Burse pentru Germania

DAAD – Serviciul German de Schimb Academic oferă burse pentru studenții din România. Studenții își pot perfecționa cunoștințele de limbă germană în timpul unor cursuri internaționale de vară organizate de universitățile germane. Cursurile vor dura 3-4 săptămâni și se vor ține în vara anului 2019. Termenul limită de aplicare este 1 decembrie 2018

 

De ce aș pleca în Germania? Asta cred că e prima întrebare care le-a venit în minte studenților. M-am documentat, am vorbit cu un profesor care predă limba germană în Universitatea din Craiova (Diana Oțăt) și am intrat pe www.daad.ro  pentru ca studentul să fie lămurit.

Ca om care nu a ieșit până acum în afara țării, această plecare în Germania mi se pare un pas mare și cred că mai sunt cel puțin o duzină de oameni care gândesc ca mine. Cum sunt oamenii, cât de greu e să înveți limba, ce am de învățat, dar poate cea mai importantă – „Cât m-ar costa?” sunt doar câteva din lucrurile la care trebuie să te gândești atunci când pleci afară.

Costuri

DAAD oferă studenților o bursă de 980 de Euro/lună. Un mare avantaj este că asigurarea medicală, asigurarea în caz de accident și asigurarea individuală de răspundere civilă sunt acoperite de bursă.

Costurile de trai în Germania sunt mult mai ridicate decât la noi, astfel că întreținerea și chiria pot ajunge la 300 de Euro, mâncarea la 165 de Euro, telefonul și internetul la 35 de Euro – într-o singură lună. Toate aceste costuri variază în funcție de orașul pe care l-ai ales.

Nu uita să îți cauți  cazare din timp pentru a evita să ai surprize.

https://www.daad.de/miniwebs/icbukarest/ro/12979/index.html

 

Claudiu Vasile: Ce diferențe sunt între învățământul  german și cel din România?

Diana Oțăt: Considerabile, aș spune eu, mai ales că învățământul german pune foarte mult accent pe partea practică, în special, în ceea ce înseamnă învățarea limbii germane și limba germană pentru străini. Experiența pe care am avut-o în Germania m-a făcut să înțeleg că sunt ceva diferențe.

Studiu și distracție

Vizitează poalele Alpilor, încearcă berea locală, vezi unde au început The Beatles(Reeperbahn), mergi la un meci din Bundesliga, du-te la izvoarele Dunării, pe scurt profită, evadează. Ești acolo ca să studiezi, dar nimeni nu te oprește să te și distrezi.

C.V.: De ce ar trebui să aleagă studentul român Germania? Ce are această  țară de oferit ?

D.O.: Dacă vorbim despre sistemul de educație, pur și simplu experiența de a descoperi un alt sistem de educație și este un câștig, zic eu, considerabil. Apoi, confruntarea cu altă cultură. Orizontul fiecărui student clar se lărgește și se diversifică odată ce ajunge să învețe și să studieze măcar pe o perioadă determinată în Germania.  Alte avantaje – pur și simplu  capacitatea de adaptare la un alt sistem, nu numai de educație, ci și la un alt stil de viață, cred eu că îi sunt benefice oricărui student care hotărăște să aplice pentru o bursă în Germania.

Stereotipuri

Se spune că iubesc regulile, că sunt reci, distanți, limba este dură, beau toată ziua bere, nu știu de glumă, dar ghici ce? Şi despre noi se spun o grămadă de lucruri, așa că acordă-le timp și încearcă să-i cunoști.

C.V.:  Cum se comportă  germanii cu străinii?

D.O.:  Am auzit de multe ori lucrul ăsta. Aș contrazice cu tărie și contrazic cu tărie de fiecare dată că nu sunt deloc reci, nu sunt deloc neprietenoși, aș spune chiar că în unele situații poate s-ar mai repede în ajutorul străinilor decât alte popoare. Nu e o perioadă de acomodare care să dureze foarte mult. Acomodarea se face relativ ușor și asta pot să spun chiar din experiența proprie.

C.V.: Cum ați descrie profesorul german?

D.O.: Este mai apropiat de studenții lui, axat mult pe partea practică, mult mai la obiect, dacă aș face o comparație.

C.V.:  Pentru studenții care sunt pentru prima dată în Germania, situațiile stânjenitoare pot apărea, ce ar trebui să știe pentru  a le evita?

D.O.: Cred că cel mai ușor pentru fiecare dintre noi ar fi să ne lăsăm un timp să observăm înainte să luăm inițiative, să pornim anumite acțiuni odată ce ajungem într-o țară străină, fie ea Germania sau altă țară. Să ne dăm un răgaz până reușim un pic să ne integrăm în cultura nouă, că până la urmă e vorba de o altă cultură, automat sunt alte ritualuri, alte obiceiuri, inclusiv de la modul de salut. Cum spuneam mai devreme, chiar cred că sunt mai politicoși și mai drăguți decât noi câteodată.

C.V.: Acum limba germană este a treia limbă de circulație la nivel european, este greu să înveți această limbă? Dacă știi limba engleză te ajută să înveți limba germană, au ceva în comun?

D.O.: Cu siguranță. Da. Te ajută foarte mult dacă știi engleză sau pe un fundament de limbă engleză, germana se poate învăța mult mai ușor. Nu e greu să înveți limba germană. Un pic deficitari suntem din faptul că nu avem contact cu limba germană datorită poziției noastre geografice. Poate dacă am fi trăit în Vest, Est  ne-ar fi fost mai ușor, dar nu este o limbă greu de învățat, asta cu siguranță și profit de orice ocazie să încurajez mai ales studenții să se gândească și la o a treia limbă străină, mai ales că engleza a devenit oarecum lingua franca. Cred că e un considerabil avantaj dacă mai stăpânesc o  altă limbă străină, germană,  ar fi ideală în condițiile actuale.

C.V.: Există înțelegere din partea profesorului german dacă studentul vrea în paralel să lucreze?

D.O.: Au niște reguli clare, însă sunt reguli flexibile. Da, se poate și lucrul acesta. Știu că sistemul german, în ceea ce privește universitățile, sunt un pic mai stricți cu privire la prezența la cursuri. Sunt anumite reguli și sunt anumite procente de prezență. Se poate însă un part-time cu siguranță, mai ales că fiecare profesor german are un cabinet unde are afișate orele de consultații. Pot merge la orele de consultații chiar dacă nu reușesc să ajungă la toate cursurile, însă se ține cont de prezență.

C.V.:  Ce au de învățat studenții din această experiență?

D.O.: Multe. Pe de o parte, exersarea limbii germane și e mult mai ușor să o asimilezi și să o dezvolți odată ce trăiești în cultura germană, cunoștințe pur  teoretice și nu numai în ceea ce privește programa de învățământ în cadrul universității, plus o dezvoltare a experienței personale, care cred eu că e, oarecum, nu știu dacă mai importantă, dar la fel de importantă ca și pregătirea academică pentru fiecare dintre noi, mai ales că trăim în lumea globalizării.

Din experiențele altora ai tot timpul de învățat:

https://www.daad.de/miniwebs/icbukarest/ro/17577/index.html

Pentru acest tip de bursă studenții își pot depune dosarul dacă îndeplinesc următoarele cerințe: cunoștințe de limbă germană de nivel minim A2, să fi absolvit cel puțin 2 ani de studiu și mai trebuie reținut că aceste burse se adresează studenților din toate domeniile de studiu, iar bursele nu pot fi prelungite.

De ce acte ai nevoie? Răspunsul la doar un click-   https://www.daad.de/imperia/md/content/informationszentren/ic-bukarest/stipendien/deutsch/lista-hsk-ro_2019.pdf

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *