Okay, OK, O.K., Okeh

              Origini și explicații

 

     Folosești des cuvântul “ok”? Acesta este descris ca cel mai frecvent cuvânt de pe planetă.  Probabil l-ai folosit în urmă cu câteva minute sau îl vei folosi după ce citești acest articol. Oricum ar fi de acum vei ști cum a apărut și ce a însemnat.

 

Românii au împrumutat acest cuvânt și îl folosesc în aproape orice context. Sensurile acestuia sunt destul de variate. Pentru americani poate fi adjectiv (“This is okay”), substantiv (“I gave this my okay”), verb (“I okayed it”), adverb (“She did okay”, “He drives okay”) sau chiar interjecție (“Okay!”).

 

   “22k”

O primă explicație ar putea veni din Marea Britanie, din perioada războiului. Cei responsabili notau în evidențe simboluri precum “22k”. Acest lucru însemna că s-au înregistrat 22 de morți (22 killed), astfel că în zilele fără decese se scria “OK”(0 killed). Cu trecerea timpului cifra zero a luat locul literei “O”, iar astfel        s-ar fi creat noua expresie.

   Otto Kraus

Originea expresiei poate avea legătură și cu fabrica de automobile Henry Ford. Aici și atunci, inginerul auto Otto Kraus, angajat al fabricii, marca fiecare mașină care părăsea fabrica cu „OK”, după inițialele sale. Se crede că astfel expresia ar fi primit sensul de „bun”, „în regulă”.

   Martin Van Buren

Spațiul politic poate fi și el responsabil de apariția expresiei „OK”. Martin Van Buren, al VIII-lea președinte al SUA, își creează propria semnătură – “ Votează pentru OK”. Născut în Kinderhook și pentru că numele olandez era greu de pronunțat, acesta primește porecla „Old Kinderhook”, prescurtat „OK”, adică omul potrivit. Susținătorii acestuia erau cunoscuți ca OK Club, iar pentru popularizarea expresiei este responsabil chiar Martin Van Buren, în momentul în care hotărăște să o foloseacă în campanie.

    Charles Gordon Green

Editorul ziarului Boston Morning Post, cel mai popular ziar din New England, la acea perioadă, Charles Gordon Green, are și el parte de atenție. La 23 martie 1939 (cea mai veche atestare a expresiei), el scrie pe marginea unui articol expresia “OK”, cu sensul de „all corect” (totul corect), în urma unei dispute cu cei de la Providence Journal. Editorul era cunoscut pentru creativitatea sa. El crea acronime pentru cititorii săi, precum: „NG” (no go-nu merge) sau “GC” (gin cocktail).

 

                          Alte origini și variații:

– inversarea expresiei „Knock-out”

– „Okeh” – „este așa” sau “este așa şi în niciun alt mod”, cuvânt provenit din limba Choctaw și care a suferit modificări

– o modă a abrevierilor, a presei din America, din anul 1838; greșeli făcute intenționat de umoriști (variații ca „Oll Korrect” sau chiar „Ole Kurreck”)

– oke, folosit în Vietnam

– okei, utilizat în norvegiană, islandeză, finlandeză și estonă

– alte limbi, în care pronunția este aceeași ca în engleză.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *