Viața din spatele studenților LGBT

Viața din spatele studenților LGBT

Chiar dacă este o minoritate, comunitatea LGBT este un pas către diversitate și egalitate. Pro sau contra, ei sunt oameni simpli, cu frumoase povești de viață.

Sebastian (Universitatea de Medicină și Farmacie, Craiova) este gay. Şi-a dat seama că îi plac băieții la 12 ani, când l-a ,,izbit” pubertatea. La fel ca mulți băieți, vârsta își spune cuvântul pentru diferitele atracții pentru fete, însă pe el îl atrăgeau băieții. Speriat când și-a dat seama că ceilalți nu trec prin asta, s-a forțat să-i placă fetele, dar în zadar: „Încercam să văd ceva mai «erotic» legat de fete, insă corpul meu nu reacționa. În schimb, dacă mă uitam la băieți reacționam imediat”.

,,Familia mea nu știe despre asta”

Tânărul de 20 de ani nu este hotărât încă să le spună părinților despre orientarea lui: ,,Familia mea nu știe despre asta. Le voi spune, dar nu prea curând”. Este foarte atent să nu se exteriorizeze prea mult: „Când îi aud că încep să zică chestii urâte despre persoanele LGBT, fără să fie conștienți că ei cunosc una de fapt, mă simt judecat indirect.”

Gabriela Niță (Facultatea de Mecanică, I) este transgender. Gabi, cum îi place să i se spună, arată ca un băiat și poartă numai haine de băieți. Totul a început din clasa a IV-a, la 11 ani, îndrăgostită de o colegă: ,,Mă întrebam ce e cu mine. De ce mi se întâmplă mie asta.”

,, Eram ținta bătăilor de joc.”

Gabi, 20 ani ( transgender)

La școală, Gabi era o persoană retrasă, timidă, care nu dorea să vorbească prea mult despre identitatea sa. Din cauza unor îmbrățișări prietenești cu o altă fată, colegii ei o considerau lesbiană și au început să-și bată joc de ea: ,,Mă înjurau, îmi spuneau că nu voi ajunge nimic. Eram ținta bătăilor de joc”. Din aceste motive, ea s-a transferat la o altă școală cu speranța că va găsi un colectiv mai bun. Nu a fost așa: ,,Am crezut că o să găsesc un colectiv ok, care să mă înțeleagă. Am avut o surprinză însă când am aflat că 8 foști colegi vor deveni actuali.”

,,La facultate profesorii se uită ciudat când îmi scriu numele la masculin, pe prezență”

La facultate s-a schimbat situația. Gabi spune că are colegi ok, care nu au nimic împotrivă cu asta. Se simte ok și vorbește deschis despre orice. Profesorii sunt și ei ok, doar că unii se uită ciudat când își scrie numele la masculin: ,,Trec mereu Gabriel”.

Părinții nu sunt de acord, însă Gabi își va lua inima în dinți și va strânge bani pentru a-și schimba sexul și numele din Gabriela în Gabriel.

Andreea Cănuci (Facultatea de Educație Fizică și Sport, II) are 20 de ani și este lesbiană. Și-a dat seama că-i plac fetele încă de la începutul liceului, când a cunoscut o fată: „Totul a început ca un joc între mine și ea. Un sărut aparent prostesc s-a transformat într-o relație de 3 ani”. Colegii ei de liceu au fost receptivi în privința asta, deși relația lor nu era atât de publică. Știau doar câțiva prieteni.

„Părinții sunt de acord cu asta și mă susțin”

Andreea, 20 ani ( lesbiană)

Anul trecut au aflat și părinții despre orientarea ei, în urma unui conflict mai vechi: ,,Niște prieteni mai vechi au încercat să-mi facă rău, dezvăluind părinților relația mea cu o fată. Însă nu au reușit. La început mama era mai reticentă, tocmai pentru că i-am ascuns atâta timp. După, ambii părinți s-au obișnuit cu ideea și acum mă susțin în tot ceea ce vreau să fac”.

La facultate a aflat că nu este singura persoană care face parte din comunitatea LGBT. A mai găsit și alți colegi care sunt în aceeași situație. Se simte în largul ei, nu se ascunde și îi place să colaboreze cu comunități LGBT din țară. Andreea îi îndeamnă pe cei care fac parte din comunitate să fie uniți, să se integreze în cât mai multe comunități și să încerce să fie cât mai deschiși.

Sunt numeroși studenți care fac parte din comunitatea LGBT, însă foarte mulți dintre își ascund orientarea pentru a nu fi judecați sau marginalizați.

În Craiova există o comunitate la nivel local, LGBT Craiova susținută de Mozai-Q (organizație comunitară care se adresează persoanelor LGBT din România).

LGBT Pride Bucharest ( 2018 )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *