Student la Facultatea de Automatică


   M-am pus în locul studentului de la Facultatea de Automatică pentru o zi. Nu aş putea face comparaţie între Facultatea de Litere (cea la care eu învăţ) şi Facultatea de Automatică, pentru că ambele au cam acelaşi program. Cursurile încep la 8:00 cu studenţi adormiţi şi cu profesori mai vioi şi mai implicaţi decât ei.

     Eram curioasă să văd dacă reuşesc să înţeleg ceva din matematica pe care ei o fac, aşa că am rugat-o pe Elena Vlad (anul I) să-mi arate câteva exerciţii. Mi-a dat foile ei cu integrale cu numere complexe. Mi-a făcut cu ochiul un exerciţiu care semăna cu cele din şcoala generală, dar mai târziu, spre amuzamentul Elenei, am aflat că m-am înşelat şi că nu avea nicio legătură cu ceea ce eu am învăţat. „Am ales Facultatea de Automatică, pentru că îmi plăceau din liceu matematica şi informatica şi pentru că vreau să aprofundez tot mai mult tot ce ţine de calculator şi programe. În primul rând îmi place faptul că totul are logică şi nu e vorba de toceală. Iar apoi totul are legătură de la primul curs până la ultimul.

     Sălile sunt cam în aceeași stare cum sunt majoritatea din Universitate. Studenţii sunt, însă, încântaţi de profesori: „Sunt super. Ne învață ce știu ei, se străduiesc să scoată din noi cei mai buni ingineri. Își dau toată silința să vadă că până și cel care nu știe nimic progresează” se entuziasmează Elena. Când am întrebat-o ce și-ar dori să schimbe la facultatea ei, aceasta a spus că nu este foarte mulțumită de săli: „Le-aș vărui, aș înlocui podeaua, băncile și catedra. Sunt foarte vechi”. Ea și-ar dori „renovarea sălilor de curs și amenajarea corespunzătoare a băilor”.
      Lui Gabriel Buric (anul IV), facultatea îi „deschide un orizont larg”. „După ce termin facultatea mă văd angajat ca programator sau freelancer”. Faptul că unele săli sunt dotate cu aparatură nouă, iar altele sunt din era preistorică” nu-i afectează încrederea în sine şi în profesori. Gabriel Buric și-ar dori, însă, mai multă practică: „Se fac multe cursuri și pe partea practică se pune mai puțin accent.”

     Surprinzător sau nu, studenții cu care noi am vorbit par interesați de studii și sunt dispuși să învețe în facultăți care, deși nu arată ca în afară, îi ajută să-și construiască un viitor.

Teona ȘIMON

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *