”Dolju-n bucate”- tradiții, muzică, degustări

      

    

Circa 300 de oameni au participat pe 15 mai la cea de-a III-a ediție a proiectului „Dolju-n bucate”, desfășurat la Casa Universitarilor din Craiova, între orele 11.30 și 13.30. A fost organizat de Consiliul Județean Dolj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj (CJCPCT Dolj), alături de Universitatea din Craiova (UCV).

În organizarea evenimentului au fost implicați numeroși voluntari-studenți la Facultatea de Litere și Facultatea de Horticultură, îmbrăcați în costume populare. „Din partea Universității din Craiova am avut peste 70 de voluntari. Au fost oameni care au venit de bună voie, pur și simplu, au venit să ajute, dar, în același timp, au și gătit pentru noi.”, explică Amelia Loredana Etecan, manager CJCPCT Dolj.

A III-a ediție a „Doljului în bucate” a reunit oameni din 8 comunități rurale: Bârca, Dăbuleni, Calafat, Ghidici, Izvoare, Giurgița, Grecești, Forumul de Prietenie Româno-Macedonean din Băilești. La acestea, se adaugă Asociația Vlahilor din Bugaria, care „nu a putut să ajungă la eveniment pentru că li s-a stricat autobuzul pe drum”, spun organizatorii.

Proiectul a constat în degustarea de bucate tradiționale (pâine făcută în casă, ouă roșii, mămăligă, slănină, friptură țărănească, ceapă, pui copt în pâine-n țăst, ardei umpluți, gogoși, brânză, pește, cozonaci, plăcintă cu mere), momente artistice (cântece interpretate la fluier, dar și vocal) și dansuri populare. „Avem foarte multe comune implicate și foarte multe entități care au venit cu bucate tradiționale. Am avut ansambluri folclorice, am avut soliști veniți din mediul rural și am încercat, pe cât posibil, să aducem aici atât meșteșugari, cât și oameni cu bucate, și din mediul artistic. Au fost două ore de poveste, dar pentru aceste ore s-a muncit.”, adaugă Amelia.

Oamenii se arată mulțumiți de această ediție: „Nu este prima dată când participăm, este foarte frumos, mulțumim organizatorilor. Nu participăm numai în Craiova, ci în mai multe județe cu acest proiect. Din mâncare nu am gustat, să fiu sinceră. Am fost anunțați de la coregrafa noastră și de la Centrul de Creație, de acolo am primit invitație. Dacă suntem invitați și la anul, cu mare plăcere o să venim”, povestește Iosina Borcan, dansatoare în ansamblul folcloric.

Pentru unii studenți este prima dată când se află la astfel de evenimente: „Din păcate, nu am ajuns anul trecut aici, nu știu cum s-a desfășurat ediția anterioară. Anul acesta, însă, noi am venit cu câteva ore înainte, am ajutat la aranjarea meselor, la punerea pe masă a bucatelor, la familiarizarea oamenilor cu locul, a oamenilor de la țară, mă refer. Legat de costumele populare, ii mai aveam noi pe acasă și ne-am adus fiecare. Sau au avut fete care practică dansul popular și, astfel, ne-au împrumutat și nouă iile lor”, mărturistește Miruna Ciobanu (II, Jurnalism), voluntar în proiect și membru în Asociația Studenților ai Facultății de Litere.(ASFL)

„Este prima dată când particip și mi s-a părut interesant, mă bucur că prietena mea a avut ideea de a veni aici. Eu am mâncat diferite tipuri de pâine (n.red: făcute în casă), pe care le știam, fiind olteancă, dar au fost foarte bune. La anul nu cred că o să mai întârzii ca anul ăsta.”, spune Ana Paraschivescu, studentă a UCV.

În anii precedenți, evenimentul s-a ținut în holul Universității din Craiova. Acum, însă, s-a hotărât schimbarea locației „pentru că dorința organizatorilor e ca acești oameni care vin din mediul rural, cei care sunt specific de acolo, să cunoască și alte segmente și case sau alte instituții care pot să le îmbogățească cultura generală.”, susține conf. univ., Carmen Banță.

      

 

Teodora Argint

Florentina Puicoiu

Adriana Chiriac

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *