Văzurăm eclipsa la Craiova


Eclipsa solară parțială s-a văzut și în Craiova pe 20 martie 2015 şi a durat 2 minute şi 24 de secunde. Craiovenii care au avut inspiraţia să treacă prin centru au putut să urmărească fenomenul prin telescoapele montate pe esplanadă de Departamentul de Fizică al Universităţii din Craiova.

Ca să aibă loc o eclipsă „Luna trebuie să se localizeze între Soare și Pământ,iar pentru eclipsa de Lună, Pământul trece între Soare și Luna.” explică dr. Marian Predatu (Fizică), organizatorul evenimentului. Maximul fazei eclipsei de Soare a fost în Nordul Atlanticului, între Islanda și Anglia. În Craiova, magnitudinea eclipsei a fost estimată cu maxima de 49%, ceea ce înseamnă proporţia în care este de acoperit discul astral (Soare sau Lună).



Distanța dintre Pamânt și Lună (cuprinsă între 357.000 și 406.000 km) influenţează tipologia eclipselor, dar şi frecvenţa lor: „Eclipsele sunt întâmplatoare – peste câteva mii de ani Luna se îndepărtează de Pământ și nu o să mai fie eclipsă totală de Soare.” crede Marian Predatu.

O nouă eclipsă solară totală va avea loc de abia în 2081, dar una parţială va putea fi văzută pe Terra peste 5 ani. 

Catrinel STOIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *