Cea mai mare asociaţie de universităţi din lume, la UCV

Agentia Universitară a Francofoniei (AUF) a fost prezentată pe 25 octombrie, în Amfiteatrul  „Constantin Drăgan”, al Universităţii din Craiova. La acest eveniment au participat studenţi de la franceză, dar şi câţiva de la comunicare şi jurnalism.

Cristiana Teodorescu, vicepreşedinte al AUF, a spus că această agenţie nu face altceva decât să reunească universităţile care îşi declară interesul pentru promovarea culturii, limbii şi a civilizaţiei franceze şi care folosesc franceza ca mijloc de comunicare internaţională între toate universităţile membre.

Studenţilor li s-a prezentat un proiect al AUF. În următoarea perioadă, 20 de studenţi vor intra într-un stagiu de o săptămână în care vor învăţa cum să se prezinte la un interviu, cum să stea, cum să vorbească, ce paraverbal să folosească sau cum să îşi facă o scrisoare de motivaţie. La final, studenţii din grupul ţintă vor avea interviuri reale cu angajatori din zona Olteniei care lucrează cu Franţa şi cu ţările francofone. Cei care dovedesc capacităţile corespunzătoare job-ului repectiv  vor fi angajaţi chiar din anul I- II de faculate.

Cristiana Teodorescu  a vorbit şi de anumite diferenţe salariale: „La firmele multinaţionale de la Bucureşti se face chiar distincţie. Limba franceză devine o limbă puţin cunoscută de tineret  şi atunci firmele multinaţionale nu fac altceva decât să îi încurajeze, să îi atragă. Există diferenţe salariale până la 1000 lei între unul care se angajează şi vorbeşte engleză, acum toată lumea vorbeşte engleză şi unul care se angajează şi ştie şi franceză”.

Pentru că Universitatea din Craiova este membră cu drepturi depline a acestei agenţii, ea beneficiază de toate programele pe care aceasta le pune la dispoziţia universităţilor. În cadrul unui proiect al AUF care vizează toate ţările din Europa Centrală şi Orietală a fost înfiinţat, în urmă cu cinci ani, Centrul de Reuşită Universitară (CRU). Acesta este dotat de AUF.  Cele două responsabile ale acestui centru sunt Marinella Coman şi Alice Ionescu.

Prezentarea a fost continuată de Laura Wantzenrieder, lectorul francez. El a prezentat studenților câteva date legate de această agenţie. Studenţii sunt îndemnaţi să urmărească paginile de Facebook ale AUF, Lectoratul francez şi CRU, ca să fie la curent cu toate proiectele noi care apar.

A urmat apoi o prezentare a activităţii de 5 ani a Centrului de Reuşită Universitară, o creaţie AUF. Au fost menţionate două proiecte organizate în cadrul acestui centru şi care au avut un impact foarte mare: Caravane du français dans les écoles maternelles de Craiova şi La Belle Epoque.

Centrul este un spaţiu pedagogic dotat cu resurse documentare şi cu echipament audio-video şi tehnici de vârf. Are 10 calculatoare, 5 desktop-uri şi 5 laptop-uri, o tablă interactivă, sistem de videoconferinţă, televizor şi sistem home cinema pentru vizionarea de filme. „Avem între 20 şi 30 de activităţi pe an. Conferinţe, colocvii, activităţi culturale, ateliere ştiinţifice, dezbateri, formări pentru profesori şi studenţi, concursuri, cosultare de baze de date francofone, cursuri de franceză pentru începători, lecturi francofone, ciné-club, ateliere de traducere şi subtitrare de filme şi publicaţii”, spune Alice Ionescu, responsabil centru.

AUF reuneşte 845 instituții de învăţămant superior din 111 ţări, repartizate în 10 regiuni de pe tot globul. Are sediul central la Montréal, în Canada şi serviciile centrale la Paris. Noi facem parte din zona  Europa Centrală şi Orientală. Biroul AUF se află la Bucureşti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *