Student, angajat sau ambele?

Dacă ești sau ai fost student, probabil știi că studenția este perioada în care ai o mie de dorințe și în care vrei să faci un milion de lucruri. Vrei sa călătorești, să te distrezi cu prietenii, să fii independent.  Dorințele sunt multe, voința nu lipsește nici ea, dar banii pentru unii dintre noi, da. Totuși, există o soluție în acest caz. Un job. Așa poți să faci ce îți propui fără să aștepți tot timpul bani de la părinți sau să renunți la ceva pentru că nu îți permiți. Trebuie doar să reușești să împaci facultatea cu serviciul. Da, se poate. Slujbele part-time sunt perfecte pentru studenții doritori să faca bani. Iată două exemple care arată clar că se poate.

Mihai Iordache este student în anul IV la Facultatea de Mecanică și lucrează de un an de zile la un hypermarket în Craiova, în funcția de casier. Lucrează part-time, vinerea șase ore, sâmbăta și duminica, șapte. Dorința de a fi independent, de a merge pe propriul drum și de a deveni mai responsabil, l-au făcut pe Mihai să decidă să se angajeze. El spune că rezultatele lui de la facultate nu s-au schimbat pentru că a căutat special un serviciu care să îi permită să continue facultatea fără probleme. Acum că este în ultimul an și trebuie să lucreze si la lucrarea de licență îi este puțin mai greu, dar se rezolvă totul cu ceva efort în plus, spune el. Serviciul din timpul facultății are părți bune, dar și rele. Din perspectiva lui Mihai unele dintre părțile bune sunt faptul că, are un venit constant, își câștigă singur banii, așa că îi poate cheltui cum vrea el și faptul că învață lucruri noi,  să lucreze în echipă și capătă experiență pentru ceea ce o să îi pregătescă viitorul. Părțile mai puțin bune ar fi că implică și sacrificii, cum ar fi mai puțin timp liber și mai multă oboseală fizică și psihică, dar Mihai spune că toate aceste lucruri îi aduc la schimb independența, așa că merită sacrificiul.

Un alt exemplu de student care lucrează este Denisa Nicola, studentă la Facultatea de Litere, specializarea Traducere și Interpretare. Lucrează de patru luni la o cafenea din mall. Două zile lucrează, iar două merge la facultate. Denisa reușeste să se împartă între facultate și serviciu. Ea a lucrat și anul trecut, iar notele ei au fost la fel de bune și nu a avut nicio restanță. Ea spune că este mai responsabilă și că are un sentiment de libertate pentru că nu mai depinde de nimeni. Sigur, acest lucru presupune ambiție și multă muncă. Dar dacă vrei să faci tot ce îți trece prin cap în studenție și să nu mai aștepți bani de la mama și de la tata, ar trebui să începi sa îți cauți un job.

Adela Scurtu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.