V de la Vendetta: Totalitarism în viitor

V de la Vendetta este un film SF de acţiune apărut în 2005 şi este o adaptare a benzii desenate cu acelaşi nume, scrisă de Alan Moore şi David Lloyd. Pelicula este regizată de James McTeigue şi îi are ca producători pe fraţii Wachowski, Lilly şi Lana, creatorii faimoasei trilogii „Matrix”.

În rolurile principale sunt Hugo Weaving (V), un opozant al regimului neo-fascist dintr-o Londră futuristă, ce vrea să se răzbune pe cei care i-au distrus chipul, Natalie Portman (Evey), o tânără din lumea de rând ce este scăpată de nişte agresori de către V şi Stephen Rea (Finch), detectivul pus de guvern pentru a-l opri pe rebel.

Acţiunea filmului se petrece într-o mare Mare Britanie a viitorului, condusă de un regim totalitar. Ne spune povestea lui Evey, o tânără jurnalistă care este salvată dintr-o situaţie limită de un om mascat pe nume V. V. Pe lângă faptul că ne este prezentat ca un foarte bun luptător, acesta este intelectual, inteligent, dar în acelaşi timp singuratic şi violent. Are în minte doar ideea de a elibera Anglia de cruzimea guvernului şi de a se răzbuna pe cei care l-au desfigurat, prin aruncarea Parlamentului în aer. Plan folosit şi de mentorul lui V, Guy Fawkes care dăduse greş în 1605. Evey ajunge să descopere trecutul despre V, că are de gând să declanşeze o revoluţie, chiar dacă la început nu este de acord cu acesta, ajunge să creadă în aceleaşi principii ca şi el, în cele din urmă ajutându-l la îndeplinirea planului.

Din punct de vedere tehnic, pelicula nu dezvoltă pe deplin mediul în care se desfăşoară acţiunea. Personajele secundare, la rândul lor, nu sunt prezentate îndeajuns, elemente care sunt importante pentru privitori, mai ales pentru producţiile SF, deoarece acestea caută să transmită mesaje despre umanitate. Deşi în generic este şi film de acţiune, surprinde prin liniile de dialog încă din primele scene, aspect pe care de cele mai multe ori nu este pus accentul în aceste genuri. O altă parte interesantă o reprezintă actorul principal, Hugo Weaving, care, prin prestaţia şi carisma sa, îi dă din start filmului o notă de originalitate.

V de la Vendetta este o opţiune foarte bună atunci când vreţi să vizionaţi ceva diferit şi să ieşiţi din rutina filmelor impuse de climatul mediatic din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *