Lucia Iosub, manager resurse umane: „sunt foarte greu de găsit oameni în ziua de azi

Adient este o firmă producătoare de scaune auto. Ea cuprinde opt fabrici de producție:  Jimbolia (armături metalice și mecanisme), Timișoara (material textil huse auto), Craiova (scaune auto), Poiana Lacului (spuma poliuretanică pentru scaune auto), Bradu JIT(scaune auto), Bradu Metal (armături metalice), Pitești (huse auto) și Ploiești (huse auto). O poveste de succes din care mulţi vor să facă parte. Dacă tot vorbim de compatibilitatea dintre cerere şi ofertă, dintre programe de studiu şi fișa postului, o opinie a cuiva chiar avizat ni s-a părut chiar de interes. La Adient, am cunoscut-o pe Lucia Iosub, manager resurse umane. Despre recrutare, aşteptări şi realităţi, nişte răspunsuri utile, am zice.

Ana Maria Petolescu: Cât durează procesul de recrutare și care sunt etapele procesului de recrutare?

Lucia Iosub: Depinde. Noi avem trei tipuri de angajări: muncitorii de fabrică, specialiștii și managerii. Pentru muncitorii de fabrică, procesul de angajare durează până la o săptămână. Etapele sunt depunere de CV, interviu-test și apoi decizia finală. Pentru specialiști durează undeva la aproximativ o lună. Etapele sunt: anunțul de recrutare și în fabrică, dar și în companiile de recrutare, se depun candidaturile, se face un interviu, se dă un test, apoi se evaluează toate candidaturile și rezultatele la teste, se face o listă scurtă cu maxim trei candidați. Ei sunt văzuți în fază finală de directorul de fabrică, după aceea se ia decizia finală. Pentru manageri, este cumva similar cu cel de la specialiști. Durează între o lună și trei luni. Diferența este că primul interviu se dă cu directorul, după care următorul interviu se dă cu cei de deasupra noastră, adică directorul pe România și directorul de operațiuni Germania.

A.M.P: Cum sunt structurate interviurile de angajare și care este scopul întrebărilor standard?

L.I.: Întrebările standard vizează atât experiența omului, cât și motivele pentru care el vrea să lucreze în compania noastră.

„Mulți nu știu exact ce caută”

A.M.P: Care sunt piedicile de care se lovesc proaspeții absolvenți ai facultăților din Craiova la interviul de angajare?

L.I.: Una dintre ele este legată de CV-uri, ele nefiind bine completate, își pun lucruri peste lucruri de care ei nu sunt stăpâni. Altă piedică ar fi că mulți nu știu exact ce vor să caute, nu se pregătesc pentru interviu cum ar trebui. Ei nu au citit nimic despre post, despre companie, sunt nevorbitori de limbi străine sau efectiv sunt vânători de salarii. În general, ei nu își caută un job pentru că vor o carieră, ei își caută un job care să fie extrem de bine plătit din prima fără ca ei să știe ceva.

A.M.P.: Ce trebuie evitat la interviul de angajare?

L.I.: Să nu cumva să vină nepregătiți, să fie atenți la modalitățile în care vin și modul în care arătă. Eu am avut cadidați la interviu care mi-au venit în pantaloni scurți și în șlapi. Mai trebuie să fie pregătiți cu întrebări, să fie interesați de ceea ce trebuie să facă.

A.M.P.: Care sunt competențele pe care le apreciați cel mai mult la un candidat?

L.I.: Implicarea și dorința de a face, pentru că foarte multe persoane din ziua de astăzi vor să facă de la A la B, fără să vrea să iasă din sfera asta. Dacă nu li se spune ce să facă, nu fac. Pe noi ne interesează foarte mult persoanele care se implică, care văd lucruri, care vin să propună idei, care nu iau lucrurile exact așa cum sunt și le lasă așa.

A.M.P.: Care este soluția pentru ca un angajat să rămână pe termen lung în firmă?

L.I.:  Asta ține foarte mult de companie, ține mult de zona de motivare, ține mult de atmosfera companiei, ține mult de managerul pe care îl are pe departament.

„Nici muncitori nu se mai găsesc”

A.M.P.: Cum motivați angajații să rămână pe termen lung în firmă?

L.I.: Prima motivare pe care noi o oferim este legată de regula care se referă la faptul că noi nu angajăm niciodată din afară și mereu când avem un post pentru care angajam căutam oameni din fabrică și anunțăm doar în fabrică, dacă nu există niciun angajat care să ocupe acel loc de muncă, atunci ne uităm în afară. Angajații noștri au posibilitatea de a crește foarte mult. Cred că aceasta este cea mai bună sursă de motivare.

A.M.P.: Care sunt pozițiile pentru care pot candida acum absolvenții?

L.I.: Toate în afară de pozițiile de management pentru că în principiu noi ne dorim oameni activi, de a-i învăța ne ocupăm noi. Nu există școală de scaune, firma produce scaune auto, noi nu ne așteptăm ca cineva să știe să facă scaune. Ei trebuie doar să aibă atitudine.

A.M.P.: Care sunt pozițiile pentru care cu greu găsiți angajații ideali? De ce?

L.I.: Toate, nici măcar muncitori nu se mai găsesc. Plecând de la poziția de muncitor și ajungând până la poziția de manager sunt foarte greu de găsit oameni în ziua de azi. Majoritatea sunt plecați  sau sunt în alte firme securizați suficient de bine cât să nu îi poți lua pentru că ei nu vor să plece.

A.M.P.: Ce sfaturi ați da unui absolvent care ar dori să se angajeze?    

L.I.: Să vrea să învețe, să se uite prin facultate pentru că noi în permanență avem internship-uri pe care le oferim, să aplice pentru ele, să aibă curaj și să fie activi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *