Cea mai tare experiență din studenție

    Studenții craioveni au trecut oceanul spre „Cea mai tare experiență din studenție”. Așa au numit ei Programul Summer Work and Travel, care le oferă studenților, aflați la cursurile de zi, șansa de a lucra în SUA pe perioada vacanței de vară (iunie – septembrie). Summer Work and Travel este un program inițiat de Departamentul de Stat al SUA în anii ’60 pentru studenții din întreaga lume care vor să viziteze și să lucreze în America.
   Work and travel se împarte în doua perioade: între 15/06 și 30/09 se desfășoară partea de work, perioadă în care studenții au permisul de muncă valabil; între 01/10 și30/10 travel, perioada în care studenții pot călători pe teritoriul Statelor Unite.
   Până la 31.10.2015 studenții plătesc 99 $ taxa de înscriere (redusă 50% de la 200$). La taxa de program au de la început reducere 20$ (sau 50$ dacă sunt second timer). Studenții beneficiază și de o reducere de 20$ pentru fiecare persoană recomandată și înscrisă în program .
   Visul American al unei vacanțe de vară cu programul Work & Travel acoperă o serie întreagă de experiențe inedite, indiferent de locul în care alegi să mergi.
    Aici sunt câteva din poveștile lor.

Pentru mine America…

   

   „A fost o experiență foarte bună din care am învățat multe lucruri, am muncit mult, uneori m-am și distrat. Am văzut New York-ul, de aici a plecat și ideea de a participa la program. Am rămas cu o impresie foarte bună legată de americani și de stilul lor de viață, cu excepția mâncării. Laptele lor nu e lapte, pâinea este un fel de cozonac dulce. Dar sunt persoane mult mai deschise, pline de viață și cu siguranță amabile”, a spus Alexandra Murtaza, studentă la Facultatea de Management – SNSPA.
   „America a însemnat pentru mine depășirea limitelor, din toate punctele de vedere. Am vrut să văd cât de mult pot să învăț, cât de mult pot să muncesc și cât de mult mă pot distra. Le-am făcut pe toate într-o singură vară, mi-am întins capacitățile la maximum și m-am descoperit pe mine. Am învățat și am experimentat ce înseamnă cu adevărat «libertatea». Am văzut locuri pe care doar în filme le mai văzusem, am avut sentimente incomparabile, am trăit mai intens ca niciodată. Am cunoscut oameni minunați și mi-am făcut prieteni în toate colțurile lumii. Programul Work and travel este cu adevărat o experiență care își lasă amprenta asupra tinerilor. Cred că e cel mai productiv mod în care un student își poate petrece vara. America e mai aproape decât credeam, e suficient doar să vrei și să ceri mai mult de la tine”, a spus Irina Bîrzăneanu, studentă la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

   „Eu am fost plecată 3 ani la rând. Este cea mai tare experienţă pe care poţi să o trăieşti în timpul studenţiei. Ajungi într-un mediu total necunoscut, fără prea mulţi oameni apropiaţi şi te maturizezi. Te responsabilizează în primul rând. Cei mai mulţi dintre noi nu mai avusesem un job până atunci, trebuia să ne întreţinem singuri. Fiecare vară petrecută acolo e diferită, mai ales dacă mergi în locuri cu alte legi şi alte obiceiuri, iar la sfârşitul verii te trezeşti cu noi prietenii, ajungi în locuri în care nici nu ai visat că o să ajungi vreodată. Apoi te uiţi la filme şi ai ocazia să spui: uite am fost acolo, şi acolo, şi acolo.Te lupţi să câştigi bani pentru a plăti programul şi îţi iei 2 joburi, poate chiar 3, dar în acelaşi timp seara vrei să te distrezi cu ceilalţi. E un fel de luptă cu tine însuţi”, a spus Diana Dămătar, studentă la masterul Criminalistică din Iaşi.

                                                                                                              


                                                                                                                 Ştefania BĂJENARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *