Student cu drepturi


Asociația ASFEAA și-a propus să aducă la cunoștință și să prevină eventualele abuzuri ale facultăților aspura studentului și invers. Așadar, studenții pot accesa Codul drepturilor și obligațiilor studentului, aprobat prin Ordinul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr.3666/30.03.2012.

„Nu îmi cunosc drepturile de student, dar mi se pare o ideie interesantă a asociației ASFEAA de a ne aduce la cunoștință drepturile noastre” a spus Alexandra Spătărelu (Economie și Administrarea Afacerilor, anul I).

Printre cele mai importante drepturi de care beneficiază studenții se numără: dreptul la învățământ de calitate, dreptul la protecția datelor personale, dreptul la suport de curs gratuit (minim 5 pagini), în format fizic sau electronic, dreptul la practică în conformitate cu obiectivele programului de studii universitare, precum și dreptul la bază materială, transport și masă, asigurate în condițiiile legii, dreptul de a refuza să participe la procesul educațional mai mult de opt ore pe zi, reprezentând cursuri, laboratoare și seminare, exceptând cazurile de pregătire practică etc.

Însă studenții mai au și drepturi sociale garantate de Lege: asistență medicală gratuită, cazare, cu excepția cazului în care studiază în localitatea de domiciliu, în condițiile legii, subvenții pentru cazare conform art.205 alin(15) din Legea nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare.
Asociația ASFEAA s-a înfințat în 2008 cu scopul de a creea o echipă unită de studenți FEAA care să îi reprezinte și să le ofere diverse oportunități de dezvoltare. În asociație se pot înscrie studenții de la economie indiferent de ciclul de studii care împărtășesc aceleași idealuri. Deocamdată, în Asociație sunt 60 de membri activi, din toți anii ciclului de licență și până la nivel de master.

„M-am înscris în această asociație anul trecut. Nu fusesem implicată până atunci în niciun fel de voluntariat. Mereu mi-am dorit să am această oportunitate. Consider că este minunat să poți dărui. Treptat am învățat foarte multe lucruri: responsabilitatea, prietenia și respectul. Este o experiență frumoasă și care se limitează la oameni extraordinari cu suflete frumoase. Le recomand tuturor să aibă parte de o astfel de experiență celor care consideră că se pot regăsi” , a spus Andreea Vraciu (FEAA, anul I), reprezentantă ASFEAA

Înscrierile se fac la începutul fiecărui an universitar și constau într-un interviu de cunoaștere, însă selecția nu se face în funcție de răspunsurile de la interviu. Fiecare are șansa să își dovedească abilitățile și dedicarea în cadrul real al proiectelor.

„Drepturile studențești sunt un subiect care ar trebui să fie de interes general”

De obicei studenții semnalează când le sunt încălcate drepturile, dar au fost soluționate prin dialogul ONG-urile cu aceștea si prin receptivitatea conducerii facultății. Drepturile studențești sunt un subiect care ar trebui să fie de interes general. În aceste timpuri generația se confruntă cu un nivel scăzut de cunoaștere. Aceștea nu se interesează de drepturile lor până nu se lovesc de situații să ceară cunoașterea lor.Pentru a  ameliora lipsa de cunoaștere a drepturilor, ASFEAA a demarat campania, „Îți cunoști drepturile?”, prin care urmărește creșterea gradului de cunoaștere a drepturilor studențești în Universitatea din Craiova.

ASFEAA realizează proiecte de tradiție sau anuale: Balul Bobocilor, CalenDarul lui Moș Crăciun, Cupa FEAA și Școala de vară. Se urmărește crearea unui proiect anual pe domeniul educațional. De asemenea aceasta desfășoară și proiecte de federație din care face parte: Uniunea Studenților din România prin care se oferă o multitudine de oportunități de dezvoltare. Proiectele ASFEAA se află sub egida USR: Unifest, TOT-Training of Trainers, Winter Camp, Congresul Studenților din România și Summer Camp.
Mihaela RÎCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *