Tonomatul de cărți din Gara CFR Craiova

Gara CFR a încheiat un contract cu o firmă din București pentru a instala tonomatul de cărți. De cum intri pe ușile gări vei zări tonomatul în partea stângă. Firma respectivă mai are tonomate și în gara din Arad, Oradea, Cluj, Brașov, Constanța, București, Timișoara și în diverse locuri.

           Ideea îi aparține unui întreprinzător din București. A văzut ceva asemănător în Japonia după care a preluat ideea și a adus-o pe piața din România. Proiectul a fost inițializat mai întâi în orașele mari după care s-a răspândit prin toată țara. 

            Prețul cărților este accesibil, pornește de la 5 lei și ajunge până la 25 de lei, întrucât afacerea a devenit un mare succes. De reținut este faptul că tonomatul nu dă rest decât maxim 5 lei. De exemplu, dacă ai băgat 50 de lei, ești obligat să îți achiziționezi cărți de 45 de lei. Acest lucru este prevăzut pe agenda din dreapta tonomatului. Cărțile sunt preluate de un angajat part-time și sunt alimentate foarte des cu altele.

            În interiorul tonomatului se pot găsi volume de istorie, filosofie, beletristică, psihologie scrise de autori celebri, cărți pentru copii și chiar biblii. De exemplu “Codul divin al vieții” de Dr. Kazuo Murakami costă 15 lei, “Gândește liber” de Florin Neguț poate fi achiziționat cu 20 de lei, “Tratat de dezinformare” scrisă de Vladimir Volkoff o găsim la prețul de 15 lei, “Apa neagră” de Joyce Carol Oates are prețul de doar 5 lei, în timp ce iubitorii de jocuri pot lua două sudoku cu doar 5 lei. 

          Smartphone-urile ne-au acaparat pe toți de la mic la mare și aproape toată lumea navighează pe internet, se joacă, face fotografii, însă cărțile au trecut pe locul ll, iar pentru unii cărțile au fost date uitării cu totul. Când călătorim cu trenul smartphone-urile ne pot salva de plictiseală, dar când rămânem fără baterie cărțile sunt soluția.

        Am întrebat câțiva călători ce părere au despre tonomatul de cărți  din Gara CFR Craiova și dacă au fost tentați vreodată să cumpere. Răspunsurile au fost pozitive, cât și negative. „Ideea în sine mi se pare foarte interesantă, o carte deschisă arată mult mai bine decât un telefon deschis. Așa tinerii, cât și iubitori de lectură își pot achiziționa foarte ușor o carte pe placul lor.” Mărturisește o doamnă care se uită la tonomatul de cărți.

         Am stat de vorbă cu un tânăr care stătea așezat pe banca de lângă tonomat, iar acesta mi-a spus că tonomatul nu are cărți potrivite, că acest gen de cărți nu este pe placul multor oameni, pentru că lui nu-i stârnesc curiozitatea în niciun fel.

           “Îmi place mult să citesc dar cărțile acestea nu se încadrează în genul meu de lectură. Cel puțin până acum, nu mi-a atras atenția nici măcar una.” Spune Maria, o studentă care aștepta trenul pentru a merge acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *