Adrian Oprică, președinte al Asociației de voluntariat „Tinerii 3D”: „la noi se bazează foarte mult pe prietenie și pe non-formal”

Adrian Oprică este absolvent al Universității Româno-Americane din Bucureşti. Este freelancer trainer internațional, specialist în social media şi preşedinte al asociației „Tinerii 3D”. La doar 30 de ani, Adrian, a vizitat 34 de țări din 195 şi este pasionat de sport și economie.

Carla Andrei: Acum 5-6 ani a luat naștere asociația „Tinerii 3D”. De unde această idee?

Adrian Oprică: Am fost voluntar cred că mai bine de 10 ani. Am făcut voluntariat atât în Craiova, București, cât și în Târgu-Jiu și am fost implicat în tot felul de proiecte școlare sau universitare. La un moment dat, am participat la un curs pentru înființare, coordonare și administrare a unui ONG în Craiova, organizat de Agenția Naționala de Tineret din România. Dupa ce am terminat cursul, mi-a venit această idee să înființez o asociație cu câțiva prieteni de-ai mei, ceea ce s-a întâmplat mai exact pe 13 ianuarie 2013.

Carla Andrei: Ca să pornești la un asemenea drum trebuie să ai răbdare, curaj și ambiție. Spune-mi, te rog, care este secretul tău, cum ai reușit să crești asociația?

Adrian Oprică: Curaj nu trebuie, chiar nu e nevoie de curaj. Trebuie doar să ai ambiția să vrei să faci ceva. Acum când înființezi o asociație contează foarte mult scopul și dacă chiar crezi în acel scop, da, merită să-ți pui toată ambiția în el. Scopul meu a fost să fie ceva nou, cu idei diferite și să nu funcționeze ca o structură clasică. Voiam să fie ceva diferit, ceva făcut de tineri pentru tineri.
Primul an a fost mai greu pentru că n-ai avut niciodată de-a face cu administrarea unei asociații.

Carla Andrei: Ce piedici ai întâmpinat de-a lungul timpului?

Adrian Oprică: Cea mai mare piedică este lipsa de suport financiar din partea oricărei autorități sau din partea oricărei alte persoane fizică sau juridică. E foarte greu să atragi fonduri și e greu să administrezi ceva cu fonduri mici. Partea financiară contează foarte mult pentru că, pe partea umană, de-a lungul timpului, se găsesc persoane care să ia parte la activități. Primul an a fost mai greu pentru că n-ai avut niciodată de-a face cu administrarea unei asociații. E mai greu până realizezi tot ce se întâmplă în jurul tău. Apoi totul a venit de la sine, lumea a auzit de noi, am contribuit și noi la finanțare, am descoperit și alte programe guvernamentale, formularul cu 2% și programele europene.

Carla Andrei: Ce influență și cum vă afectează asociația, factorul politic?

Adrian Oprică: Sincer, până acum nu credeam că ne afectează într-un fel factorul politic pentru că nu a fost nici de bine, nici de rău. Factorul politic ar putea să ajute în bine asociațiile și fundațiile care fac ceva pentru societate, dar, de curând, am aflat că formularul acela cu 2%, în care o persoană fizică poate să doneze acei 2%, nu îl mai putem strânge noi. Acum trebuie să se ducă la A.N.A.F, ceea ce este o pierdere foarte mare de timp, și cred că va fi destul de greu pentru aceste persoane. E o piedică destul de mare. Și ăsta e doar un exemplu.

Carla Andrei: Crezi că asociația este avantajată de sistemul legislativ din România?

Adrian Oprică: Nu, nici avantajată, nici dezavantajată. E un sistem care, oarecum, pune în normalitate niște chestii.

„Să fim un oraș cât mai deschis.”

Carla Andrei: Ce proiecte desfășoară asociația „Tinerii 3D”?

Adrian Oprică: Cel mai important cred că este cel legat de promovarea orașului, care se numește „Explore Craiova”. Deși am început această idee acum doi ani, abia acum va începe să fie ce vrem noi. Vrem să funcționeze, în primul rând, ca un portal pentru promovarea orașului, atât pentru craioveni, cât și pentru cei din exterior, ceilalți români, chiar și străini, pentru că, totodată, vrem să fie și ceva care promovează și multiculturalitatea orașului. Să fim un oraș cât mai deschis.

Carla Andrei: Știu că tinerii sunt atrași de proiectele care au ca temă schimbul de tineri, povesteşte-ne puțin despre acestea.

Adrian Oprică: „Erasmus+”. Vreau să subliniez asta pentru că „Erasmus” este destinat părților școlare și universitare, iar acesta al nostru este un nou program de la Uniunea Europeană, ce înglobează mai multe programe anterioare cum ar fi „Tineret în acțiune”, „DaVinci” ș.a.m.d. Partea de „Erasmus+”, pe care noi suntem destul de bine înfiripați, presupune în mod special activități pentru tineri și schimbul de tineri. Target-ul este undeva la 18-30 de ani. Mai este „Serviciul European de Voluntariat” sau pe scurt E.V.S, în care cei din România, de exemplu, au oportunitatea să se ducă oriunde în U.E și nu numai, între două săptămâni și un an, în care li se asigură cazare, mâncare și bani de cheltuială, ce-i drept, nu foarte mulți, dar sunt și aceștia, transportul local acolo și inclusiv transportul internațional din România și înapoi.


Carla Andrei: Ce abilități capătă tinerii voluntari din aceste proiecte?

Adrian Oprică: Depinde în ce sunt ei implicați, dar cel mai important este faptul că învață să ajute. Bine, nu știu cât de mult contează chestia asta pentru societate, pentru că începi să vezi lumea altfel, pentru că ieși din acel mic egoism, pe care îl avem cu toții, și începi să te gândești și la cei din jurul tău. Dacă ești implicat într-un proiect în care vrem să facem un graffiti mare pe o clădire, vine un artist și face schița și apoi vine un voluntar și completează, învață să picteze de exemplu. :))


Carla Andrei: Cum îi ajută pe tineri voluntariatul în formarea lor profesională?

Adrian Oprica: Cred că în primul rând te obișnuiești cu munca și cu un anumit orar. Pe lângă școală, pe care nu o vedem chiar atât de legată de muncă, voluntariatul cred că e ceva intermediar între școală și muncă. Voluntariatul te responsabilizează.

„Este ca un mic festival, iar pe viitor am vrea să fie un festival mai mare.”

Carla Andrei: Ce are diferit „Tinerii 3D” față de alte asociații?

Adrian Oprică: Noi suntem mai cool. Noi aproape tot ce facem, facem pentru tineri. Nu suntem ca alte asociații, cum sunt „Salvați copiii” sau „UNICEF” sau alte asociații mari, care au un program strict pe orar ș.a.m.d, la noi se bazează foarte mult pe prietenie și pe non-formal.

Carla Andrei: Dacă ar veni un tânăr mâine la sediu și ar vrea să se înscrie, ce criterii ar trebui să îndeplinească?

Adrian Oprică: Dacă sunt persoane care vor să devină voluntari în asociație, ne pot urmări pe site http://t3d.ro/ sau pe pagina de facebook https://www.facebook.com/tinerii3d/, pentru că noi avem mai multe activități, fie cu caracter temporar, fie cu caracter permanent. De exemplu, în fiecare vară organizăm Summer Breze, care este o petrecere foarte mare și se ține, de obicei, lângă Craiova. Este ca un mic festival, iar pe viitor am vrea să fie un festival mai mare. Avem un început, dar nu e destul de consecvent, pe partea de jurnalism, unde am vrea să facem o revistă online pentru tineri, dar pentru asta avem nevoie de voluntari, care să se țină. Avem diferite acțiuni pentru copii și chiar pentru bătrâni din mediul rural chiar și urban, care au venituri reduse și au nevoie de sprijinul nostru într-un fel sau altul. Și, de asemenea, orice idee este binevenită.

Carla Andrei: Ce predomină mai mult, fetele sau băieții?

Adrian Oprică: Băieții pentru că la început, am fost exclusiv băieți. Dar şi fete de asemenea, oricine este binevenit lângă noi.

Carla Andrei: Ce planuri de viitor ai?

Adrian Oprică: Mi-ar plăcea să înființăm un radio pentru tineri și o revistă online, iar pentru un termen mediu și lung mi-ar plăcea să facem un adevărat centru de tineret pentru tinerii din Craiova. O să fie un loc în care o să găsească suport de la persoane specializate, de exemplu, dacă un tânăr vrea să plece în străinătate pentru anumite job-uri și vrea să îl ajute cineva prin a-l învăța cum se face un C.V., o scrisoare de intenție, cum să te comporți la interviu, ce așteptări să ai de la un interviu. Mi-ar plăcea să fie, de asemenea, un loc în care să poată să-și desfășoare workshop-uri create de ei sau de noi, un loc în care să învețe să cânte la un instrument sau să-și repete o piesă de teatru, sau în care să-și pregătească proiecte pentru comunitate. O să fie ca un hub în care să pornească idei ale tinerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *