Peste 70 de concurenți la festivalul „Maria Tănase”

Festivalul-Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular  Românesc „Maria Tănase a ajuns la a XXIV-a ediție și s-a desfășurat între 13-17 noiembrie . Pe 13 și 14 a avut loc preselecția concurenților, de la ora 10.00, în sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Național „ Marin Sorescu” Craiova. În serile de 15, 16 și 17, au urcat interpreți admirați de publicul craiovean.

Luni,13 noiembrie, am discutat puțin despre acest festival cu Amelia Etegan, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj (C.J.C.P.C.T. Dolj)

Florentina Puicoiu: Ce reprezintă pentru peisajul artistic cultural oltean acest festival?

Amelia Etegan: Festivalul „Maria Tănase”, Festivalul-Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc, așa cum este titulatura corectă a acestui proiect, este cel mai vechi festival de gen din țară. Este un festival creat în anul 1969, deci acum 48 de ani și, iată, un festival care, cu standarde deosebite, a reușit să mențină în vigoare ideea de foarte bun, de desăvârșire în ceea ce privește folclorul autentic și păstrarea identității naționale.

F.P.: Ce aduce nou cea de-a XXIV- a ediție?  Și ce manifestări conexe sunt organizate în cadrul acestei ediții?  

A.E.: Cea de-a XXIV-a ediție, ca de altfel fiecare ediție a festivalului „Maria Tănase”, a fost, așa, o piatră de încercare pentru C.J.C.P.C.T. Dolj, instituția organizatoare, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și de fiecare dată am încercat să venim cu ceva nou. Am încercat să aducem pe scena festivalului lucruri inedite, soliști care au fost laureați ai festivalului „Maria Tănase” sau care au pornit de pe scena festivalului și de această dată avem o structură foarte interesantă. În prima seară avem tineri interpreți, majoritatea laureați ai festivalului. În cea de-a doua seară vorbim despre familii care au făcut carieră artistică și care sunt la mare căutare în ceea ce privește repertoriul. În cea de-a treia seară am adus pe scena festivalului nume îndrăgite ale muzicii de gen. Încercăm, de asemenea, să venim cu tot felul de alte manifestări, care mai de care mai interesante, mai inedite. Am reluat ideea de colocvii Maria Tănase, seminar care se va desfășura în data de 14, la sala „Ion D. Sârbu” din Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Încercăm să prezentăm acolo câteva dintre cărțile și tipăriturile pe care le-am realizat în ultimii doi ani, deschizând și o nouă colecție Valorificarea Patrimoniului Cultural Imaterial, sub coordonarea doamnei profesor universitar Gabriela Rusu Păsărin.

F.P.: Tinerii mai sunt interesați de tradiții românești și de muzica noastră populară?

A.E.: După numărul concurenților prezenți astăzi (13 noiembrie-n. red.) la preselecția festivalului „Maria Tănase”, eu cred că da. Din moment ce astăzi de dimineață aveam peste 50 de persoane înscrise și cum preselecția continuă și mâine, pentru că vor mai veni copii, deci probabil vom avea undeva peste 70, dacă nu, mai bine, de concurenți. Și concurenți care sunt copii deosebiți, copii foarte bine pregătiți și care încearcă să obțină un premiu. Eu cred că numărul lor atât de mare demonstrează clar ca festivalul „Maria Tănase” este un festival căutat și că, bineînțeles, acești copii extraordinari își doresc să aducă pe scenă folclorul de foarte bună calitate din zonele din care vin ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *