În fața microfonului, și la serviciu și acasă

Cătălin Glavan a absolvit Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, făcând parte din a treia generație de când s-a înființat specializarea în Craiova. A avut contact cu această lume încă de prin liceu. Pasiunea l-a dus mai departe și a început să scrie versuri și să producă beat-uri, a reușit să înființeze trupa „Casa de Conspirații”, iar pe youtube-ul românesc îl găsesti sub pseudonimul „Koleroo”. În momentul de față reușește să le îmbine pe toate și să iasă ceva frumos, dovedind din nou că perseverența te duce pe culmi înalte.

Stan Daniel: Salut, Cătălin. Pentru început aș vrea să întru în „lumea” ta prin simpla întrebare: Ce hobby-uri ai?

Catalin Glavan: Salut, Daniel, atunci când nu sunt omul de la radio, fac curat, gătesc și produc beat-uri.

S.D: De unde și până unde jurnalism? Te gândeai demult că vrei să intri aici sau a fost ceva pe ulltima sută de metri?

C.G: Cred că între mine și ideea de a face radio s-a înfiripat ceva încă de când eram în liceu. A fost cumva o alegere naturală. Liceul câștigase un proiect pentru finanțarea unui sistem radio cu circuit închis. Am fost al doilea care s-a înscris.

S.D: Deci ai mai avut contact și înainte.

C.G: Da, primele „intervenții în direct” le-am realizat în pauzele dintre ore. Difuzam piese, anunțuri din partea școlii, activități și tot felul de treburi de genul acesta.

S.D: Cum ți s-au părut anii de facultate ?

C.G: Anii de facultate au trecut fooaaarte repede. Asta și poate pentru că nu prea stăteam în facultate. Mai mult am stat pe la radio. Începusem colaborarea cu Radio Sud încă din primul an de facultate și ajunsesem să petrec destul de mult timp acolo. Ce-i drept, practica fără teorie, mai greu. Și invers, la fel.

S.D: Și ai reușit să te adaptezi rapid sau ai fost în fața unui microfon și erai la modul: ok, și acum ce fac?

C.G: Mi-a fost cam dificil să trec de la o audiență de câteva sute de elevi, la câteva mii de craioveni, fiind și un tip destul de emotiv. Dar am făcut ceva repetiții înainte și după primele ediții am mai scăpat de stres. Cu timpul înveți ce să faci, dar niciodată nu încetez să mă surprind. (râde)

S.D: Știi că în facultate ești des întrebat: presă scrisă, radio sau TV. Te-a făcut cumva să te mai gândești sau radio-ul a fost prima și ultima iubire?

C.G: Dragoste la prima vedere.

S.D: Ai spus mai devreme că produci și beat-uri, de unde a venit pasiunea? Că are legătură cu radioul, în sensul ca sunt la fel de multe butoane și trebuie să știi ce face fiecare și pe lângă asta, trebuie să ai și ureche muzicală.

C.G: Ajută să ai ureche. La fel ca în viață. Treci mai în siguranță de pe un trotuar pe altul. Dar nu e necesar. Pasiunea a pornit din copilărie. Cam de pe la 12 ani am început să scriu versuri, mai târziu am învățat să folosesc softuri pentru producție și tot așa. Producția e un bonus dacă lucrezi în radio. Mai un spot, mai o imagine (radio imaging), mai o ceva, îți mai dărâma din limite.

S.D: Ce ai vrea să spui pe post dar totuși nu poți?

C.G: Nu pot să-ți spun nici ție. (râde)

S.D: Ce părere ai despre toată nișa asta jurnalistică de la noi din oraș?

C.G: Am impresia că din ce în ce mai multă lume prinde (din nou) curaj. Ceea ce e un lucru foarte bun. Avem nevoie ca părțile mai puțin cunoscute ale orașului să iasă la suprafață. Și bune și rele.

S.D: Crezi că și Craiova poate să fie rampă de lansare pentru tinerii jurnaliști, astfel încât să ajungă la instituțiile de top din domeniu?

C.G: Atât timp cât îți place ce faci, ești serios și încerci în fiecare zi să fii mai bun ca ieri, poți transforma orice loc într-o rampă de lansare. Și tinerii ar trebui atrași să nu mai plece din provincie.

S.D: Tu ai fi plecat daca ai fi avut ocazia?

C.G: Am avut ocazia și nu am plecat. Altfel pus, nici n-am avut „ocazia” să îmi doresc să plec. Îi înțeleg pe cei care caută calea afară. Nu îi înțeleg pe cei care îi sprijină. Dar despre asta, într-o ediție viitoare.(râde)

S.D: Te-ai gândit vreodată că lucrând la radio ai putea să te expui cumva și să iei contact cu anumite persoane ca să te avânți cu muzica?

C.G: Da, ai contact cu fel și fel de oameni, dar nu are neapărat un rezultat.

S.D: Care a fost parcursul tău în domeniul ăsta până în prezent? Și unde te-ai simțit cel mai bine?

C.G: Radio sud, Oltenia 3tv și Radio Oltenia. Dar la Radio Oltenia e cel mai bine.

S.D: Unde te vezi peste 5 ani?

C.G: Sunt prea multe locuri în care m-aș vedea peste 5 ani. Trebuie să mă hotărăsc și să dau înainte. Vorbim peste 5 ani și te anunț dacă mi-a ieșit.

S.D: Un mic sfat pentru final, pentru cei ce vor să se avânte în acest domeniu?

C.G: Nu știu să dau sfaturi. Important e să faci ceea ce simți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *