Merob 2018. Vise și roboți

Nao

Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică a Universităţii din Craiova a organizat în săptămâna 19-23 noiembrie 2018 Zilele Roboticii şi Mecatronicii. 

Zilele Roboticii și Mecatronicii încearcă să evidențieze importanța tot mai mare a roboticiișimecatronicii [X1] într-o mare varietate de domenii [X2] de aplicare. În cadrul activităților desfășurate au fost  prezentate laboratoarele Departamentului de Mecatronică şi Robotică al Facultăţii de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

În această săptămână au fost organizate evenimente precum Zilele porţilor deschise (vizite în laboratoarele Departamentului de Mecatronică şi Robotică), prezentarea unor realizări mecatronice şi robotice ale studenţilor, prezentarea unor demonstraţii practice cu sisteme mecatronice şi robotice. Sunt organizate şi workshop-uri şi concursuri de robotică. Zilele Roboticii şi Mecatronicii craiovene se desfăşoară sub egida manifestării europene „European Robotics Week”.

La prezentarea demonstraţiilor practice cu sisteme mecatronice şi robotice ghizii au fost Horațiu Roibu, Lidia Bazavan și Dorin Popescu. Ne-au prezentat robotul Socibot, un robot de socializare căruiai se pot programa multe fețe. Poate recunoaşte expresiile interlocutorului, poate dialoga. Este creat pentru a interacționa cu persoanele singure și pentru terapia persoanelor cu dizabilități.

Kuka robot are două brațe dispuse pe o platformă, cu roți omnidirecționale, permit deplasarea în orice direcție, este programat de pe calculator să indeplinească sarcini.

Roboții Nao au fost concepuți şi destinați pemtru a fi companioni, pentru a distra persoanele din jur, în special pentru copii şi bătrâni. Ce pot să facă? Cam tot ce face un om. Au formă umanoidă, există şi o ligă de NAO care joacă fotbal. Au comenzi vocale, poți vorbi cu ei, însă nu ştiu română. Interferează între ei, se ascultă unul pe altul. Dansează, se ridică singuri de jos, se gâdilă. Cum ştie că a căzut? Au senzori pe picioare, pe mâini, pe cap.

Deşi articulațiile seamănă cu ale noastre viteza cu care se mişcă este mult mai mică. Bineînțeles că mişcările lui sunt controlate pe rând.  nu ca noi când [X3] transmitem o grămadă de informații deodată. Datorită senzorilor de pe mâini are destulă forță încât să țină un obiect greu cum ar fi un telefon sau un portofel şi în acelaşi timp e atât de finuț încât să țină în mână un ou fără să îl spargă.

La prezentare au fost prezenți elevi de la Colegiul „Ștefan Odobleja”, Școala Gimnazială „Decebal” și de la Colegiul Național „Frații Buzești”.

Mulți elevi sunt pasionați de robotică și își doresc o carieră în acest domeniu. Ar fi încântați să lucreze la construirea unui robot și au chiar şi idei de roboți ce ar putea fi construiți: ,,o coloană vertebrală pentru a putearidicalucrurigrele, idea mi-a venitvazand pe Ironman, imaginandu-mi costumulsaudrept o proteza, si am luatdoarspatele” ne-a mărturisit Ştefaniță Alexandru Radu, de la Şcoala „Decebal”). ,,M-am gandit ca ar putea fi inventate animale de companie [X4] care pot să ușureze viața bătrânilor și a copiilor.” Speră Maria Miruna Ghira, Şcoala „Decebal”.

La prezentare a fost și un student la Automatică, Dragoș Cârciumariu. el a participat la multe concursuri dedicate roboticii: de trei ori la NXP cu roboți inteligenți a luat de două ori locul I În România, la Renesas [X5] de două ori și la Continental.

Prof. dr. ing. Dorin Popescu (Departamentul de Mecatronică și Robotică, la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova) îi sfătuiește pe elevii pasionați de robotică să ,,încerce să învețe. Învățând vine și pasiunea. Este important să nu se piardă pe drum, să fie susținuți de părinți și de profesori. Când ești mic, fără o coordonare adecvată poți pierde anumite pasiuni”.


 [X1]A domeniului

 [X2]zone

 [X3]pe când noi transmitem…

 [X4]diacritice

 [X5]E CORECT?

Realizat de Alina Cîlțu și Veronica Milică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *