”Șamanul”, de Aurora Dumitrescu – o carte a experienței

Romanul ”Șamanul” de Aurora Dumitrescu a fost lansat pe 19 octombrie, la Muzeul de Artă din Craiova. Cartea a apărut la Editura Aius și a fost prezentată de scriitori din partea Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România,  Ioan Lascu – preşedintele filialei, Nicolae Marinescu – editorul cărţii, Mihai Ene, Petrişor Militaru și Eleanor Mircea.

Eroii romanului sunt angajați într-o călătorie din Peru în Nepal, unde  abandonează obiceiurile care îi fac prizonieri și sunt puși în situația să descopere o altă lume, în care se eliberează de fricile suferinței și ale morții. Personajele cărții trec printr-o terapie și încearcă să se bucure de șansa vieții.

Autoarea a fost determinată să scrie acest roman de o călătorie în sudul Asiei, în Nepal – un stat în inima munților Himalaya. De altfel, călătoria a fost momentul declanșator al povești, pentru că în Nepal a scris mai mult de jumătate de carte.

Aurora Dumitrescu spune că nu este genul de scriitor care stă într-o cameră și își imaginează o istorie. “Eu am nevoie să mă duc în anumite locuri și să simt. Toate romanele mele se bazează pe o experiență personal, care ulterior se trasformă într-o poveste, așa cum este și romanul ‘Șamanul’”.

Nicolae Marinescu, moderatorul evenimentului și editorul cărții, susține că cărțile Aurorei Dumitrescu sunt un proces de înnoire a prozei românești. ”Din mai multe privințe proza românească este tradițională și conservatoire, legată de spațiul mioritic, plină de amintiri din copilărie și din tinerețe, dar cărțile Aurorei înseamnă altceva. Personajele aduc în fața cititorilor o parte din lumea nouă, cu care unii români s-au obișnuit, dar alții nu. Lumea nouă înseamnă mașini, aeroporturi, femei la volan, o lume conștientă de sine, o lume modernă. Este meritul ei și are timp să evolueze ca scriitură în viitor.”

Angel Rababoc, actor a Teatrului National ”Marin Sorescu” care a citit câteva  fragmente reprezentative din carte, a reuşit, prin interpretarea sa, să trezească doința de lectură, pentru că la final zeci de oameni au venit cu cartea pentru autograf din partea autoarei.

Aurora Dumitrescu este o scriitoare din Craiova, autoarea romanelor ”Bipolara” și ”Cagliostro”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *