Universitatea din Craiova printre preferințele studenților străini

 

Universitatea din Craiova este instituția de învățământ superior, care atrage anual zeci de studenți străini, atât prin intermediul programului Erasmus+, cât și pe baza acordurilor inter-instituționale. Anul universitar 2016 – 2017 a adus la UCV foarte mulți studenți străini, din țări ca Serbia, Spania sau Mexic.

Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, din cadrul Universității din Craiova s-a numărat printre preferințele studentului spaniol Israel Palomo Salas. Este unul dintre studenții străini veniți în România, prin intermediul programului Erasmus+. Și-a dorit să capete o nouă experiență și să cunoască modul de predare din țara noastră. A ales UCV, la recomandarea prietenilor, care au studiat în anii anteriori în Bănie și au fost atrași de sistemul românesc de predare.

„Nu se pune foarte mult accentul pe memorarea unor informații, ceea ce este un lucru bun”

Israel Palomo Salas vede sistemul românesc de învățământ, ca fiind unul informal, în comparație cu cel spaniol. „Materia este mult mai stufoasă și mai complexă, în țara din care vin eu. Aici se merge pe exprimare liberă, pe formarea unei gândiri critice, pe o libertate de exprimare. Nu se pune foarte mult accentul pe memorarea unor informații, ceea ce este un lucru bun”.

Îi caracterizează pe colegii români ca fiind foarte buni, comunicativi și prietenoși. S-a integrat destul de repede în grupul studenților români. Hopul peste care îi este mai greu să treacă, rămâne însă limba română.

Câteva cuvinte rostite în română, la care se adaugă alte câteva în engleză sau spaniolă, îl ajută pe Israel Palomo Salas să lege o frază și să comunice cu cei din jur. „Știu doar cuvintele de bază în limba română. Îmi este destul de greu să port o conversație. Sunt nevoit să folosesc și cuvinte în altă limbă, pentru a mă face înțeles ”, a spus studentul spaniol.

Întrebat care ar fi diferențele dintre sistemul de învățământ românesc și cel spaniol, Israel Palomo Salas a mărturisit că l-a impresionat relația apropiată pe care cadrele didactice o au cu studenții și interesul pe care și-l dau pentru aceștia. „În Spania profesorii sunt mult mai stricți și exigenți, nu au relații foarte apropiate cu studenții, așa cum este în România”.

Studenți din Mexic veniți la UCV

Universitatea din Craiova este aleasă de un număr cât mai mare de studenți din străinătate, datorită calității superioare a învățământului. Acest lucru este dovedit și de faptul că, printre studenții Facultății de Litere, se numără și Marlen Cienega Hernández venită tocmai din Mexic, pe baza unui acord inter-instituțional.

Din dorința de a cunoaște noi tradiții și obiceiuri, dar și pentru a descoperi lucruri cu totul diferite a ales Universitatea din Craiova. Experiența acumulată în România o ajută pe Marlen Cienega să dobândească cunoștințe diverse, care contribuie atât la formarea sa profesională, cât și la cea personală.

Îi place foarte mult cultura românescă, dar îi este dor de mâncarea din Mexic

Modul de predare din România a impresionat-o cel mai mult pe studenta din Mexic. „Cadrele didactice din România au calificări mari. Îmi place faptul că vorbesc mai mult de două limbi. Întotdeauna ne ajută atunci când nu înțelegem ceva, astfel că reușim să ne clarificăm toate îndoielile. Își dau tot interesul pentru ca noi să învățăm”, a declarat Marlen.

Marlen este o fire comunicativă, fapt care a ajutat-o să se împrietenească foarte ușor cu noii colegi. I-au fost alături de fiecare dată când a avut nevoie de sfaturi, indiferent de domeniu. Materiile din România sunt asemănătoare cu cele pe care Marlen le studiază și în Mexic, însă metodele de predare sunt cele care diferă. „Sistemul de învățământ din cadrul Universității din Craiova este mai ușor, în comparație cu cel mexican. Îmi place faptul că aici, profesorii crează o atmosferă relaxată, în care studenții pot să lucreze și să se exprime. Ambele Universități, cea din Craiova și cea din Mexic sunt cunoscute datorită nivelului ridicat de educație și a profesorilor bine pregătiți”, a adăugat Marlen Cienega Hernández.

 Limba engleză îi unește pe studenții străini

În Craiova se simte ca acasă. S-a acomodat după numai câteva zile petrecute în Bănie. Locuiește într-unul dintre căminele craiovene. A învățat cât mai multe cuvinte românești, astfel încât să se descurce în orice situație. Îi place foarte mult cultura românescă, dar îi este dor de mâncarea din Mexic.

Pentru studenta din Mexic, unul dintre marile beneficii ale studierii în România este cunoașterea studenților din medii și țări diferite: Republica Moldova, Slovacia, Franța, India, Grecia, Bulgaria, Spania. Au reușit să se cunoască și să se împrietenească, datorită unui singur element care i-a unit și pe care îl au în comun: limba engleză.

Țările vecine – aducătoare de studenți la UCV

UCV se află și printre preferințele studenților din țările vecine. Din Sebia foarte mulți studenți aleg anual să învețe la UCV și să se bucure de o experiență cu totul deosebită în România.

Daria Vasiljkanovic a venit la Universitatea din Craiova, datorită apropierii de orașul său natal. Este studentă la Facultatea de Litre, în anul al III-lea. Existența multor studenți de origine sârbă la Universitatea din Craiova a fost un alt motiv al alegerii făcute de Daria.

A reușit să se integreze foarte repede și să-și facă prieteni noi. Și-ar dori să aibă posibilitatea de a pune mai mult în practică, tot ceea ce învață la cursuri. „În Serbia este învățământ superior mult mai strict decât în Romania și profesorii sunt mult mai exigenți”, a afirmat Daria.

La fel ca și ceilalți studenți străini, dificultăți cu limba a întâmpinat și Daria Vasiljkanovic, mai ales în primele luni. Job-ul găsit în Craiova a ajutat-o să învețe  mai multe cuvinte și să stăpânescă limba română. Astfel că, șederea în România s-a transformat pentru Daria Vasiljkanovic, într-o experiență plăcută și de neuitat.

CLAUDIA PREDILĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *