Am citit și mi-a plăcut ,,Vă scriu din Teheran” de Delphine Minoui

 

Cartea lui Delphine Minoui, Vă scriu din Teheran, va avea un impact mai mare asupra oricui dacă știe dinainte că este o poveste bazată pe fapte reale. Delphine scrie cartea sub forma unei scrisori către bunicul ei iranian, care a murit lăsându-i dragostea față de Iran. Este vorba de experiența jurnalistei în mai mulți ani, iar cartea este scrisă pe baza unui jurnalul de călătorie. Tatăl ei, care insistă să nu plece de acasă din Franța, o leagă de această țară cu un prezent zbuciumat. Delphine simte că Iranul este locul în care vrea să trăiască și să lucreze, cu toate că este nevoită să poarte, asemeni celorlalte femei, văl și haine lungi și să se supună regulilor interne stricte.

Acțiunea se desfășoară cronologic și expune întâmplări din viata lui Delphine în Iran: cum petrec tinerii, feriți de poliție, cum își aduc produse ,,pe sub mână” din Europa, cum meseria de jurnalist este din ce în ce mai greu de făcut în acest loc plin de cenzură, cum se realizează alegerile, cum i se propune o căsătorie de către un bărbat mult mai în vârstă, cum i se ia legitimația de presă, cum își cunoaște soțul etc.

E imposibil să nu îți placă scriitura autoarei, fiind extrem de bine armonizate pasajele ce cuprind descrieri cu dialoguri, acțiune sau amintiri. Pur și simplu simți că ești acolo, simți că acțiunea ți se întâmplă ție. Paginile se scurg cu rapiditate și emoție.

Finalul, adică plecarea forțată a autoarei din Teheran, îți va da fiori pe şira spinării.

Vă scriu din Tehera de Delphine Minoui este genul de carte care te face să te gândești zile în șir la viața ta și la lumea în care trăiești: ar trebui să ne bucurăm că nu trăim într-o țară unde crimele pe străzi împotriva civililor sunt la ordinea zilei sau ar trebui să ne simțim complici la aceste orori ale lumii? E o carte care nu trebuie ratată, garantez că odată ce o veți începe nu o veți putea-o lăsa din mână. Cu siguranță merită 5/5 steluțe pe Goodreads, iar următoarea carte pe ,,to read list” merită să fie Divorțată la 10 ani de aceeași autoare.

 

Loredana Vlăescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *