Erasmus plus: oportunități pentru studenție

Dacă pentru unii studenția este o parte ca oricare alta a vieții, pentru alții înseamnă o perioadă încărcată cu proiecte, evenimente și multe oportunități. Cu siguranță, cel puțin o dată, am auzit despre tot felul de mobilități, asociații și proiecte care au scopul de a contribui și de a îmbunătăți procesul educațional cât mai mult.

Erasmus plus este un proiect  pentru educație, formare, tineret și sport în Europa, care oferă posibilitatea de a studia și de a dobândi experiență în străinătate pe o perioadă de la trei la douăsprezece luni. Mobilitatea oferă numeroase oportunități de învățare, te ajută să cunoști lumea din jur și să te identifici cu alte culturi, să legi relații de prietenie care îți vor deschide alte căi mai târziu, și nu în ultimul rând să te facă să devii mai responsabil, mai flexibil și cu ochii larg deschiși spre noi idei și perspective. Deși este destinat studenților, în ultimii ani tot mai puțini tineri își doresc o asemenea experiență. Oare de ce?

Mobilititatea Erasmus Plus, Hochschule Worms University of Applied Sciences, Germania

Pentru unii principalul impediment este bariera lingvistică și teama că nu vor reuși să facă față într-o țară străină având un nivel minim de cunoștințe al limbii. Pentru alții – frica de necunosut, șocul cultural și efectele negative ce vin o dată cu el, echivalarea notelor, îndeplinirea dosarului și a actelor de care este nevoie sau gândul că bursa Erasmus nu le va acoperi în totalitatea cheltuielele și vor avea nevoie de suport financiar suplimentar. Acestea sunt doar câteva motive care îi țin pe loc pe studenți și nu le permit să descopere noi orizonturi și să capete experiență dintr-un sistem de învățământ străin.


„dacă îți dorești ceva cu tot dinadinsul faci orice pentru că acest vis să devină realitate”


Cu toate acestea, încă sunt tineri care își doresc să devină Erasmuși înscriindu-se, astfel, în mobilitate. Fie că aleg să meargă într-o țară mai apropiată sau mai îndepărtată de România, să studieze în franceză, engleză, germană sau o altă limbă, că aplică singuri sau însoțiți de cei mai buni prieteni – sunt tineri dornici de aventură și necunoscut. Claudia Gherțescu face parte din grupul studenților curajoși, încrezători și deschiși spre orice oportunitate. Aceasta a ales să studieze un semestru în Franța, la Université de Bourgogne din Dijon. Spune că începutul a fost unul simplu și că nu a luat prea mult în serios, însă dorința ei era destul de mare, acesta fiind și impulsul care a ajutat-o să treacă peste toate greutățile ce i-au ieșit în cale. Începutul acestei experiențe, spune că, a făcut-o să se convingă de un anumit lucru, mai exact, ”dacă îți dorești ceva cu tot dinadinsul faci orice pentru că acest vis să devină realitate.”

Université de Bourgogne, Dijon

Deși îi este greu, are programul încărcat, iar asta o face să petreacă majoritatea timpului în bibliotecă studiind, spune că este mulțumită de alegerea făcută pentru că zilnic învață ceva util, cunoaște oameni și este pusă în tot felul de situații din care trebuie să se descurce singură. Claudia mai adaugă că, deși, se simțea mândră că este unica studentă venită cu programul Erasmus la Facultatea de Economie, mai târziu a realizat din ce cauză este singura străină de acolo. „Unul din motive este programul încărcat și complex. Da, trebuie sa faci o muncă dublă, uneori chiar și triplă pentru a fi cât de cât la nivel. Uneori trebuie tu să închizi  biblioteca la ora 22:00 (râde).”

Studenta a venit și cu câteva sfaturi pentru cei care sunt indeciși în privința acestui program. „Urmați-vă scopul și visurile, ieșiți din zona de confort și profitați de șansele care se oferă. În acest program cel mai mult contează  ambiția și  dorința. Probabil, exprimat printr-o formulă matematică ar fi cam așa: Ambiția^2+Dorință^2=Scop îndeplinit.
Vive la France! Bisous à tous!”, a adăugat tânăra.

Université Paul Valéry, Montpellier 3


„vrem cât mai mulți studenți să plece cu mobilitatea Erasmus”


În acest context am stat de vorbă și cu Marius Giuroiu, asistent programe comunitare, biroul Erasmus Plus ca să aflăm din ce cauze nu mai sunt atât de mulți studenți care își doresc o experiență Erasmus. „Studenții ar trebui să fie mai curajoși și să nu aibă nicio frică pentru că vor beneficia de sprijin pe parcursul programului. Toate universitățile partenere au persoane responsabile să se ocupe de studenții străini, iar aici avem coordonatori Erasmus pentru fiecare facultate, mai este și prodecanul cu Relații Internaționale, plus Biroul Erasmus, aveți unde găsi răspuns la orice întrebare. Suntem foarte flexibili și vrem cât mai mulți studenți să plece pentru că avem bani pentru asta. În contractul finaciar este trecut un minim de 20 credite, iar dacă se întorc cu mai puține vor avea de dat mai multe examene aici și în niciun caz nu vor trebui să întoarcă o anumită sumă. Este important să meargă pentru că oricând le va prinde bine, mai ales că Mobilitatea Erasmus o să fie trecută în suplimentul la diplomă, la finele ciclului, care va fi binevenită pentru angajare sau alte experiențe de viitor. Nici studenții de an terminal nu trebuie să își facă griji pentru că ei au sesiune specială de licență, în niciun caz nu apar cu restanțe. Cred că studenții su mai puțin curajoși. Avem studenți care au plecat de trei – patru ori cu Erasmus, iar alții nu au curajul să plece o dată. Acum 10 – 15 ani aveam mai puține locuri, bursa era mai mică, iar studenții se băteau pe ele. Nu văd ce motive ar avea să nu plece, bursa o primesc la timp, avem locuri destul de multe ”, a subliniat acesta.

Actele necesare înscrierii la concursul de selecţie:

  • curriculum vitae în limba ţării unde se solicită bursa de mobilitate sau în limba în care se vor desfăşura studiile în ţara respectivă;
  • foaia matricolă;
  • scrisoare de motivaţie în limba ţării unde se solicită bursa de mobilitate sau în limba în care se vor desfăşura studiile în ţara respectivă;
  • certificat de competenţă lingvistică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *