Placido Domingo Jr.: „cu cât îți spun să nu faci, va trebui să faci lucrul acela”

Compozitorul și muzicianul Placido Domingo Jr. a fost în vizită la Universitatea din Craiova joi, 18 aprilie 2019. Compozitorul le-a transmis studenților să nu renunțe la ceea ce iubesc și ceea le place și, bineînțeles, a avut și un mesaj pentru studenții de la Muzică.

Ștefania Duțu: Cum vi se pare Universitatea din Craiova din ce ați văzut până acum?

Placido Domingo Jr.: Suntem la început. Este foarte frumoasă, foarte bine întreținută. Educația este foarte importantă, așa că să sperăm că o să se investească bani în continuare pentru a crește. Cu siguranță o să-mi placă turul.

Foto: Ion Vasiliciuc

Maria Ștefan: A fost vreun moment în carieră când ați vrut să renunțați?

P. D. Jr.: Este exact invers. Nu am vrut niciodată să cânt. În primul rând, sunt compozitor și muzician. Când tatăl meu m-a auzit cântând la niște înregistrări mi-a spus: „Dar de ce nu vrei să cânți pop, latino, contemporan?”, iar eu i-am zis: „De ce nu?”. Nu am vrut niciodată să cânt profesional. Am făcut-o la îndemnul tatălui meu.

„cu cât îți spun să nu faci, va trebui să faci lucrul acela”

Ș. D.: Cum i-ați putea încuraja pe studenți să nu renunțe la visul lor?

P. D. Jr.: În primul rând trebuie să iubească ceea ce fac. Nu trebuie să renunți la visul tău.  Întotdeauna este bine să ai o profesie. Doar trebuie să mănânci. Dacă vrei să fii violonist, pianist, compozitor, trebuie să atingi un nivel destul de mare, așa că… Nu este o garanție, așa că uneori trebuie să ai noroc, un pic de suport, un pic de încurajare din partea celorlalți. Important este să faci ceea ce îți dorești. Nu din cauza părinților fiindcă te împing în acea direcție sau se așteaptă de la tine să faci lucrul ăla, ci fiindcă îți dorești. Nu-ți va plăcea niciodată ceea ce ai făcut dacă tu nu ai ales să faci lucrul respectiv. Și dacă ai prieteni geloși care îți spun „Nu face asta sau cealaltă!”, cu cât îți spun să nu faci, va trebui să faci lucrul acela. În viață când ești bun sau devii mai bun la ceva, oamenii întotdeauna te vor critica. Ăștia sunt oamenii de bază. (râde) Dacă nu faci progrese sau dacă nu ai succes, nimeni nu va vorbi despre tine.

Foto: Ion Vasiliciuc, Jurnalism I

„Este foarte importantă teoria. Vei avea un avantaj față de ceilalți.”

M. Ș.: Ce mesaj le transmiteți studenților de la Muzică?

P. D. Jr.: Să țină pasul cu timpurile, cu progresul, cu muzica. Teoria e foarte bună, însă trebuie să înveți și altceva pe lângă. Trebuie să cunoști foarte bine și tehnologia, fiindcă există oameni în ziua de astăzi care nu folosesc instrumente tradiționale pentru a compune muzică, ci decât un simplu calculator. Așa că teoria e bună, e baza, însă trebuie să ținem pasul cu timpurile de astăzi. Poți să fii următorul Beethoven, însă mediile actuale de publicitate gen Facebook, Instagram, Whatsapp te pot face cunoscut. Poți să ai anumite vizualizări care să atragă atenția compozitorilor și care să te propulseze. Așa că, teoria e bună, baza e bună, însă trebuie să cunoști foarte bine timpurile de astăzi, tehnologia. Și teoria e foarte importantă. Într-o zi s-ar putea să ai o audiție ca la operă, la musical, iar producătorul ar putea să-ți bage sub nas o partitură și tu trebuie să știi s-o citești. Este foarte importantă teoria. Vei avea un avantaj față de ceilalți.

Placido Domingo Jr. a concertat în România pentru prima dată, sâmbătă, 20 aprilie 2019, la Sala Polivalentă.

Text: ȘTEFANIA DUȚU și MARIA ȘTEFAN

Foto: ION VASILICIUC, Jurnalism I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *