De la R.A.C.L.A la Şatra

 

Muzica face parte din viața noastră fără doar și poate, pentru că ne ajută să trecem peste anumite momente grele ale vieții. Obișnuim să ascultăm, de obicei, piese în care ne regăsim și cu care încercăm să ne validăm trăirile.

În România, rapul vine după revoluție. Iar în cei aproape 30 de ani a crescut şi a tot crescut în inimile oamenilor. Un gen nou, un gen complex, bazat pe realitatea din societate, pe binele şi răul din noi şi din lume, totul pe rime.
Așa se definește Rapul la noi, dar și afară, unde își are rădăcinile.
Noi îl clasificăm în două categorii:
Old School și „New School”, pentru acest articol, deși există diverse forme și denumiri ale acestui stil muzical în funcție de perioada sau „sound-ul” fiecărei piese.

Sound-ul Old School

Așadar, o să ne axăm în prima parte pe rapul Old, școala veche din România, care s-a născut undeva între anii 1990-1994. Sound-ul Old School poate fi făcut și în prezent, doar că se consideră că nu are același farmec ca atunci. Subiectele diferă și, mai ales, diferă mediul în care artistul creează. Despre altceva se cântă acum.
Câteva din primele piese rap din România sunt apărute oficial în 1994:
Gaz pe foc – Situație grea;
Klansmen – Copiii Străzii;
M&G – O noapte de groază;
Da hood justice – Asta-i viața noastră
Tot în aceeași perioadă apare o trupă care se bucură de notorietate și astăzi, B.U.G Mafia, care, în primă fază, s-au remarcat scriind versuri în engleză, numindu-se Black Underground, dar mai târziu, în 1995 au lansat primul lor album, care nu se găsește în mediul online.
Getto Daci, o trupă ce apare în aceeași perioadă și pune bazele a ceea ce ascultăm noi astăzi, printre ei fiind un membru zis Deceneu, considerat cel mai bun MC din România și astăzi.
Dj Sleek aka Tata Urs este unul din pilonii hip hop-ului, pentru că organizează primele concerte de acest gen din ţară şi, fiind în acelaşi timp realizator al emisiunii Hip Hop Radio Show, auzim pentru prima dată prin emisie radiofonică piese rap din afară şi din țară.
Paraziții, debutează oficial tot în 1994. Prima piesă a lor este făcută de Cheloo aka Cătălin Ștefan Ion si a fost lansată pe 13 septembrie.
R.A.C.L.A. (Rime Alese Care Lovesc Adânc) se consideră cea mai veche trupă din România.

Lucrurile s-au schimbat.

Aproape toate trupele au răspuns afirmativ noilor influențe ce aveau să vina din afară. Hip-hopului îi crescuseră niște ramuri cu diverse înclinații, cu un ritm ușor allegro, ce avea să aducă multe dispute în ceea ce privea susținerea genului de diverși artiști. Prima trupă ce a reușit să facă vâlvă și să creeze o dispută între aceștia și toată industria se numește Șatra B.E.N.Z. Trupa e formată din 5 membri, iar 3, nu mai răpăiseră până atunci în nicio altă trupă în această „lume”. Numai că lucrurile nu s-au oprit aici. Au început să fie foarte criticați, mai întâi prin prisma stilului vestimentar, iar apoi prin faptul că „sunau ca niște manele vechi”. Prima lor melodie suna cam așa: ,și asta prevestea un gen muzical care urmă să nu fie plăcut chiar de toată lumea. Până în momentul de față a ajuns să facă peste 6 milioane de view-uri pe youtube, view-uri ce au fost făcute doar prin hate. Practic așa au și crescut, iar în momentul de față reușesc să umple sute de baruri de prin toată țara, iar concertele vin de peste tot.

Eu reușesc să răspund cu foarte mare bucurie la acest gen muzical, doar prin prisma faptului că mă face să zâmbesc, reușește să îmi schimbe starea instant și nu are cum să nu te amuze copios când auzi unele rime. Stilul lor este aparte şi îți dă un vibe bun. În unele piese se pune accentul doar pe asta, iar în altele, chiar se pune baza într-un mesaj bine conturat.

Mie mi se pare bun tot ce e nou. Doar pentru că se încearcă. Se încearcă să se aducă de afară, și să se producă la cel mai înalt nivel. Dar mai mult decât atât, se chinuie să iasă cât mai bine, și doar prin simplul fapt că se depune efort și că își dedică timpul pentru muzică mă face să fiu cu sufletul la gură când iese ceva nou și când se anunță un concert în oraș. Noul stil ce a venit din spate, că vorbim de trap, că vorbim rap, pe beaturi cu influențe de alte genuri, mă face să fiu deschis către tot ce înseamnă muzică, atât timp cât e făcută cu pasiune și dedicare.

Muzica o asculți peste tot. În mașină, în supermarket, acasă. Până la urmă, e clar de unde s-a pornit, că e vorba de stilul vechi, că e vorba de stilul nou, poţi să fii receptiv la tot ceea ce înseamnă muzică. Dar mie mi se pare că stilul vechi începe cumva ușor să „moară”, iar ceea ce înseamnă „noul val” este din ce în ce mai promițător. De la marketing până la imagine. Ascultând foarte mult muzica celor noi, și lăsându-i pe cei vechi în „urmă”, încerc să nu-i „uit” și recunosc, câteodată mai am chef să ascult „Paraziții”. Până la urmă, așa am dat de rap, și de atunci nu m-am mai „dezlipit” de el.

Cele mai ascultate trupe și artiști în momentul de față:

C.T.C (trupa preferata, e de ascultat)
El Nino
Satra B.E.N.Z
Phunk B
Neli
Raku
The Watcher
Criss Blaziny
Samurai
Fratii Grime
Subcarpati
Nosfe
Keed
Psihotrop – cel care a pus operele literare pe ritm de rap
Deliric1
Exile
J Saw
Oliniutza
Macanache
Jianu
Vlad Flueraru
Nane.

Articol realizat de Andrei Butoi și Stan Daniel-Florinel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *