Noi cu cine am votat?

 

Litere și Horticultură. Sunt facultățile care zilele trecute au desfășurat alegerile studențești pentru Consiliul profesoral și pentru Senatul facultății. Promovarea a început cu circa două săptămâni înaintea alegerilor. Facebook, Instagram sau avizierul de la secretariatul Facultății au fost mijloacele prin care tinerii din asociațiile studențești au anunțat evenimentul. Candidatele au vorbit cu prietenii, colegii și alte cuoștințe, să le voteze. Au mers din ușă în ușă prin cămine ca să dea de știre și ca să-și convingă votanții: „Le-am explicat că sunt vizați, că trebuie să voteze un reprezentant, care îi va informa cu tot ce ține de problemele studențești (burse, cazare) și tot ce au nevoie să știe!”, a spus Loredana Popa, una dintre candidate.

La Litere au fost libere două locuri atât la Consiliul profesoral, cât și la senatul facultății. Eliza Filip, Andreea Păunescu, Loredana Popa, Mădălina Rîjniță au fost studentele care au luptat pentru a ocupa un loc în Consiliu. Cele două din urmă au fost și cele care au obținut cele mai multe voturi. Studentele care au candidat și au câștigat pentru posturile de la Senatul facultății au fost: Estera Cucu și Diana Murgu. La Horticultură au fost puse la dispoziție doar trei locuri pentru Consiliul profesoral. Candidatele au fost: Maria Bălmău, Simona Jugravu și Mariana Trașcă.

Fotografia postată de ASFL Craiova.Fotografia postată de ASFL Craiova.

Două tururi de alegeri și puțini votanți. De dimineață până după-amiază (9:00 – 16:30) studentele de la Asociația Studenților din Facultatea de Litere (ASFL) și Asociația Studenților din Facultatea de Horticultură (ASFH) au stat în holul Universității, ca să aștepte votanții. Doar niște nume sau o asociere cu o poză. Asta a însemnat votul pentru unii studenți care nu le cunoșteau pe candidate sau care nu au știut cu cine să voteze. „Am votat, pentru că am trecut pe acolo (râde)”, a mărturisit Dana (21 de ani, studentă). „Am fost ca să îmi exercit dreptul de vot pentru a fi un student model”, a explicat Maria (20 de ani, studentă). Alții nu au votat deloc: „Nu m-a interesat. Nu cred că votul meu ar fi schimbat ceva. Dacă ar fi fost alegerile prezidențiale, aș fi fost prezentă.”, a afirmat Iulia (21 de ani, studentă).

Doar 108 voturi în primul tur și 229 în cel de-al doilea. Atât au reușit să strângă studenții de la Litere. La Horticultură votanții au fost și mai puțini. 40 în primul tur și respectiv, 96. Majoritatea studenților nu au ajuns să voteze și din alte motive: „Alegerile au fost în prima zi după vacanța de Paște. Mulți studenți sunt la I.D. (n.n. învățământ la distanță) sau au ore după-amiaza, pentru că sunt la master.”, a specificat Miruna Ciobanu, secretar ASFL. Locul unde au fost urnele, clădirea din centru, nu le-a ajutat pe candidatele de la Horticultură să adune mai multe voturi: „Mulți dintre studenții noștri aveau cursuri la Agronomie sau la Chimie”, a declarat Izabela Jugravu, secretar ASFH.

Fotografia postată de ASFH- Asociatia Studentilor Facultatii de Horticultura.

Regulamentul alegerilor a prevăzut ca studentele care au candidat să aibă 50% plus unu din numărul total de voturi, în primul tur. Al doilea tur a fost organizat, pentru că au fost prea puține voturi. În această etapă studentele au putut să-și ocupe funcția chiar dacă au obținut mai multe sau mai puține voturi.  O condiție pentru persoanele care au candidat a fost ca ele să fie studente ale facultății de Litere, respectiv Horticultură. Tinerele au depus înainte de alegeri, o cerere către conducerea facultății ca să-și anunțe candidatura. În prezent, în Consiliul profesoral de la Litere sunt 5 membri și în Senat, 3 membri. La Horticultură există 4 membri în Consiliu.

Luiza FEROIU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *