a studenților de la Jurnalism parcă îți mai dă un strop de speranță”

Am primit un mesaj de început din partea redactorului-șef al ziarului Gazeta de Sud, Ina Voinea. „Vă doresc din tot sufletul să creșteți frumos, să faceți jurnalism din pasiune, să nu faceți compromisuri. În aceste vremuri, când presa este îngenuncheată (și de unii și de alții), apariția unei reviste a studenților de la Jurnalism parcă îți mai dă un strop de speranță. Așadar, un așa dar (o revistă făcută de niște tineri minunați) așteaptă Craiova de ani de zile. Bine ați venit și cât mai multe reportaje din viața craiovenilor.”



Ramona Olaru, jurnalist la Gazeta de Sud pe domeniul economic ne încurajează să fim perseverenți și să avem rezultate bune în tot ceea ce facem. În același timp, pune accentul pe frumusețea meseriei de jurnalist. „În momentul în care decizi să devii jurnalist și începi să profesezi nimic nu te mai poate întoarce din drum. Vei continua în meseria asta ani buni, pentru că înseamnă foarte multă adrenalină, foarte multe cunoștințe și o experiență inedită în fiecare zi, să te lovești de diverse situații și să ai diverse satisfacții ca atunci când ți se publică un articol.” Din experiența celor 14 ani de presă spune că este foarte important să vezi a doua zi pe un format de hârtie ceea ce tu ai scris, adică să simți hârtia de ziar și să vezi unde s-a poziționat articolul tău”. Sfatul Ramonei Olaru, jurnalist cu experiență, este acela că trebuie să fim foarte atenți la detalii: „Lumea din jurul nostru este compusă dintr-o infinitate de detalii, dacă știi să găsești detaliul important care să aducă succes și să dezvălui ceva deosebit într-un articol de presă, asta este cheia succesului.”

„Cu cât faceți mai mult teren, veți învăța cât mai multe despre jurnalism”


Anca Ungurenuș, jurnalist la Gazeta de Sud, absolventă a specializării Jurnalism Craiova, a transmis echipei Așadar un mesaj de bun venit, având în spate experiența acumulată la revista studențească Csinfo. „Am făcut și eu parte mai demult, acum câțiva ani buni, din echipa fostei reviste numită pe atunci CSinfo și pot să vă spun că este o experiență necesară pe care trebuie să o dobândiți în această meserie. Cu cât faceți mai mult teren, veți învăța cât mai multe despre jurnalism. Dacă stați acasă și citiți despre jurnalism nu o să învățați niciodată la maximul lui. Din cât v-am cunoscut pe unii din voi, sunteți niște copii care au o pasiune foarte mare pentru acest domeniu, v-am primit și la noi în redacție, ați muncit cot la cot cu noi. Nu pot decât să vă urez mult succes și pe 2015 oricare ar fi subiectul pe care l-ați aborda în revista voastră.”

Claudia PREDILĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *