Interviu cu Ciprian Ogarca: „Mă trezesc, îmi sărut soţia, îmi sărut copilul şi încep muncă”

De data aceasta am ales subiectul ,,antreprenor”. Ciprian Ogarca, câştigătorul concursului MasterChef şi deţinătorul pizzeriei Praz Vegas a avut plăcerea să ofere un interviu pentru revista Vivat Studenţia legat de afacerea lui, cum a ajuns să îşi deschidă propria afacere şi cât de greu i-a fost. Ne-a invitat sa susținem interviul la el acasă. O casă primitoare, unde ne aștepta soția sa Ileana, și fetița acestuia Briana. O bucătărie cochetă, unde pe fundal se auzeau râsetele minunăției Briana.

Raluca Nedelea: Ce facultate aţi terminat?

Ciprian Ogarca: Am terminat Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor în Craiova. Facultatea am făcut-o pentru că voiam să fiu un viitor afacerist. Nu îmi plăcea idea de a fi angajat, şi am vrut să îmi fac propriul buissness, dar până să ajung eu la asta, am vrut să mă fac şofer de tir (râde). Dar după aceea, am participat la emisiune şi mi s-a schimbat viaţa.

R.N: Cum este să fii manager?

C.O: Să fii manager nu este uşor, dar este frumos adică ai de-a face cu angajaţii. Eu, personal, de când am deschis afacerea de vreo patru ani de zile, cred că am angajat peste 100 de oameni. Ca şi idee, să fii manager, trebuie să fii făcut pentru asta. Nu poate fi oricine manager.

R.N: Cum arată o zi din viaţa dumneavoastră?

C.O: O zi normală din viaţa mea începe prin a mă trezi undeva pe la 10:00, pentru că a fi manager înseamnă că nu mai trebuie să mă trezesc dimineaţa la 07:00 (râde). Îmi sărut soţia, îi urez „bună dimineaţa”, după, îmi sărut copilul şi apoi încep munca. Îmi iau o foaie şi un pix şi încep să îmi fac planul pe ziua respectivă. Soţia îmi face un mic dejun, ştiţi cum e meseria, când eşti cizmar nu ai cizme în picioare, când eşti tâmplar nu ai mobilă, şi când eşti MasterChef îţi găteşte soţia (râde). După merg la angajaţi, văd care e treaba pe la firmă, după vine prânzul, ştii că la mine se învârte totul în jurul mâncării (râde), din asta îmi câştig existenţa şi vreau să încerc cât mai multe lucruri. După, încerc să îmi dedic restul timpului familiei, mă joc foarte mult cu fetiţa mea. Apoi am o oră pe zi în care vorbesc la telefon cu diferiţi oameni, după, vine seara şi mă culc liniştit, ştiind că mi-am rezolvat toate problemele. Dacă nu ştii să-ţi gestionezi timpul, nu ştii să-ţi trăieşti viaţa.


R.N: Cum definiţi succesul?


C.O: Succesul îl pot defini într-o singură propoziţie: dacă vrei să ai succes prima şi prima oară, trebuie să crezi în Dumnezeu şi dacă nu ai o ţintă în viaţă, nu poţi să ai cheia succesului. Aşa definesc eu succesul.


R.N: Cum v-a venit idea acestei afaceri?


C.O: După ce am câştigat, trecuse un an după ce am câştigat, şi într-o seară mă tot gândeam că tot cheltuiam din bani şi am zis că hai să îmi deschid afacere, şi dacă te trezeşti cu gândul că vrei să faci o afacere şi nu faci nimic pentru visul tău, te vei trezi într-o zi şi fără bani şi poate şi fără buisnessul respectiv. Atunci cum deja începusem să cheltuiesc o sumă considerabilă din premiu, şi mi-am dat seama că trebuie să îmi văd visul împlinit, pentru că visul meu era să ajung un bucătar chef. Şi aşa am ajuns într-o seară la o vorbă cu un prieten care mi-a zis să îmi deschid o pizzerie că ştie pe cineva căruia îi merge bine, şi aşa m-am hotărât. Pe 24 decembrie 2015 am avut un eveniment la Satu Mare unde se afla mentorul meu în afaceri care şi el mi-a zis să fac asta, şi cu toate informaţiile necesare, pe data de 1 februarie am şi deschis-o. Gândindu-mă la America şi fiind ambasadorul prazului, am zis să aduc America în Craiova, de aici şi numele pizzeriei.

R.N: Din câţi oameni este formată echipa dumneavoastră?


C.O: Echipa mea este formată din zece oameni. Am doi oameni în bucătărie un pizzer şi un ajutor care lucrează doi pe o tură şi doi pe o tură, patru şoferi şi la telefoane unde lucrează tatăl meu şi sora mea, ei iau comenzile. Este o afacere de familie, mai ales că acum lucrează şi socrii mei, că dacă câştigi bani în familie nici nu se risipesc în altă parte, rămân tot în familie.

R.N: Ce probleme aţi întâmpinat de-a lungul timpului în această afacere?

C.O: În primul rând, problema personalului, a doua problemă care apare mereu este descurajarea. Dacă ai o lună care merge mai prost, nu ai comenzi sau demisionează unul dintre oameni, să nu crezi că afacerea ta gata nu mai merge. Trebuie să găseşti momentul potrivit ca în acele momente să te trezeşti şi să faci ceva pentru afacerea aia, că dacă nu faci nu va cădea niciodată din pom aşa. A treia problemă este marketingul. Dacă nu știi să îți faci marketing, poți să pierzi afacerea. Era să mi se mai întâmple un lucru, eram pe punctul de a nu mai deschide afacerea gândindu-mă la tot felul de chestii, încercând să-mi pun tot felul de piedici, dar am riscat absolut tot, exact ca în Vegas, rişti să câştigi sau să pierzi.

R.N: Ce satisfacţii v-a adus buisnessul dumneavoastră?


C.O: Pe lângă satisfacţia materială, am cunoscut-o şi pe soţia mea care a venit acolo într-o bună zi să se angajeze şi din prima clipă m-am îndrăgostit de ea. Ea atunci avea prieten, dar eu nu am fost gelos (râd şi el şi soţia), şi pe lângă asta este că am foarte mult timp pentru mine şi familie. Niciodată să nu devii sclavul propriei tale afaceri. Am putut să îmi fac foarte multe vacanţe şi lucrul ăsta îmi dă o satisfacţie şi în momentul de faţă mie şi familiei.

R.N: Ce sfaturi le daţi celor care sunt la început de drum?

C.O: Sfatul meu pentru toţi care se gândesc să-şi deschidă propria afacere student sau nu, este că atunci când vor să realizeze ceva, să nu mai stea pe gânduri şi să facă pentru că va merge. Nu există un om care vrea să facă ceva. Visele tale pot deveni realitate doar dacă ai curajul să le urmezi.

Text Raluca-Maria Nedelea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *