Studenții craioveni, o întâlnire față-n față cu firmele de IT

 

Peste 100 de studenți au vizitat joi târgul de carieră de la sediul Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică (A.C.E). ATES Networks, Caphyon, Continental Automotive Sibiu, CS România, Hella, Huawei București, IT Six Global Services, Netrom Software, OSF Global Services, Pirelli IT, Roweb, Softronic Craiova, Syncro Soft sunt firmele care au participat la eveniment. Prof. univ. dr. Dan Selișteanu, decanul Facultății A.C.E. , a subliniat importanța manifestării: „După absolvirea facultății, studenții trebuie să urmeze o carieră în domeniu și este momentul să vadă care sunt oportunitățile pe piața muncii”.

Internship-uri, stagii de practică sau joburi disponibile la companiile prezente au fost câteva dintre ofertele pe care reprezentanții firmelor le-au expus studenților. „Acum sunt în plin proces de înscriere pentru summer practice, la sfârșitul verii o să începem înscrierile pentru Academy și Internship, iar în perioada de iarnă o să avem Step Ahead Contest. În primăvară-vară o să mai avem un workshop, respectiv o academie”, a declarat Claudia Alstani, reprezentant echipa HR – Hella Craiova. „În primul rând, avem oferta prin care studenții pot face practică la noi (n.n. lucrare de licență și/ sau de dizertație), iar a doua ofertă este angajarea în departamentul de cercetare – dezvoltare”, a menționat Radu Zlatian director Cercetare – dezvoltare–Softronic Craiova.

„Nu ești aruncat într-un proiect și lăsat să înoți”

Domeniul IT este destul vast, concurența, mare, dar exponenții întreprinderilor știu care le sunt punctele forte. „Cel mai mult ne bazăm pe creșterea și îmbunătățirea fiecăruia dintre colegii noștri, a cunoștințelor pe care le au. Ceea ce știe fiecare și calitățile fiecăruia sunt evaluate corect și noi ne îngrjim să fie o corectitudine în nivelul salarial”, a dat asigurări Ana-Maria Petrovie, consultant HR – IT Six Global Services. „Sunt aproape ca o familie. Muncim cu plăcere împreună. De multe ori tinerii lucrează cu un coleg. Nu ești aruncat într-un proiect și lăsat să înoți. O să ai întotdeauna persoane la care să apelezi când te blochezi în anumite zone”, a afirmat Alex Jitianu, software developer – SyncronSoft.

Cerințele joburilor sunt în unele cazuri, la îndemâna celor interesați. „La momentul evaluării nu urmărim neapărat experiența, ci capacitatea și cunoștințele de bază pentru programare”, Laurențiu Bîscu, project manager – NetRom Software. Simțul inovației și ințiativa se numără și ele printre atuurile unui bun candidat. „Dorim persoane care să se dezvolte în firmă și la rândul lor, să dezvolte compania, să vină cu un aer proaspăt și cu îmbunătățiri în zona lui de acțiune, pe tehnologia lui sau, în general la nivel de companie”,  a explicat Dorian Alexandru Cristescu, office manager, recrutier – OSF Global Services.

Unii reprezentanți ai firmelor IT mizează doar pe tinerii cu mai multe cunoștințe în domeniu. Internship-ul (n.n. desfășurat în iulie-septembrie) în general, se adresează stundenților din anii terminali sau master, pentru că este nevoie de un nivel mai ridicat de competențe tehnice”, a spus Elena Tutunaru, manager de resurse umane și juridic – CS România. „Să fie în anul IV sau la master (n.n. cei care-și depun CV-ul pentru angajare). Ca nivel de cunoștințe, să fie un pic mai avansat, să ai mai multe noțiuni, să stăpânească limbaj de programare de exemplu, pe partea de software, iar pe partea de electronică să fi avut cel puțin o interacțiune cu un proiect din domeniul electronicii”, a specificat Vasile Morcoașe, software engineer – Continental Automotive, Sibiu.

Să înscrie la stagiile de practică, să vadă cerințele pieței din domeniu, să își găsească și să își aleagă jobul cel mai potrivit. Acesta au fost principalele obiective ale studenților care au trecut pragul facultății. Au întrebat, au analizat și unii dintre stundeți au și decis încotro să se îndrepte. „Aș vrea să mă angajez: la Continental, la Hella, la CS România; în principal, la cele care se ocupă cu programare direct pe circuit. Am mai avut proiecte și la Continental, și la Hella”, a declarat Dragoș Irimia (student, III, Automatică și Informatică Aplicată).

„Trebuie să dai cu adevărat ce ai mai bun”

Bogdan Trancă este student în anul II la Calculatoare, cu predare în limba engleză. În clasamentul lui personal, pe primul loc se situează firma IT Six Global Services, la sediul căreia a ajuns în vizită și în timpul liceului, și în timpul facultății. Bogdan a recunoscut că sunt multe firme foarte bune pe piața IT, dar cea pe care o preferă îi oferă un program flexibil și un salariu pe măsură: „Pe cei pe care i-am auzit că lucrează acolo au niște salarii foarte bune, un loc de muncă stabil și nu au program fix. Ei trebuie să-și facă norma de 40 de ore pe săptămână”, dar și un colectiv de muncă care pune preț pe colegialitate: „Oamenii se simt foarte bine acolo. E o familie foarte mare și frumoasă. Toți se înțeleg. Este un vibe foarte pozitiv”.

Radu Albăstroiu (Ducu) student în anul III la domeniul Calculatoare și Tehnologia Informației este exemplu clar că se poate. În prezent, angajat al firmei Caphyon, Radu povestește bucuros despre experiența lui: „Am început cu un simplu e-mail. Am primit răspuns să vin la interviu să discutăm un pic. Am fost surprins să aflu că faptul că sunt în anul I nu este o problemă și am fost acceptat pentru internship.”  Așa a ajuns să capete experiență, să învețe „o grămadă de tehnologii noi”, să afle multe informații pe care avea să le știe abia în următorii ani de studenție. „A fost un pic greu la început. Trebuie să dai cu adevărat ce ai mai bun. Să înveți mereu, și când ești la job, și când ești acasă, pentru că altfel nu ai cum să treci de acest nivel”. După circa 4-5 luni Ducu a încheiat perioada de internship, ira în anul II s-a axat doar pe facultate. Dar din anul III s-a hotărât să se întoarcă la Caphyon și de data aceasta să se angajeze.

Majoritatea celor 13 firme prezente la târgul de carieră de anul acesta au fost din regiune, din Craiova. Pentru 2019, decanul facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică va încerca să extindă „gama colaborărilor și să invite din ce în ce mai multe firme din domeniul IT și automotive”, dacă se consideră că evenimentul a căpătat succes.

 

Luiza FEROIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *