Liga celor buni

(Mijloc) Adriana Tăpăstău și Vasi Tăpăstău la gala concursului

 

Mai bogată cu 1000 de euro! Moșu’ a fost darnic anul acesta cu Adriana Tăpăstău, studentă a Specializării Jurnalism, Universitatea din Craiova, una dintre câștigătoarele concursului de scurtmetraje anticorupție „Once upon a  time in România”, în cadrul galei mişcării civice „Inițiativa România”. Adriana a primit premiul special „The Fellowship of the good men” („Liga celor buni”), în valoarea de 1000 €. Ea a prezentat cele mai multe cazuri de corupție. Scurtmetrajul ei a fost bazat pe comunitate, a pus accentul pe social.

45 de filme primite în concurs. Doar 38 admise. 11 finaliști. 6 premii în valoare totală de 10.500 de euro.

Adriana Tăpăstău a participat pentru prima dată la un concurs de scurtmetraje. Tema concursului a fost tentantă aşa că s-a gândit imediat la un scenariu.  A pornit de la vorba : „Dacă toată lumea o face, de ce să nu o fac şi eu?” (n.n. să fii corupt).

Două săptămâni de muncă. Adriana a apelat la sprijinul: prietenilor, colegilor şi rudelor. „Mă bucur că am ajutat-o. M-am implicat şi în speranța că o să îmi văd numele scris la rubrica  «Actori»”, glumește Andreea Amza, colega Adrianei.

A ales să nu le dea replici personajelor. A mizat pe imaginile care vorbesc de la sine. Joaca de-a regizorul şi cameramanul nu a fost treabă deloc uşoară. „Eram pe o străduță şi un om care era tovarăş cu polițiștii de la secția din cartierul acela ne-a văzut. I-a chemat rapid să căşune pe noi…”, povesteşte Adriana. Ea recunoaște că s-a speriat cu atât mai mult, cu cât actorul implicat direct, a fost chiar soțul său. O perioadă a fost derutată. „Nu ştiam ce să facem… mai filmăm? Nu mai filmăm?”, s-a întrebat Adriana atunci. A vrut să scoată scena cu polițistul, dar apoi a refăcut acea parte. De data aceasta, aşa cum a trebuit. „M-am gândit că-i o piedică, pentru că ceva frumos o să se întâmple. Cel puțin, eu aşa am avut în experiența mea”, a spus Adriana Tăpăstău.

Rezultatul: un scurtmetraj intitulat „Cetățeanul moral”, care a avut peste 13.000 de vizualizări pe site-ul concursului. A primit şi aproximativ 6.550 de voturi.

A bănuit că va fi premiată. Ne-a mărturisit că odată publicat filmulețul, a primit multe felicitări şi încurajări. „Am căpătat mai multă încredere. Credeam că printre atâtea premii o să avem şi noi unul.”, ne-a mărturisit Adriana.

Cu premiul primit, tânăra plănuieşte să călătorească în Africa, vara viitoare. O parte dintre bani vor merge şi la Daniel Galai, cel care a ajutat-o pe câștigătoare să filmeze şi să monteze scurtmetrajul. Filmulețul  „Cetățeanul moral” poate fi vizionat la :https://www.onceinromania.ro/the-fellowship-of-good-men/?contest=video-detail&video_id=4410

Luiza FEROIU

About luiza.feroiu

Sunt studentă la Jurnalism din 2015. Pasiunea mea este fotografia. Îmi expun munca pe pagina de Facebook, Luiza Feroiu Photo. Lucrez la revista specializării noastre din vara lui 2016. Cel mai mult îmi place să scriu articole pe teme psihologice.

View all posts by luiza.feroiu →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *