Doctorul de la han

Pe 1 noiembrie 2016, Lectoratul de limbă bulgară din cadrul Universității din Craiova, a comemorat 145 de ani de la dispariția eruditului bulgar Petăr Beron.

Ceremonia a început la Colegiul Național ,,Carol I“ cu depunerea de coroane. Casa eruditului bulgar face parte în prezent din complexul de clădiri în care își desfășoară activitatea colegiul.  Prof. univ. dr. Nicu Panea, prorector pe probleme de imagine si relaţii internaţionale al UCV a subliniat în discursul inaugural cultul pentru diversitate al zonei: ,,Oltenia a fost întotdeauna un spațiu primitor, un spațiu în care foarte multe minorități și-au găsit locul. Toți au contribuit într-un fel sau altul la dezvoltarea acestui spațiu al României din punct de vedere cultural sau, din pur și simplu, din punct de vedere fizic. Petăr Beron a fost una dintre aceste personalități”.

bern

Eruditul medic se retrage și moare la proprietatea sa din Craiova, un han la șoseaua Craiova-București. De atunci dăinuie cunoscutul reper „Hanul Doctorului”.

La comemorare a fost prezent şi prof. univ. dr. Kiril Țankov (Universitatea Kiril și Metodiu, Veliko Târnovo, Bulgaria), care a prezentat biografia bulgarului Petăr Beron.

beronnnn

La ora 11, ceremonia s-a mutat în Sala Albastră  a Universității, unde a fost prezent Dr. Iavor Stoianov, consilier în cadrul Ambasadei Republicii Bulgaria în România.

Tudor Nedelcea, Loredana Filișanu, Dinică Ciobotea au susţinut comunicări despre impactul acestei personalităţi asupra Craiovei.

Alexandra Feraru, Alina Gorun, Andreea Marinescu (studenţi la Conservatorul craiovean) au susţinut un concert de vioară, pian, nai.

La final, invitații au degustat delicatese bulgărești, în timp ce admirau expoziția despre viața doctorului Perăr Beron, expoziţie realizată cu sprijinul Muzeului din Kotel, orașul natal al învățatului.

beronn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *