Studentă la Mecanică pentru o zi


Zilele trecute am fost studentă a facultății de mecanică pentru o zi. Am vrut să văd cum e, ce învață, dacă învață, dacă sunt studenți și profesori pentru că cei mai mulți spun că nu se mai face nimic.


Ziua a început dimineața foarte devreme, la ora 8:00, și spre surprinderea mea, cu destul de mulți studenți prezenți la cursuri. Din cursul de matematică, n-am înțeles nimic, însă răbdarea și atenția cu care le-a explicat studenților funcțiile și axiomele respective mi-au plăcut. După cursul de matematică au urmat cursurile de fizică și legi de mecanică. Profesorii intrau în săli și umpleau tablele de exerciţii, funcții, axiome, teorii, desene pe alocuri și, la sfârșit, dădeau o explicație, două despre ce au scris două ore. Cea mai interesantă parte a zilei, chiar și pentru un necunoscător, au fost ultimele două ore de curs care însemnau practică:  acționări hidraulice cu prompe hidraulice de diferite mărimi.

Studenții au fost atenți pe tot parcursul cursului și nerăbdători să încerce și ei tot ce li s-a arătat. „Cursurile nu sunt prea interesante; matematică, fizică, legi de mecanică, organe de mașini  și din nou mai multă matematică. În asta constă mecanica, știință exactă fără de care nu ne putem lipsi. E greu dar și frumos pentru că învățăm practic totul, punem în practică tot ce învățam la cursuri, facem experimente pe utilaje specifice fiecărei materii. Materiile sunt grele, complicate, nu toți le înțeleg, multora nu le plac. Este nevoie de cercetare și curiozitate în afara facultății ca să poți prinde ceva bun în cei patru ani pe care îi parcurgi. Sunt materii de care puțini au auzit și care pe puțini îi interesează precum Tribologia sau Toleranțe și Control Dimensional, dar care fac ca studiul și practicarea lor să facă viața oamenilor mult mai ușoară.” a spus Andrei Mărculescu (Mecanică, III)
                                               

 Cristina NUȚĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *